Den Haag zal de geschiedenisboeken ingaan als de eerste stad ter wereld die fossiele reclame heeft verboden. De stad schept hiermee een belangrijk precedent voor de volksgezondheid. Het besluit weerspiegelt het groeiende besef dat fossiele brandstof niet alleen de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering is, maar ook steeds ernstigere gevolgen heeft voor de volksgezondheid. Het roept ook weerstand op: reisorganisaties ANVR, TUI, D-Reizen en Prijsvrij spanden een kort geding aan tegen de gemeente Den Haag over het verbod. De rechter doet waarschijnlijk deze vrijdag uitspraak.
Nu deze fossiele bedrijven het reclameverbod aanvechten in de rechtbank spreken wij, als artsen en voorvechters van de volksgezondheid, onze steun uit en roepen we andere steden en landen op om het voorbeeld van Den Haag te volgen.
Vroegtijdige sterfgevallen
Dit is niet slechts een lokale kwestie – het gaat hier over de fundamentele vraag of wij nog langer toestaan dat de openbare ruimte wordt gebruikt om producten te promoten die slecht zijn voor onze gezondheid. Luchtvervuiling door fossiele brandstoffen veroorzaakt zeven miljoen vroegtijdige sterfgevallen per jaar. In Nederland leidt luchtvervuiling tot een toename van astma, hartziekten, beroertes en kanker. Klimaatverandering leidt ook tot meer hittestress en mentale stress en een toenemende druk op de gezondheidszorg. Deze schadelijke effecten zijn niet ver weg of abstract. Ze voltrekken zich nu al in onze ziekenhuizen en in wijken; van dagenlange smog in steden tot hittegolven. Ook in Nederland.
Toch gaan fossiele bedrijven door met hun geraffineerde reclamecampagnes om de vraag naar fossiele producten op te drijven, de publieke opinie te beïnvloeden en klimaatbeleid te vertragen. Door zichzelf te vermommen als de oplossing, verhullen de bedrijven de schade die hun producten veroorzaken.
Deze tactiek komt linea recta uit het draaiboek van de tabaksindustrie. Decennialang gebruikten tabaksfabrikanten vergelijkbare methodes om roken te normaliseren en gezondheidsrisico’s te verbloemen. Pas toen overheden met stevige reclameverboden kwamen, werd een kantelpunt bereikt: het tabaksgebruik daalde en zo zijn miljoenen levens gered. De zorgsector liep voorop in de strijd tegen tabak en tabaksreclame. Nu moeten we hetzelfde doen tegen fossiel.
Geen censuur
Reclames voor de fossiele luchtvaart- en auto-industrie verkopen niet alleen een product, ze verschaffen ook sociaal draagvlak voor industrieën die ziekte, dood en klimaatontwrichting veroorzaken. De rechtszaak tegen het Haagse reclameverbod bewijst hoe cruciaal reclame is voor hun voortbestaan. Het verbieden van deze reclame biedt ruimte voor de transitie naar een schonere en gezondere manier van leven.
Voor mensen die zeggen dat het ‘censuur’ is: dat is het niet. Het is een essentiële maatregel voor de volksgezondheid. Een maatregel die ervoor zorgt dat schadelijke en misleidende informatie uit onze straten verdwijnt, kwetsbare groepen beschermt en maatschappelijke normen doet verschuiven.
Het voorbeeld van Den Haag verdient navolging. Zowel lokale als nationale overheden moeten het verbod op fossiele reclame opnemen in hun beleidspakket om de gezondheid te beschermen, uitstoot te verminderen en de energietransitie te versnellen. Het is een maatregel met veel effect, een groot bereik en ruime publieke steun, zoals een nieuw advies aan de Nederlandse regering onlangs bevestigde.
Een reclameverbod alleen gaat de klimaatcrisis niet oplossen. Maar in samenhang is het een effectief beleid om de vraag naar fossiel te verminderen en ons te bevrijden uit de gevaarlijke illusie dat het normaal is om afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Zo kan het reclameverbod de weg effenen voor systeemverandering.
Glasheldere eed
Als zorgprofessionals is onze eed glashelder: om schade te voorkomen en welzijn te beschermen. Onze steun voor een verbod op fossiele reclame is onderdeel van die verantwoordelijkheid. De fossiele industrie zal vechten om haar invloed koste wat het kost te behouden – maar de geschiedenis leert dat de zorgsector, gesteund door wetenschap en maatschappij, zelfs de meest machtige lobbygroepen kan overwinnen. Den Haag heeft de eerste stap gezet. Tijd voor de rest om te volgen.
