Opnieuw tientallen doden gevreesd bij kapseizen migrantenboot onderweg naar Italië

Bootramp Een boot met migranten uit Libië die onderweg was naar Italië, kapseisde zondag in de Middellandse Zee. Reddingsorganisaties vrezen voor de levens van zeker dertig vermisten.

Aan de kust van Italië zijn kruisen gezet voor de 79 slachtoffers van de schipbreuk twee weken geleden.
Aan de kust van Italië zijn kruisen gezet voor de 79 slachtoffers van de schipbreuk twee weken geleden.

Foto Carmelo Imbesi/EPA

Op de Middellandse Zee worden zeker dertig mensen vermist nadat een migrantenboot vanuit Libië bij slecht weer kapseisde. Zeventien mensen werden tot nu toe uit het water gered, meldt de Italiaanse kustwacht volgens internationale persbureaus. Reddingsorganisaties vrezen voor de levens van de vermisten. De boot zou volgens de ngo Mediterranea Saving Humans richting Italië hebben gevaren, maar sloeg zondagochtend ongeveer 180 kilometer ten noordwesten van de Libische stad Benghazi om.

In het gebied worden nog reddingsacties uitgevoerd, die worden ondersteund door vrachtschepen in het gebied en EU-grensdienst Frontex. Alarm Phone, een organisatie die noodoproepen van migrantenschepen oppikt, zei dat autoriteiten zaterdag al waarschuwden dat de boot met daarop bijna vijftig opvarenden onmiddellijk moest worden gered. De Italiaanse kustwacht zei zondag dat het kapseizen plaatsvond buiten het zoek- en reddingsgebied van Italië.


Lees ook: Scheepsramp zet politieke strijd tussen Meloni en oppositieleider Schlein op scherp

Migratiediscussie in Italië

Na de dodelijke schipbreuk van een migrantenboot voor de Italiaanse kust twee weken geleden, kwam het Italiaanse vluchtelingenreddingsapparaat onder de loep te liggen. Op 26 februari kwamen bijna tachtig mensen om het leven toen een overvolle vissersloep in tweeën brak en zonk. Onder de doden waren veertien kinderen, onder wie een baby. Die ramp zette de migrantendiscussie in de Italiaanse politiek weer op scherp.

De regering-Meloni hanteert een hard migratiebeleid, wat door oppositieleden gehekeld wordt. Zo werd eind vorig jaar een wet goedgekeurd die ngo’s verbiedt om na een reddingsactie verder te speuren naar andere migranten op zee. Het aantal migranten dat in Italië aankomt, vooral vanuit Noord-Afrika, neemt dit jaar enorm toe. Op 10 maart hadden dit jaar al zo’n 17.600 mensen het land bereikt, terwijl dat vorig jaar rond dezelfde tijd 6.000 waren. Ook zijn honderden mensen omgekomen toen ze probeerden de Middellandse Zee over te steken naar Europa.