Oplaaiend geweld tussen SDF en soennitische Arabieren in Syrië, tientallen doden gemeld

Syrië Sinds eind augustus is het opnieuw onrustig in meerdere gebieden in Syrië. Minstens negentig mensen zouden al om het leven zijn gekomen.
Een door de VS geleide wereldwijde coalitie vertrouwde op de SDF en haar bondgenoten om IS-militanten uit Noord- en Oost-Syrië te verdrijven.
Een door de VS geleide wereldwijde coalitie vertrouwde op de SDF en haar bondgenoten om IS-militanten uit Noord- en Oost-Syrië te verdrijven. Foto Delil Souleiman/AFP

Tientallen mensen zijn omgekomen als gevolg van oplaaiend geweld tussen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) en soennitische Arabische volkeren in Syrië. Dat melden internationale persbureaus woensdag. De Arabische bevolking in de oostelijke provincie Deir Ezzor en SDF staan al jaren op gespannen voet met elkaar.

De onrust zou zijn begonnen op 27 augustus, toen SDF de leider van de Militaire Raad van de provincie Deir al-Zour, Ahmed al-Khubail, arresteerde. Dat deed de militie naar eigen zeggen als onderdeel van een operatie „tegen slapende IS-cellen en drugsdealers”. SDF beschuldigde Al-Khubail onder meer van medeplichtigheid aan meerdere misdaden, waaronder drugshandel, en het uitbuiten van zijn positie voor persoonlijke belangen.

Islamitische Staat

Deir Ezzor was het laatste grote bolwerk van de jihadistische groep Islamitische Staat (IS). In 2017 vocht SDF samen met lokale Arabische volkeren om de groep uit de provincie te verdrijven. Maar in dat grondgebied wonen niet alleen maar Koerden maar vooral ook Arabieren. Zij zijn vaak ontevreden over het wanbestuur van SDF, die ze regelmatig beschuldigen van corruptie en wanbeleid.

SDF – dat met regelmaat worden beschuldigd van corruptie en wanbeleid – is een verbond van strijdkrachten dat wordt gedomineerd door de YPG, een Koerdische strijdgroep die samenwerkt met de Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Het Westen koos de YPG en later SDF als partner in de strijd tegen IS. SDF kreeg hierdoor veel wapens en grondgebied in Noordoost-Syrië. Maar sinds IS uit het gebied is verdreven is SDF gebleven, tot grote onvrede van de lokale Arabische gemeenschap. Het oplaaiende geweld lijkt dan ook een uitbarsting van die sluimerende onvrede.

Negentig doden

Arabieren hebben dan ook woedend gereageerd op de arrestatie van Al-Khubail en vielen vervolgens in meerdere steden SDF-patrouilles aan. Als tegenreactie stuurde SDF versterking in een poging de controle terug te krijgen. Het geweld verspreidde zich later nog naar het noorden en westen van Syrië, naar de provincies Hassakeh en Aleppo. Op meerdere plekken zou kritieke infrastructuur zijn verwoest of beschadigd, waaronder ten minste twee ziekenhuizen en drie waterzuiveringsinstallaties.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) zijn minstens negentig mensen gedood in Deir al-Zour, waaronder negen burgers, 57 Arabische strijders en 24 leden van SDF. Andere organisaties schatten het dodental op meer dan honderd.

De Verenigde Staten hebben beide partijen opgeroepen de gevechten onmiddellijk te staken. Een door de VS geleide wereldwijde coalitie vertrouwde op SDF en haar bondgenoten om IS-militanten tussen 2015 en 2019 uit Noord- en Oost-Syrië te verdrijven.