Terwijl de oorlog in Oekraïne het derde jaar ingaat, zijn Westerse leiders nog steeds niet bereid robuuste naoorlogse veiligheidsgaranties aan Kyiv te verstrekken. Deze weigering verlengt de oorlog en verhindert op voorhand een duurzaam staakt-het-vuren.
Twee weken geleden zetten de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Scholz hun handtekening onder bilaterale veiligheidssamenwerkingsovereenkomsten met Oekraïne, in navolging van het Brits-Oekraïense pact van begin van dit jaar. De drie Europese machten beloven bij te dragen aan „actieve afschrikking” van Rusland, spreken de intentie uit om „binnen 24 uur overleg te plegen” in het geval van een hernieuwde aanval en zeggen in dat geval „snelle en duurzame veiligheidshulp” toe. Afgelopen vrijdag kondigde Nederland bovendien aan binnenkort een soortgelijke overeenkomst met Oekraïne te zullen sluiten. Daarmee geven deze landen een belangrijk signaal af dat zij het voortbestaan van Oekraïne als soevereine politieke entiteit steunen.
Het probleem met deze overeenkomsten is echter dat ze geen echte oplossing bieden. Ze gaan ervan uit dat wat onvoldoende was om Rusland af te schrikken in het verleden, wél zal werken in de toekomst. Wat ontbreekt, is een echte veiligheidsgarantie in de vorm van een expliciete belofte te hulp te schieten wanneer Rusland na een staakt-het-vuren opnieuw de aanval opent, gekoppeld aan de dreiging van een directe militaire interventie.
Westerse leiders zijn om voor de hand liggende redenen terughoudend: ze hebben schrik voor een directe confrontatie met Rusland met alle kansen op een nucleaire oorlog van dien. Maar deze aarzeling staat een duurzaam staakt-het-vuren in de weg. Oekraïne zal alleen bereid zijn tot een wapenstilstand als het er zeker van is dat Rusland een gevechtspauze niet aangrijpt om te herbewapenen en de oorlog op een later tijdstip voort te zetten. Rusland’s grote vrees is juist westerse militaire interventie. De dreiging van militaire interventie als Rusland een staakt-het-vuren schendt zal daarmee pas echt afschrikking ondersteunen.
Geloofwaardig
Ter bestendiging van het staken van de vijandelijkheden moeten westerse veiligheidsgaranties aan twee overlappende voorwaarden voldoen. In de eerste plaats moet zo’n garantie voldoende geloofwaardig zijn in de ogen van zowel de Russische als Oekraïense leiders. Moskou moet geloven dat het Westen inderdaad Oekraïne militair komt helpen, Kyiv dat het niet aan zijn lot wordt overgelaten.
De bondgenoten moeten dreigen met de inzet van militairen op Oekraïens grondgebied na een nieuwe Russische aanval. Dit betekent niet dat deze troepen noodzakelijkerwijs zullen vechten aan het front, maar wel dat ze door hun fysieke aanwezigheid in staat zijn om dat te doen. Specifieke westerse eenheden moeten daarvoor worden vrijgemaakt en uitgerust. Zij moeten continu in hoge staat van paraatheid opereren, en voorzien zijn van alle noodzakelijke logistieke voorzieningen. Potentiële inzetscenario’s zullen vooraf met Oekraïne worden gecoördineerd.
Een op zichzelf staande Europese militaire component is essentieel, omdat het onzeker is of de Verenigde Staten op de langere termijn nog garant willen staan voor de Europese veiligheid. Zo’n Europese component is daarbij ook relevant mocht Oekraïne toetreden tot de EU, waardoor de veiligheidsgarantie uit Artikel 42.7 van het Verdrag betreffende de EU ook voor Oekraïne gaat gelden.
Ten tweede moeten veiligheidsgarantie op adequate wijze worden gecommuniceerd. Dit betekent dat westerse leiders het niet alleen eens zijn over de precieze reikwijdte van de garantie, maar het ook met elkaar eens zijn over hoe deze boodschap gecommuniceerd wordt. De garantie moet specifiek zijn zowel over de omstandigheden waaronder deze geldt (de hernieuwing van de gewapende aanval) als over de reactie die daarop volgt (directe militaire steun aan Oekraïne). Uiteraard moet deze boodschap ondersteund worden door geloofwaardige capaciteiten. De precieze formulering van de boodschap is essentieel – juist om ervoor te zorgen dat Rusland niet via salamitactieken alsnog de status quo na een staakt-het-vuren gaat testen.
Voor wie zo’n veiligheidsgarantie een brug te ver lijkt, is het de moeite waard kennis te nemen van soortgelijke afspraken in het niet zo verre verleden. Zo bestond er gedurende de Korea-oorlog (1950-1953) nog geen wederzijds defensieverdrag tussen de VS en Zuid-Korea, terwijl het onduidelijk was of én hoe een staakt-het-vuren op het Koreaanse schiereiland stand zou houden. De zestien landen (waaronder Nederland) die onder VN-vaandel militair aanwezig waren, committeerden zich publiekelijk aan de verdediging van Zuid-Korea in het geval van een „hernieuwing van de gewapende aanval”. Deze verklaring ging gepaard met de waarschuwing aan China dat als Zuid-Korea opnieuw zou worden aangevallen, „het niet mogelijk zou zijn de vijandelijkheden binnen de grenzen van Korea te beperken.”
Lees ook
Na twee jaar oorlog is veel van het Oekraïense optimisme vervlogen
De gezamenlijke verklaring vormde een robuuste veiligheidsgarantie in de zin dat de dreiging van een militaire interventie expliciet werd gemaakt met een breder geografisch mandaat voor een oorlog, ondertekend door zestien landen. De bondgenoten begonnen ruim anderhalf jaar vóór de publieke aankondiging in de zomer van 1953 te onderhandelen over deze verklaring – het mag een les zijn voor de westerse machten van nu.
Geen verplichting
Een soortgelijke verklaring voor Oekraïne gaat niet alleen verder dan de samenwerkingsovereenkomsten ondertekend door de Europese militaire machten, maar biedt ook een krachtigere veiligheidsgarantie dan Artikel 5 van de NAVO of Artikel 42.7 van de EU. Beide artikelen suggereren immers militair ingrijpen als reactie op een gewapende aanval, maar verplichten nergens toe. Bovendien kan een Oekraïens lidmaatschap van de NAVO en de EU nog lang op zich laten wachten.
Andere soorten veiligheidsgaranties – zoals de gezamenlijke steunverklaring van de G7 aan Oekraïne, de private garanties die aan Zweden en Finland zijn gegeven tijdens het NAVO-toetredingsproces of de al lang bestaande garanties voor militaire hulp van de VS aan Israël – voldoen niet aan de bovengenoemde essentiële voorwaarden.
Succesvolle afschrikking staat of valt ermee of westerse regeringen serieuze toezeggingen doen, deze duidelijk communiceren, en daadwerkelijk de bereidheid tonen reële risico’s te nemen. Als ze dat niet doen, zal elk staakt-het-vuren bij voorbaat gedoemd zijn te mislukken.
Klik op het vinkje naast ‘Ik ben geen robot’