Oprichters van start-ups moeten beter voor zichzelf zorgen, vindt investeerder

Welzijn Een groot investeringsfonds is bezorgd over het welzijn van techondernemers. „Simpelweg telkens harder werken, werkt niet meer.”

Foto Getty Images

Voor wie dacht dat medewerkers van snelgroeiende start-ups het zwaar hadden – denk ook eens aan die arme oprichters en ceo’s. Lange werkdagen, onregelmatige tijden, verantwoordelijkheid over al die medewerkers en miljoenen: volgens het Londense investeringsbedrijf Balderton leidt dat tot problemen met het welzijn van founders.

De Britse durfinvesteerder, met zo’n 4,5 miljard euro in beheer een van de grootste van Europa, signaleert dat nogal wat oprichters van bedrijven waarin zij geld steken bij vlagen op omvallen staan. Ze zorgen slecht voor zichzelf, eten ongezond, bewegen weinig en kunnen zo in een negatieve spiraal terecht komen.

„De aanpak van simpelweg nóg harder werken en méér uren in het bedrijf stoppen, werkt niet meer”, zegt partner Suranga Chandratillake aan de telefoon. De reden voor zijn bezorgdheid is met name dat burn-out bij oprichters een van de belangrijkste redenen is voor het mislukken van start-ups. „Dat was altijd al zo, maar de afgelopen twaalf maanden waren door dalende waarderingen en groeiende druk op de markt opvallend lastig voor veel ondernemers.” Daarom lanceerde Balderton donderdag een heus welzijnsplatform voor oprichters van bedrijven, waar zij professionele begeleiding kunnen krijgen voor betere mentale en fysieke gezondheid.

Wellnessdiensten

Er is sowieso een groeiend aanbod van allerlei wellnessdiensten voor ondernemers en bestuurders. Van zogeheten nature retreats en vision quests (waarbij topondernemers soms dagen blootsvoets door natuurgebieden lopen) tot zelfs psychedelische ceremonies om jonge leiders meer ‘in contact met zichzelf en de natuur te brengen’.

Zou het een teken zijn van een mentaliteitsverandering in de start-upwereld? Dat valt te bezien. Vorig jaar nog lekte uit dat Elon Musk af en toe op de grond slaapt van zijn techbedrijven. „Omdat ik wil dat mijn eigen omstandigheden slechter zijn dan die van wie dan ook binnen het bedrijf. Als zij pijn hebben, moet mijn pijn erger zijn”, zei hij daarover tegen Bloomberg. De oprichter van internetbank Bunq vertelde in een interview in NRC vorige week nog dat hij regelmatig midden in de nacht zit mee te programmeren.

Uiteindelijk draait het nieuwe welzijnsplatform van Balderton wel gewoon om het verbeteren van de bedrijfsprestaties, zegt Chandratillake. Onderdeel van de dienst is een uitgebreid gezondheids- en fitnessprogramma, „begeleid door een team van artsen”. Daarin krijgen de ondernemers gedurende een half jaar begeleiding om voeding, fitheid, slaap en mindset te verbeteren, gebaseerd op programma’s voor atleten. Daarnaast organiseert Balderton ‘peer to peer support’: bijeenkomsten waarbij start-up-oprichters hun mentale en fysieke strubbelingen kunnen delen met lotgenoten, pardon, mede-founders.