‘Oprotten’ en ‘diepe minachting’: aandeelhoudersvergadering Ajax toont verstoorde interne verhoudingen

De laatste wedstrijd is gespeeld, Europees voetbal ternauwernood veiliggesteld en volgens berichten in de media wordt zeer binnenkort een nieuwe trainer gepresenteerd. Bij Ajax gaat het weer over de toekomst, over aanhaken bij de nationale en Europese top. Maar het voorbije rampseizoen – Ajax werd vijfde in de Eredivisie op 35 punten van landskampioen PSV – en aanhoudende bestuurscrises hebben de interne verhoudingen ernstig verziekt, bleek dinsdagochtend tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering (BAVA) in een hotel in Amsterdam.

Een paar honderd mensen kwamen af op de bijeenkomst die formeel ook geschrapt had kunnen worden. De vergadering was oorspronkelijk ingelast om het ontslag te bekrachtigen van algemeen directeur Alex Kroes. Die werd begin april geschorst toen bleek dat hij vlak voor zijn benoeming een flinke pluk Ajax-aandelen heeft gekocht. Handel met voorkennis, vermoedt de raad van commissarissen, en dat is strafbaar. Maar onder grote druk van supporters en vooral de amateurvereniging Ajax, grootaandeelhouder met 73 procent van de aandelen, maakten de commissarissen eind april een draai en kon Kroes terugkeren, zij het in de functie van technisch directeur.

Geen stempunten dus op de agenda, dinsdagochtend, en ogenschijnlijk waren de interne verhoudingen hersteld met de rentree van Kroes. Toch was er genoeg te bespreken, vond vooral commissaris en clubcoryfee Leo van Wijk. RvC-voorzitter Michael van Praag, gestoken in stemmig grijs, sprak bij aanvang nog stichtelijke woorden over „samen Ajax” en „een gevoel van verbondenheid dat leidt tot de weg omhoog”, daarbij af en toe verwijzend naar Ajax-iconen uit het verleden. „Luister goed”, zei van Praag, „niets is groter dan deze club, zoals Bobby Haarms ons al voorhield.”

Verkeerde keelgat

Van Wijk trok zich er niets van aan. Hij koos voor de confrontatie, onder meer met de grootaandeelhouder, de vereniging dus, die weer wordt vertegenwoordigd door de ‘bestuursraad’. De oud-topman van KLM had zich enorm geërgerd aan wat hij ziet als stemmingmakerij rond de mislukte transferzomer voorafgaand aan afgelopen seizoen, en het daaraan verbonden KPMG-onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling bij Sven Mislintat, de verantwoordelijk directeur voetbalzaken van Ajax die in september werd ontslagen. Vooral het feit dat de bestuursraad nog vóór afronding van het onderzoek aandrong op ontslag van drie commissarissen omdat zij gefaald zouden hebben als toezichthouder, schoot bij Van Wijk „heel erg in het verkeerde keelgat”.

„Dat is een heel kwalijke insteek”, zei Van Wijk. “Dat zij [de drie commissarissen] uitgekotst worden door de media, dat de grootste ochtendkrant van Nederland schrijft dat ze met pek en veren zijn weggejaagd, is het gevolg van deze handelswijze van de bestuursraad. Daar heb ik grote minachting voor.”

Van Wijk hield de bestuursraad zo verantwoordelijk voor het feit dat de drie commissarissen te maken kregen met „bedreigingen die niet leuk meer waren”, en vervolgens zelf hebben besloten op te stappen. Dat die bedreigingen verder geen onderwerp van gesprek waren op de aandeelhoudersvergadering, zegt veel over het verharde klimaat rond het topvoetbal.

Volgens Van Wijk is er maar een persoon schuldig aan het dramatische aankoopbeleid van Ajax: Sven Mislintat. Zoals uit het KPMG-onderzoek bleek, opereerde de Duitser ‘solistisch’. „Hij negeerde de scoutingrapporten van Ajax, omdat ze niet in zijn straatje pasten of omdat hij vond dat ze niet op de juiste informatie gebaseerd waren”, lichtte Van Wijk toe. Daarbij was Mislintat „dominant, duldde hij geen tegenspraak en was hij verdomd goed in presenteren.” Tegelijkertijd ontbrak het aan voetbalkennis in de rvc. Daar moet Ajax lering uit trekken, vindt Van Wijk. Maar die miskopen? „Die kun je de commissarissen niet kwalijk nemen.”

Russische roulette

Ook de Vereniging van Effectenbezitters moest het ontgelden. De belangenclub had het onderzoek direct na publicatie van de conclusies – KPMG vond geen aanwijzingen voor belangenverstrengeling bij de transfers van Mislintat – afgedaan als broddelwerk. VEB-directeur Gerben Everts eiste bovendien publiekelijk het ontslag van Susan Lenderink, de financieel directeur van Ajax die getekend heeft voor de transfers. Ook daar had Van Wijk „diepe minachting” voor, zei hij dinsdag, wat de commissaris betreft kan Everts maar het beste „oprotten” als voorman van de VEB.

Veel reactie kwam er niet. Een vertegenwoordiger van de VEB sputterde nog wat tegen door te zeggen dat Lenderink „Russische roulette” had gespeeld met de financiën, de bestuursraad deed er helemaal het zwijgen toe. Achteraf zei bestuursraadvoorzitter Ernst Boekhorst al langer te weten dat „we het niet eens zijn over een aantal dossiers.” „Maar het helpt niet om te reageren op wat Van Wijk vandaag precies heeft gezegd.”

Zo greep commissaris Leo van Wijk de bijeenkomst aan voor een afrekening, terwijl verwacht werd dat híj juist scherp ondervraagd zou worden door de aandeelhouders, vooral over het Mislintat-rapport. In de conclusies van dat onderzoek – het rapport zelf is niet gepubliceerd – staat bijvoorbeeld dat de Duitser „in enkele gevallen” de vraagprijs voor een speler accepteerde die door een zaakwaarnemer werd voorgesteld „zonder daarover (…) in onderhandeling te treden met de betreffende club”. Ook schond Mislintat zijn geheimhoudingsplicht. Hoe vaak? Waarom? Met welke gevolgen? Het bleef dinsdag onbesproken.

Zeker is wel dat de verhoudingen met de terugkeer van Kroes nog lang niet zijn hersteld. Of zoals Van Wijk zei over zijn verhouding met de bestuursraad: „De relatie is ernstig geschaad.”