Opnieuw recordstijging cao-lonen, particuliere sector profiteert het meest

Het najaar is financieel lekker begonnen voor een hoop werkenden in Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt donderdagochtend op basis van nieuwe cijfers dat de cao-lonen afgelopen kwartaal flink zijn gestegen, gemiddeld met 6,8 procent, ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Dat is net zo’n hoge stijging als in het laatste kwartaal van vorig jaar, aldus het CBS, en dat was toen al de scherpste stijging in ruim veertig jaar tijd (collega Jan Benjamin schreef daar destijds dit stuk over).

Zo’n driekwart van alle werkenden in Nederland valt onder een cao, en het CBS heeft nu de salarisstijgingen binnen 95 procent van de cao’s in kaart gebracht – het gaat dus om miljoenen werkenden die het qua beloning een stukje beter krijgen. Meteen wel een kanttekening hier: gecorrigeerd voor inflatie is die loonstijging alweer een stukje minder indrukwekkend, want dan blijft er nog maar een gemiddelde loonstijging over van 3,1 procent. Meer loon is natuurlijk leuk, maar als het leven ook een stuk duurder wordt ben je niet altijd enorm veel beter af.

Vooral in de particuliere sector zijn de lonen de afgelopen drie maanden het hardst gestegen, zo blijkt, gemiddeld met 7,3 procent. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de horeca. De gemiddelde salarisstijging bedroeg daar zelfs 10,8 procent, mede als gevolg van de verhoging van het wettelijk minimumloon eerder dit jaar.

De lonen bij de overheid stegen iets minder hard, met 5,4 procent (maar daar was de stijging in het recordkwartaal een jaar geleden weer het hoogst). In de derde ‘hoofdcategorie’ die het CBS noteert, ‘gesubsidieerde instellingen’ (voornamelijk zorginstellingen stegen de lonen met gemiddeld 7,1 procent. in het onderwijs was de stijging afgelopen kwartaal het laagst, 2,1 procent. Maar die sector noteerde vorig kwartaal al een loonstijging van 10 procent.

Een deel van de verschillen heeft logischerwijs te maken met het moment waarop nieuwe cao’s ingaan. Sommige sectoren, zoals het onderwijs, zijn er dus al eerder op vooruit gegaan en profiteren nu minder. Andere hadden afgelopen kwartaal kennelijk nog wat te goed.
 
 
 

Foto ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg