Oppositie in Senegal hekelt wetteloosheid. Wordt hun leider Sonko buiten de verkiezingscampagne gehouden?

De vorige keer dat hij Ousmane Sonko zag, zegt Habib Sy, was hij bang dat dit voor het laatst zou zijn. Bij hoge uitzondering mocht de oud-voorman van Senegals belangrijkste oppositiecoalitie eind augustus langskomen op de intensive care bij Sonko, de huidige aanvoerder van die coalitie. Sonko lag aan de beademing en was nauwelijks aanspreekbaar, wegens een hongerstaking die toen al bijna een maand duurde.

Ruim een week later gaf Sonko zijn hongerprotest op, op aandringen van partij- en coalitiegenoten van Yewwi Askan Wi (Bevrijd het volk, in de West-Afrikaanse taal Wolof) en religieuze leiders. Kort daarvoor hadden Sonko’s advocaten gewaarschuwd dat van de man die gold als dé uitdager van president Macky Sall bij de verkiezingen volgend jaar, slechts een schim restte. Hij leed aan „beginnend hartfalen en een volledige verlamming van de linkerkant van zijn lichaam, naast andere orgaanafwijkingen”.

Vanuit zijn ziekbed, weer op krachten komend, blijft Sonko zich verzetten tegen zijn dreigende uitsluiting van de verkiezingen. Want als de politicus binnenkort uit het ziekenhuis wordt ontslagen, moet hij naar zijn cel in een gevangenis net buiten Dakar. Daar zat hij sinds zijn arrestatie op 31 juli, totdat zijn weigering te eten de voorman van Pastef – Les Patriotes op de eerste hulp deed eindigen.

Politiek gemotiveerd

Er hangen Sonko nieuwe, zware beschuldigingen boven het hoofd – volgens de populaire oppositiepoliticus en zijn aanhangers puur politiek gemotiveerd en bedoeld om hem uit de race voor het presidentschap te houden. Net als de twee andere zaken waarin hij eerder dit jaar werd veroordeeld: smaad en de vermeende verkrachting van een medewerkster van een massagesalon.


Lees ook
Twee jaar cel voor Senegalese oppositiepoliticus, maar vrijgesproken van verkrachting

Aanhangers van Ousmane Sonko raakten in de Senegalese hoofdstad Dakar slaags met veiligheidstroepen na de veroordeling van de oppositiepoliticus.

Sonko’s naam werd enkele weken geleden van de kieslijst geschrapt na zijn veroordeling in die verkrachtingszaak. De rechter sprak Sonko in juni vrij van die beschuldiging, maar veroordeelde de politicus wel tot twee jaar cel wegens „het corrumperen van de jeugd”. Sonko zat op dat moment vast in zijn huis in Dakar, gebarricadeerd door ordetroepen die zelfs zijn advocaten niet doorlieten.

Na die veroordeling braken door heel het land hevige rellen uit, dagenlang. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International kwamen zeker 21 mensen om, voornamelijk door politiekogels. Sonko wordt daar verantwoordelijk voor gehouden. Hij wordt beschuldigd van „het beramen van een opstand tegen de staat”, het „deel zijn van een criminele organisatie” en het „ondermijnen van de staatsveiligheid”.

Sonko spreekt zijn supporters toe in maart.
Foto John Wessels/AFP

De minister van Binnenlandse Zaken ging nog een stap verder en ontbond Sonko’s partij Pastef, iets wat in decennia niet in Senegal was gebeurd. Volgens de minister zou de partij aanhangers hebben „gemobiliseerd” voor wat hij mouvements insurrectionnels noemde, opstandige bewegingen die „wijdverspreide schade en doden veroorzaakten”.

De partij vecht deze besluiten nu aan. Daar is haast bij, want kandidaten moeten zich nu melden en de komende maanden voldoende sponsors (gedeputeerden, burgemeesters of kiezers) weten te verzamelen om mee te mogen doen. Vorige week behaalde Sonko wel een eerste overwinning: een rechter in Ziguinchor, de stad waar Sonko vorig jaar tot burgemeester werd verkozen, oordeelde dat zijn naam ten onrechte van de kieslijst was gehaald. Voor nu lijkt Sonko’s kandidatuur weer een stap dichterbij. Wel wordt het besluit van de rechter in Ziguinchor nog door de staat aangevochten.

„Sonko is nog altijd onze kandidaat”, zegt coalitiegenoot Habib Sy. Toch bereidt Pastef een plan B voor. In afwachting van de juridische procedures meldden zich onlangs vijf partijgenoten van Sonko aan als presidentskandidaat, onder wie zijn hoofd communicatie. „We bevinden ons in een situatie van wetteloosheid, dus moeten we vooruitdenken”, zei een Pastef-lid hierover tegen het Franse medium Jeune Afrique.


Lees ook
‘Als politieke partijen in Senegal eigen milities vormen, hebben we een burgeroorlog’

<strong>Ordetroepen en demonstranten</strong> staan tegenover elkaar in Dakar, na de veroordeling van Ousmane Sonko” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/10/oppositie-in-senegal-hekelt-wetteloosheid-wordt-hun-leider-sonko-buiten-de-verkiezingscampagne-gehouden-1.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Sinds de rellen in juni zijn door heel het land <a rel=partijgenoten en aanhangers van Sonko opgepakt, evenals journalisten en activisten. Hoeveel mensen precies vastzitten, is niet duidelijk. „Het openbaar ministerie geeft geen antwoord op onze vragen en we krijgen geen toegang tot de gevangenis”, zegt Seydi Gassama, die in Senegal aan het hoofd staat van Amnesty International.

Volgens advocaten van Pastef zijn al meer dan duizend mensen opgepakt. Ze worden uiteenlopend beschuldigd, van opruiing tot zelfs terreur. Ook Sonko wordt beschuldigd van „banden met een terreurorganisatie”. Dat laatste kan mede op basis van een omstreden aanscherping van Senegals terreurwet in 2021.

Foto John Wessels/AFP

In een recent interview met Jeune Afrique zei minister van Justitie Ismaïla Madior Fall dat er „nog zo’n vijfhonderd mensen” vastzitten voor de rellen. Een vraag over politieke gevangen wuifde hij weg. „Er zijn geen politieke gevangen in Senegal.”

Natuurlijk zullen ze nooit zeggen dat dit politieke gevangen zijn, zegt Gassama. Ja, sommigen zijn opgepakt omdat ze tijdens de rellen dingen in brand staken. „Maar anderen deden niets meer dan oproepen tot verzet, een recht dat door onze grondwet wordt erkend. Maar deze regering ziet alles als een oproep tot een insurrectie, een opstand.”


Lees ook
Senegalese oppositiepoliticus maakt zich op voor zijn ‘combat final’

Oppositieleider Ousmane Sonko spreekt van een complot van president Macky Sall om hem uit de race voor het presidentschap in 2024 te houden.

Inmiddels is Pastef „volledig onthoofd”, zegt de onderzoeker. Dat verklaart volgens hem mede waarom er geen massa’s meer de straat op zijn gegaan. „De repressie is enorm.” Yewwi Askan Wi kan niet eens meer een persconferentie organiseren, vertelt Sy. „Telkens als we journalisten op ons kantoor uitnodigen, barricaderen ordediensten de toegang.”

Sonko zelf lijkt niet van plan op te geven. Dinsdagavond kondigde hij vanuit het ziekenhuis via X (voorheen Twitter) aan zijn hongerstaking opnieuw te hervatten. Uit „solidariteit” en „protest” tegen zijn „willekeurige detentie en die van honderden andere patriotten”, zo schreef hij. „Beste landgenoten […] ik roep jullie op vol te houden. Zij vechten voor de komende vijf maanden. Wij vechten voor de komende vijftig jaar.”