Oranjekoorts vertaalt zich in aanloop naar halve finale in de gekte die bij schaarste hoort

Ed heeft twee stoelen in de aanbieding. Naast elkaar, in het Oranjevak, schrijft hij op Marktplaats. De prijs? „2.100 euro is direct deal.” Verderop in het stadion zijn voor 2.250 euro nog twee stoeltjes te koop. „100% BETROUWBAAR”, schrijft ‘E99’ er voor de zekerheid bij.

De Oranjekoorts uit zich in aanloop naar de halve finale tegen Engeland in de gekte die bij schaarste hoort. Tickets gaan over de kop op doorverkoopwebsites en ook op vervoer naar en overnachtingen in Dortmund is een run ontstaan. De KNVB verwacht op woensdag zo’n 75.000 Oranjefans in de stad.

De officiële tickets waren al lang uitverkocht. Afgelopen december verlootte de KNVB de 8.000 plaatsen die de bond voor de halve finale van de UEFA kreeg. Dat gaat op basis van ‘loyaliteitspunten’: die krijgen supporters voor elke wedstrijd van Oranje die ze bezoeken.

Hoe meer punten, hoe meer kans ze maken op kaarten. „Als je het eindtoernooi wil bijwonen, moet je dus twee jaar van tevoren beginnen met punten sparen”, zegt sportjournalist Jean-Paul Rison. Hij bezocht om die reden zoveel mogelijk kwalificatieduels van Oranje. „Vooral de uitduels”, zegt Rison, „want daar krijg je extra punten voor.” Dus reisde hij het Nederlands elftal achterna, van Dublin tot aan Warschau. „Daar pluk ik nu de vruchten van.” Hij kon iedere Nederlandse EK-wedstrijd bijwonen: 80 euro, in de goedkoopste zone.

Diezelfde tickets leveren nu op de zwarte markt het tienvoudige op. „Logisch”, zegt Rison. „Dortmund is om de hoek, het hele land wil erheen.”

Verleid

Op doorverkoopsites als Viagogo en Stubhub waren dinsdag nog zo’n duizend tickets voor de halve finale beschikbaar. De prijzen beginnen bij 650 euro. Een plekje vlak bij het veld kost al gauw 2.000 euro. Fans worden op de ticketsites verleid om zo snel mogelijk toe te happen. Het verkoopscherm van Viagogo benadrukt in rode letters dat er „veel vraag” is naar het evenement. Wie klikt op een halvefinalekaartje wordt medegedeeld dat duizenden mensen tegelijkertijd naar deze tickets zoeken. Intussen loopt de timer af van de tien minuten waarin de verkoop dient te worden afgerond. „Na dit tijdstip kunnen de prijzen stijgen.”

Wie bieden deze tickets aan? Een man die drie kaartjes voor 1.250 euro per stuk verkoopt, haast zich aan de telefoon te zeggen dat hij er „écht geen winst” op wil maken. Hij zou de tickets gisteren zelf voor die hoge prijs hebben gekocht, maar zou plots zijn verhinderd voor de wedstrijd. „Dus nu probeer ik er weer van af te komen.”

Ongeveer 75.000 Oranjefans zullen afreizen naar Dortmund, terwijl de KNVB van de UEFA 8.000 plaatsen kreeg

Dat is ook het eerste wat Raimon zegt, die 800 euro voor een kaartje vraagt. „Voor dat bedrag had ik hem zelf ook gekocht. Maar mijn vader kan geen vrij krijgen van zijn werk.” Toen hij het kaartje maandag aanbood in een appgroep van Oranjefans die naar Dortmund afreizen, kreeg hij boze reacties. Raimon: „Mensen zijn er niet van gediend dat je zo veel geld vraagt voor een ticket.”

Dat merkte ook een fan die op socialemediaplatform X drie halvefinaletickets verkocht voor 500 euro per stuk. Enkele reacties: „Geldwolf”, „gier”, „rotzak” – en daarnaast ook een hoop biedingen.


Lees ook

Schelden op een buurland? Op de Balkan normaal, maar van de UEFA krijg je er een boete voor

De Albanese voetballer Daku zette vorige week een spreekkoor in tegen Serviërs en Macedoniërs. Het leverde hem een schorsing op. Foto Sergei Mikhailichenko/SOPA

Biertjes

Anderen hebben al het hele toernooi een handeltje in tickets. Joost (29), een Amsterdammer die in de financiële sector werkt, zegt dat hij afgelopen winter tijdens de officiële verkoop „grof ingekocht” heeft.

Hij kocht het maximaal toegestane aantal tickets, vier per wedstrijd. Sommige verkocht hij aan vrienden tegen kostprijs, de rest zet hij tijdens het toernooi op Marktplaats. Een kaartje voor Nederland-Polen dat hem 250 euro kostte, wist hij voor het dubbele te slijten. „Ik verdien er geen maandsalaris mee, maar ik kan er het vervoer mee betalen en een paar biertjes.”

In Dortmund kost een hotelovernachting van 90 euro nu opeens 2.500 euro

Ook de KNVB herkent de levendige tickethandel. „De prijzen zijn idioot hoog”, zegt KNVB-woordvoerder Daan Schippers. De handelaren gebruiken een digitale app die de UEFA enkele jaren geleden heeft ingevoerd. Via de app kan het ticket eenvoudig worden overgeschreven op naam van een ander, zodat die koper zeker weet dat hij een origineel ticket te pakken heeft. Dat maakt de zwarthandel minder fraudegevoelig. „Papieren tickets zijn makkelijker te vervalsen”, zegt Schippers.

Die app is echter niet bedoeld voor zwarthandel, maar om de voetbaltickets door te kunnen geven aan familie en vrienden. Alleen, zegt Schippers, hoe controleer je of het vrienden zijn of een wildvreemde waar je de kaartjes aan doorgeeft? „Dat gaat dus niet.”

KNVB

Het enige waar kopers van tweedehands tickets nog voor hoeven te vrezen, is de voetbalbond zelf. „Wij proberen zoveel mogelijk tickets te blokkeren die illegaal worden aangeboden”, zegt Schippers. „Als je bijvoorbeeld je naam op Marktplaats zet, dan ben je erbij.” In de meeste gevallen gebeurt dat echter niet, erkent Schippers. Bij de laatste duels van het Nederlands elftal blokkeerde de bond tussen de twee- en vierhonderd kaarten.

Schaarste leidt ook tot uitdagingen als het om vervoer en overnachtingen gaat. De NS laat weten dat zaterdagavond, direct na het eindsignaal in de kwartfinale, de verkoop van kaartjes richting Dortmund omhoogschoot. Op maandagmiddag, de dag voor de halve finale, zijn bijna geen plekken meer beschikbaar in de trein, tenzij je om 7 uur ’s ochtends of vroeger vertrekt.

Sommige fans nemen daarom het heft in eigen handen. Op de website van de KNVB en in groepsapps worden autoplekken aangeboden („gezellig: met de bus vanaf Klazienaveen”). En via Markplaats bieden taxichauffeurs hun diensten aan voor honderden euro’s of proberen mensen touringcars vol te krijgen.

Zo ook Ruud (37), een telecomondernemer uit Rosmalen, die geen betaalbare overnachting kon vinden in Dortmund. Kamers die daar op een normale woensdagavond 90 euro kosten, gaan nu voor 2.500 euro weg.

En dus regelde Ruud met vier vrienden een touringcar met vijftig plekken, die binnen een paar uur was volgeboekt. De actie noemt hij „non-profit” – een plaats kost zo’n 30 euro per persoon.

Na de wedstrijd rijdt de bus weer terug naar de regio Den Bosch om de dure overnachting te besparen. Ruud vertelt dat hij de scenario’s heeft doorgesproken met de chauffeur. „Hij wacht ook als er penalty’s zijn en, als we winnen, op een klein feestje na de wedstrijd.”


Lees ook

Oranjegekte in Nederland en Duitsland tijdens het EK voetbal

Oranjefans op de dag voor de tweede wedstrijd op het EK van het Nederlands elftal tegen Frankrijk.