In je handjes knijpen
Iets waar ik de pandemie ‘dankbaar’ voor ben, is het begroeten op afstand. Of het nu gaat om een borrel, een verjaardag of een kennismaking. Ik ben blij dat ik niet meer met iedereen een warme, koude of kleffe hand hoef te schudden. Een simpele zwaai met een korte begroeting is tegenwoordig meer dan genoeg om het publiek te laten weten dat je er bent. Nu weet ik nooit of dit nu aan mij en mijn autisme ligt of aan de ‘kringverjaardagcultuur’, maar het individueel kennismaken vind ik een hopeloze taak. Bij de tweede persoon ben ik al vergeten hoe de eerste persoon heet. Ondertussen staan er nog veertien mensen in de rij, te wachten met een uitgestoken hand en een hoopvolle blik. Nu ben ik nooit te beroerd om bij een-op-een contact een onbekende een hand te schudden. Helaas kan ik me dan juist zo druk maken om het schudden van die hand. Knijp ik in de hand? Schud ik de hand? Zo ja, hoe hard? Wat als mijn hand erg klef is? Wat moet de ander wel niet denken? Al deze vragen kunnen opgelost worden met een simpel gebaar: het zwaaien, of soms wuiven, van de hand. Het scheelt mij een hoop ongewenst contact, stress en mentale moeite. Het nieuwe wuiven is het oude handen schudden en daar zal ik de pandemie altijd dankbaar voor zijn.
Utrecht
Zoomyoga
Ik ben yogadocent en heb een yogastudio aan huis. Tijdens corona heb ik via Zoom les gegeven. Ik doe dat nog steeds, nu simultaan met de lessen bij mij thuis. Als er meer aanmeldingen zijn dan ik fysiek kan plaatsen, of als mensen verkouden zijn of om een andere reden liever thuis blijven, kunnen zij de les via Zoom volgen. Zonder corona was ik hier nooit aan begonnen, denk ik.
Leusden
Geschenk uit de hemel
Kort voor de pandemie overleed mijn zwager. Mijn zus, zijn vrouw, was al overleden en hun zoon bleef achter in Zuid-Holland. Ik trok vanuit Friesland bij hem in om voor hem te zorgen en bij hem te zijn en reed zoveel mogelijk naar mijn werk, een retour Zuid-Holland – Friesland.
Door de lockdown kon ik in Zuid-Holland blijven en konden we rustig aan de nieuwe situatie wennen. Voor ons kwam de lockdown als een geschenk uit de hemel. Na twee jaar kon hij zich prima redden. Ik was en ben heel trots op hem.
Ameland
Ik was verlost van de vele netwerkactiviteiten die zich vaak ’s avonds afspeelden
Sterker en fitter dan ooit
Heel veel sporten! Toen iedereen riep: we kunnen niet meer sporten, ging ik juist 5, 6 keer per week sporten. In mijn ogen was dat het enige wat wél kon. Dankzij mijn sportinstructrice die dacht in kansen, en al haar lessen inclusief zumba gewoon buiten voortzette, of via Zoom. Dan stond ik op zolder te dansen of te boksen in de achtertuin. Vijf jaar later sport ik nog steeds 4 à 5 keer per week en voel ik me op m’n 52ste sterker en fitter dan ooit.
Broek op Langedijk
Verlost van het netwerken
Tijdens de pandemie merkte ik (advocaat bij een middelgroot kantoor, destijds 55 jaar oud) dat ik was verlost van de vele netwerkactiviteiten die zich vaak ’s avonds afspeelden. Daarvoor in de plaats kwamen sfeervolle activiteiten via het beeldscherm. Eigenlijk verliep toen alles via het beeldscherm, zoals besprekingen met cliënten en met wederpartijen uit de hele wereld. Zo makkelijk! Ook zittingen bij rechtbanken en hoven werden digitaal afgehandeld. Zeer efficiënt. En daar hou ik van. Maar het einde van het verhaal was dat je de hele dag naar een scherm zat te turen. Na de pandemie veranderde dit niet wezenlijk. Ik ben vervroegd gestopt, kon er niet meer tegen. Nu ben ik zeer tevreden een vroegpensionado. En: lekker veel buiten.
Norg
Geen knuffels meer
Heerlijk: geen knuffelverplichting! De pandemie heeft het mogelijk gemaakt om het zoenen van collega’s vriendelijk te ontwijken. Ik ben een gewone man van 65 zonder mankementen. Het hallo- en dagzoenen met mannelijke en vrouwelijke collega’s vond ik gedwongen en ongemakkelijk. Van mijn dochter weet ik dat veel jonge mensen helemaal geen behoefte hebben aan de collegiale fysieke genegenheid van ouderen. Na de pandemie kan ik me zonder wederzijdse gêne beperken tot mentale sympathie en in het voorkomende geval een opkomende verkoudheid voorwenden.
Santpoort-Noort
Lees ook
Heerlijk, dat kantoor – jammer van al die mensen
