Opsporingsbevel voor Noorse man die wordt gelinkt aan pieperaanvallen in Libanon

Noorwegen heeft donderdag een internationaal opsporingsbevel uitgegeven voor een man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de aanvalsgolf van exploderende piepers en walkietalkies in Libanon vorige week. Dat melden persbureaus AP en Reuters. De man zou de oprichter zijn van een bedrijf in Bulgarije dat wordt gelinkt aan de verkoop van de piepers.

De 39-jarige man, wiens naam en nationaliteit niet bekend zijn gemaakt, zou volgens persbureaus al jaren in Noorwegen wonen maar ergens anders geboren zijn. Hij heeft wel een Noors paspoort. Hij zou vorige week naar de Verenigde Staten zijn gereisd, maar sindsdien is hij spoorloos verdwenen. 

Zijn opsporingsbevel maakt deel uit van het onderzoek naar hoe de duizenden piepers en portofoons, die door Hezbollah-leden werden gebruikt, zijn gemanipuleerd en tegelijkertijd tot ontploffing werden gebracht. Door de explosies kwamen zeker 39 mensen om en raakten er zo’n 3.000 gewond.

Het Bulgaarse bedrijf, dat op naam van de verdachte staat, zou naar verluidt de piepers hebben geleverd aan Hezbollah in Libanon. Naast Bulgarije wordt ook een bedrijf onderzocht in Hongarije (dat de apparatuur zou hebben gemaakt) en in Taiwan (dat zijn merknaam op de piepers had staan). 


Liveblog
Crisis in het Midden-Oosten


Opsporingsbevel voor Noorse man die wordt gelinkt aan pieperaanvallen in Libanon, Israëlisch leger bereidt zich voor op grondoffensief