Opinie | Wees kritisch op de grote beloftes die techbedrijven doen over AI

Omdat kunstmatige intelligentie (AI) een wiskundige probleem eerder kan oplossen dan de mens, is ze slimmer dan wij. Dat betogen Menno van Doorn en Sander Duivestein in hun artikel AI overstijgt nu ons brein, en dat mag gevierd worden (28/12). Laten we er echter voor waken dingen intelligent te noemen en kritischer zijn op beloften van de tech-industrie.

Google lanceerde een nieuwe tool, genaamd FunSearch, die gespecialiseerd is in het oplossen van wiskundige problemen. Eerder ontdekte FunSearch een manier om sneller bepaalde berekeningen te doen. De nieuwste doorbraak is dat het een geometrische puzzel (het ‘cap set-probleem’) kan oplossen die voor mensen tot nog toe onoplosbaar was. Daardoor trekken Van Doorn en Duivestein de volgende conclusies: grote taalmodellen (LLM’s) overtreffen ons brein en de slimste mens is geen mens meer, maar een computer. Deze beweringen zijn niet alleen onwaar, ze zijn ook gevaarlijk.

Allereerst maken de auteurs van Echt Nep zich schuldig aan antropomorfisme: het toedichten van menselijke eigenschappen aan een niet-menselijk object. Als iemand een stuk papier koppig zou noemen of een beeldscherm enthousiast, dan zouden we daar raar van opkijken – en terecht. Hetzelfde geldt voor LLM’s, de grote taalmodellen waar Van Doorn en Duivestein het over hebben: die zijn niet slim, maar produceren uitkomsten die wij slim kunnen vinden.


Lees ook
De opmars van AI dwingt de hele techwereld tot een make-over. Dat bleek deze week op technologiebeurs CES in Las Vegas

The new LG Signature OLED T TV, a transparent television, is presented at the Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, Nevada on January 8, 2024. (Photo by Glenn CHAPMAN / AFP)

Overigens zijn de uitkomsten van dat soort grote taalmodellen vaker heel erg dom. MIT Technology Review is dan ook veel kritischer als het tech-blad de ontdekking van FunSearch beschrijft: „De onderzoekers van Google moesten de meeste uitkomsten van het model weggooien, maar tussen het afval bleek goud te zitten.” Als we iemand vragen wat 2+2 is en de eerste antwoorden zijn ‘oliebol’, ‘Istanbul’ en ‘rekenen’, spreken we dan over een intelligent persoon?

Oneerlijke wedstrijd

Dat brengt ons op de eigenlijke vraag van dit stuk: is AI slimmer dan de mens? De aanname van Van Doorn en Duivestein is dat AI beter is in het oplossen van wiskundige problemen en ons daarom qua intelligentie overtroeft. Dat is een wel erg nauwe definitie van slim. Problematisch is dat er nog geen consensus is over wat intelligent nou precies is; ook een IQ-test schiet te kort omdat deze culturele vooroordelen heeft. We lopen het risico dat we de definitie van intelligentie laten bepalen door tech-bedrijven als Google, die graag willen bewijzen dat hun technologie de mens voorbijstreeft. Tja, een spel waarbij de regels bepaald worden door een deelnemer: dat klinkt niet als een heel erg eerlijke wedstrijd. Een discussie over wat intelligentie exact inhoudt lijkt misschien triviaal, maar heeft tastbare en immense gevolgen.

Als we AI zien als iets dat beter is in het oplossen van wereldlijke problemen, dan wordt het nog aantrekkelijker om beslissingen uit te besteden aan ‘slimme’ algoritmen. AI overschaduwt zo alternatieve oplossingen die beter, goedkoper of betrouwbaarder zijn. Het personeelstekort in de zorg valt bijvoorbeeld op te lossen met robots (een vorm van AI), maar dat lost niet op dat 20 procent van de werktijd van verplegers opgaat aan administratieve handelingen. Minder bureaucratie is goedkoper dan een zorgrobot, maar bovenal: menselijker. Technologie als AI is bovendien niet zonder risico’s, leerde Nederland (hopelijk) door de Toeslagenaffaire, en misstanden bij Rotterdamse uitkeringencontrole en bij het visum-aanvraag-algoritme van de IND.

Een discussie over de definitie van intelligentie lijkt misschien triviaal, maar heeft tastbare en immense gevolgen

We moeten dan ook kritischer zijn op de beloften van techbedrijven. Micha Wertheim verwoordde het treffend in zijn oudejaarsconference: het zijn dezelfde bedrijven die ons beloofden dat sociale media ons dichterbij elkaar zouden brengen. Maar hoe sociaal zijn die media nou echt? Laten we ophouden met het overtypen van de persberichten van Big Tech, ons niet blindstaren op technologische oplossingen en het er eerst over eens worden wat intelligent nou precies is voor we AI slimmer vinden dan de mens. Dat lijkt me wel zo, tja, slim.