Oppositieleider Raila Odinga duwt met gewelddadige rellen Kenia naar de rand van de afgrond

Profiel

Democratie onder druk Wegens de sociale crisis als gevolg van bezuinigingen door president Ruto, groeit de aanhang van Raila Odinga, de eeuwige oproerkraaier van het land. Woensdag staan er opnieuw protesten gepland, die de regering zegt niet te zullen toestaan. Maar gaat het de bejaarde politicus wel om het lot van de armen?

Oppositieleider Raila Odinga in Nairobi in mei.
Oppositieleider Raila Odinga in Nairobi in mei. Daniel Irungu / EPA

In Kenia, een van de weinige democratieën in Oost-Afrika, is het politieke geweld hoog opgelopen. Raila Odinga (78) is de eeuwige oproerkraaier van Kenia. In militair uniform vuurde hij onlangs zijn aanhangers aan, volgelingen die zich vereenzelvigen met revolutionairen als Bobi Wine in Oeganda en Julius Malema in Zuid-Afrika. Eerder deze maand kwamen tienduizenden naar hem luisteren op een massabijeenkomst. En opnieuw duwt hij met zijn gewelddadige rellen Kenia naar de rand van de afgrond. „Raila is het probleem van Kenia”, riep vicepresident Rigathi Gachagua onlangs boos en president William Ruto zwoer voortaan de wekelijkse demonstraties van Raila, zoals hij in de volksmond heet, te verbieden. Maar aan dat verbod belooft Raila zich niet te houden.

Doden en gewonde kinderen

Vorige week woensdag leek het alsof er een opstand woedde in Kenia. In grote delen van het land volgden Kenianen Raila’s oproep te demonstreren, waarna vandalen winkels plunderden en de centrale hoofdweg naar Mombasa blokkeerden. De politie schoot met scherp en er vielen negen doden. Meer dan vijftig kinderen belandden in het ziekenhuis door traangasaanvallen. De week ervoor, toen zijn konvooi met dure auto’s zich een weg baande naar een massabijeenkomst in de hoofdstad Nairobi werd er op Raila’s wagen geschoten.

Lees ook: ‘Kenia staat op de rand van anarchie’

Wegens de sociale crisis als gevolg van bezuinigingen door president Ruto, groeit zijn aanhang, nadat vele commentatoren de bejaarde politicus al hadden afgeschreven en verwezen naar de geschiedenisboeken. Hij was in 1982 betrokken bij een couppoging en zat meerdere malen in de gevangenis. „Ruto moet zich realiseren dat het niet langer gaat om Raila, maar dat de Kenianen woedend zijn, ze zijn hongerig en lijden onder hoge prijzen van brandstof, elektriciteit en hoge belastingen”, zei de politieke commentator Pauline Njoroge in de Keniaanse krant The Standard.

Raila is een eeuwige verliezer: vijf keer verloor hij de presidentsverkiezingen. In alle gevallen vocht hij de uitslag aan, maar gaf de Hoge Raad hem ongelijk

Maar gaat het Raila wel om het lot van de arme man en vrouw, of is hij uit op eigen politiek gewin? Raila is ook een eeuwig verliezer: vijf keer verloor hij presidentsverkiezingen. In alle gevallen vocht hij de uitslag aan, ook na de nipte zege van Ruto vorig jaar, maar de Hoge Raad gaf hem ongelijk. Raila en zijn vader vóór hem vestigden sinds de onafhankelijkheid in 1963 een Odinga-dynastie, gebaseerd op een zakenimperium en een onwrikbare loyaliteit onder zijn Luo-volk in West-Kenia. Daar kreeg hij zijn troetelnamen als Baba (vader), of Hummer (hij was een van de eerste met zo’n dure auto in Kenia), of Agwambo, ‘de onvoorspelbare’ die zijn volk naar het beloofde land zal voeren.

Handshake

Hij is een nietsontziende vechter van het zich schaamteloos zelfverrijkende politieke establishment. Hij vocht in de jaren negentig tegen alleenheerser Daniel arap Moi, en liet vervolgens zijn partij in die van de president opgaan. Hij streed samen met William Ruto in 2007 tegen de gefraudeerde verkiezingsuitslag waarbij Mwai Kibaki zegevierde en voerde wekenlang gewelddadig protesten aan, om vervolgens een coalitieregering met Kibaki te vormen. Hij nam het op tegen de in 2013 gekozen Uhuru Kenyatta en kreeg na een „handshake” met de president in 2018 een voorname rol in diens regering. Vele Kenianen vertrouwen Raila daarom niet meer, volgens critici draaien alle door hem aangewakkerde straatgevechten om zijn eigen belang: hij wil nu een handshake met Ruto, een machtsdeling die de president echter faliekant afwijst.

Politieagenten arresteren een aanhanger van Raila Odinga tijdens een protest tegen de regering op 12 juli in Nairobi.
Foto Brian Otieno / Reuters

De economieën van alle Afrikaanse staten kregen een dreun, eerst door de coronapandemie, toen door de zware schuldenlast en nu door gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De al bestaande stevig verankerde gewoonte van corruptie evenals wanbeleid maakten de crisis nog groter. Onder Kenyatta en zijn vicepresident Ruto begon Kenia tussen 2013 en 2022 met grote infrastructurele projecten en daardoor torst het nu een schuldenlast waarvan de afbetaling jaarlijks bijna zeventig procent van de regeringsuitgaven bevat.

Man van het volk

Sinds zijn verkiezingszege vorig jaar diende Ruto de economie een zwaar medicijn toe: subsidies werden afgeschaft, belastingen gingen omhoog en ambtenaren ontvingen maandenlang geen salaris. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tekende maandag voor een nieuwe financiering aan Kenia van bijna 1 miljard euro. Hoewel Ruto zich aanprees als „de man van het volk” en veel werkloze jongeren daarom op hem stemden, staat de Kenianen het water nu aan de lippen: ze kunnen de prijsverhogingen niet meer aan. En als er volkswoede is, is er weer ruimte voor Raila: hij staat opnieuw vooraan op de barricade om het verzet te leiden.

Maar zoals Kenianen al langer zeiden: Raila is zijn vervaldatum al lang gepasseerd. Hij mompelt, hij houdt incoherente redevoeringen, hij is in slechte gezondheid. Maar door de ongevoelige politiek van Ruto is hij nu toch weer helemaal terug. Bijna even vurig als altijd, zei hij dit weekend: „Kenianen hebben nog nooit een bevrijdingsstrijd verloren. We worden geslagen, gearresteerd en vermoord, maar we verliezen nooit. We zullen ook het huidige gevecht niet verliezen.” Als de politieke elite van Kenia niet tot een compromis met Raila komt, ligt kennelijk nog meer gewelddadige onrust in het verschiet.

Lees ook: ‘Kenia is gered van een ramp, en mijn gezin van de honger’