Orbán geeft verzet op, EU akkoord over steun Oekraïne

Europese lidstaten zijn het eens geworden over een grootschalig steunpakket voor Oekraïne. Vlak na het begin van een topontmoeting gaf de Hongaarse premier Viktor Orbán zijn langlopende verzet op. Het betekent een doorbraak in een discussie die al maanden vastzat en is een belangrijke opsteker voor Oekraïne, dat in steeds diepere economisch nood verkeert.

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel kondigde de deal aan op X. „Dit verzekert stabiele, voorspelbare financiering voor de lange termijn voor Oekraïne. De EU neemt leiderschap en verantwoordelijkheid bij de steun aan Oekraïne; wij weten wat er op het spel staat.”

De afgelopen weken liep de spanning rond het steunpakket in Brussel steeds verder op. Tijdens een vorige topontmoeting in december weigerde Orbán nog zijn veto op te geven, waardoor leiders onverrichterzake naar huis gingen en een nieuwe ontmoeting moest worden georganiseerd. De houding van Hongarije leek ook de afgelopen dagen niet flexibeler te worden, waardoor een nieuw fiasco dreigde.

Donderdagochtend vond voorafgaand aan de top een ingelast overleg plaats tussen onder meer de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Franse president Emmanuel Macron, de Italiaanse premier Giorgia Meloni en Orbán. Het leidde ertoe dat vlak na de start van de daadwerkelijke vergadering direct een akkoord kon worden aangekondigd.

Door het akkoord kan Oekraïne de komende vier jaar rekenen op in totaal vijftig miljard euro aan Europese begrotingssteun, deels in de vorm van leningen. De steun is hard nodig: volgens schattingen dreigt Oekraïne zonder nieuwe financiële steun binnen een paar maanden failliet te gaan.