Het eerste nachtelijke coalitieberaad zit erop, het politieke seizoen is begonnen, ook de Kamer keert volgende week terug. Alleen: moeten we wel naar Den Haag kijken?
Het najaar belooft intrigerend maar dubbelzinnig te worden: het land krijgt een beginnend idee van het nieuwe kabinet, tegelijk valt bij de Amerikaanse verkiezingen een beslissing die (ook) de Nederlandse democratie in het hart kan raken.
Dus dat wordt dichtbij én veraf kijken: een multifocale politieke ervaring.
Met voor sommige coalitiepolitici bovendien een venijnige paradox: wie wil dat deze coalitie overeind blijft, zie verderop in deze brief, moet hopen op een zege van Kamala Harris. (Ja, óók Geert Wilders.)
Intussen is duidelijk dat de kiezer weinig waardering had voor de PVV-voorman (“slappe hap”) in het zomerse debat over de regeringsverklaring. Stond de PVV eind mei nog op 48 zetels bij de EenVandaag/Ipsos-peiling, deze week viel ze terug naar 39. Nog steeds een kleine winst tegenover de verkiezingsuitslag, maar de negatieve trend suggereert dat kiezers de PVV nu al ervaren als normale regeringspartij.
Vooral minister Fleur Agema (Volksgezondheid, PVV) doet op dit punt haar best. “Trap er niet in!’’, schreef ze in de campagne op X: partijen die voor de verkiezingen een einde aan marktwerking in de zorg beloven, waarschuwde ze, gaan er daarna “gewoon mee door’’. Een stelling waarvan ze het bewijs nu zelf levert.
En dan zijn er de ervaringen van hoge ambtenaren met PVV-bewindslieden. Politieke bazen op ministeries die amper weten wat hun werk inhoudt.
Family values
In de VS geeft de zomerse wissel van Kamala Harris voor Joe Biden Democraten uitzicht op een ommekeer. Een peiling van Fox News onderstreepte deze week dat Harris Donald Trump bedreigt in staten die de Republikein móet winnen. De marges zijn smal, sommige analisten zien ook kwetsbaarheden bij Harris: dit is geen gelopen race.
Ook viel me dit item van CBS News op: een – letterlijk – ongekende stijging van jonge kiezers, vooral zwarte en latino vrouwen, die hun stemrecht activeren. Bemoedigend voor Harris. (De VS heeft geen bevolkingsregister, dus kiezers moeten zich vooraf registreren.)
Trumps wereld voert de racistische en seksistische aanvallen op. Dirty campaigning hoort erbij in de VS, zeker als de verschillen klein zijn, waarbij het niet verraste dat Trump zelf deze week de morele grens voor seksuele toespelingen verder oprekte. Family values.
Blauwe staat
Hoe Nederlandse kiezers over Harris en Trump denken weten we niet. Ik hoorde dat er in september een peiling komt. Voorlopig hebben we alleen indicatoren uit eerdere jaren. In 2020 gaf bij Ipsos 61 procent van Nederlandse kiezers de voorkeur aan Joe Biden, Trump kreeg 11 procent. In 2016 was het bij EenVandaag 69 procent voor Hillary Clinton, 12 procent voor Trump.
Nederland is naar Amerikaanse maatstaven kortom een solide blue state. Een soort New York. Trumpaanhangers vind je overwegend onder PVV’ers, aldus de data uit 2016: 41 procent van de PVV-kiezers zou toen Trump hebben gestemd, 39 procent Clinton.
Dit suggereert dat Wilders belang heeft bij een klinkende Trump-overwinning. Hij uitte zich in 2016 en 2020 ook op die wijze.
Zowel Trump als Wilders wil een rem op migratie, al kan de realiteit weerbarstig zijn. Trump zette zich als politicus op de kaart door vanaf 2015 een muur aan de grens met Mexico te beloven. Een politieke factchecker constateerde vorig jaar dat hij in werkelijkheid tien procent bouwde van de muur die hij claimt te hebben aangelegd.
Want ook vóór Trump werden al stukken grensmuur gebouwd. Zo beschreef de Washington Post deze week hoe Trump zijn anti-migratieplannen laatst onder de aandacht bracht met een campagnebezoek aan een muur in Arizona nabij de Mexicaanse grens. Het bleek te gaan om een constructie die al onder president George W. Bush (2001-09) werd begonnen.
In deze campagne belooft Trump, in kapitalen, „THE LARGEST DEPORTATION OPERATION IN AMERICAN HISTORY.” Hij doelt op illegalen die hij wil uitzetten. Bepaald geen eenvoudige operatie. Zoiets als grenzen dicht in Nederland: het klinkt duidelijk – maar zie het maar eens te realiseren.
Amerika eerst?
Voor Nederland is de Amerikaanse buitenlandpolitiek het belangrijkste. Het Hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie wijdt één A4tje aan “internationale veiligheid’’: de coalitie blijft de NAVO, de EU en Oekraïne trouw.
In Trumps America First-agenda is loyaliteit aan Oekraïne, de EU en de NAVO niet vanzelfsprekend. Zijn running mate J.D. Vance keerde zich in het voorjaar tegen verdere steun aan Oekraïne. Trump zelf zegt dat hij de oorlog in Oekraïne na zijn verkiezing binnen 24 uur zal beëindigen. Eerder suggereerde hij dat hij de illegale Russische annexatie van de Krim in 2014 wil erkennen. En voor de EU heeft Trump weinig sympathie: hij noemde de Unie in 2018 een “vijand’’.
Zijn positie over de NAVO is ook al een enigma. In het partijprogramma geen woord. Tijdens een speech dit voorjaar vertelde Trump over een Europees land dat niet voldeed aan de NAVO-uitgavenorm voor Defensie. Hij liet weten, zei hij, dat hij dit land bij een Russische aanval militair nooit zou bijstaan en “Rusland” zou “aanmoedigen te doen wat ze maar willen’’.
Politico noemde vier kandidaten voor de rol van nationaal veiligheidsadviseur in het Witte Huis van Trump. Bovenaan: Richard Grenell, die als Trumps ambassadeur in Duitsland de America First-agenda agressief onder de aandacht bracht en klassieke NAVO-loyaliteiten aan zijn laars lapte.
Ik moet hier wel iets bij zeggen. Een tijdje terug had ik kans mensen uit Trumps wereld informeel te spreken, en volgens hen maken Europeanen steeds de fout Trumps woorden over de NAVO, de EU en Oekraïne letterlijk te nemen. Dreigen is voor Trump onderhandelen, zeiden ze. Het wil niet zeggen dat hij werkelijk van plan is bijvoorbeeld de NAVO op te blazen.
De buitenlandpolitiek van een president Trump past alleen bij posities die Wilders niet meer inneemt.
Hier tegenover staat Philip H. Gordon, die onder Harris vrijwel zeker haar nationale veiligheidsadviseur zou worden. Een geroutineerde denker en ambtenaar in de Amerikaanse buitenlandpolitiek, met veel ervaring in Europa. De Boston Review noemt hem deze week “een pragmatische internationalist’’ die weinig brood ziet in een aanhoudende confrontatie met China. Veel van de recente Amerikaanse misstappen op het wereldtoneel zijn volgens hem het product van “egoïsme, zelfoverschatting en gebrek aan nieuwsgierigheid’’.
Het hoeft in die context niet te verrassen dat voor Harris Europa “onze natuurlijke partner’’ is. Zij committeert zich aan Oekraïne en de NAVO om gezamenlijk op te staan tegen “het revanchistische Rusland’’. Zo groot is het contrast met Trump.
Bekijk je de verkiezingsprogramma’s per coalitiepartij, dan vind je alleen bij de PVV overlap met Trump. Daarin was Wilders nog tegen militaire hulp aan Oekraïne, tegen het EU-lidmaatschap, en bleef zijn opvatting over de NAVO vaag. In de programma’s van zijn coalitiepartners ontbrak elke overlap, het Hoofdlijnenakkoord is daarvan het resultaat: onvoorwaardelijke steun aan de NAVO, de EU en Oekraïne.
De buitenlandpolitiek van een president Harris past kortom voortreffelijk bij het kabinet-Schoof. De buitenlandpolitiek van een president Trump past alleen bij posities die Wilders niet meer inneemt. En je kunt je niet voorstellen dat partijen als de VVD en NSC op deze voor hen cruciale punten een knieval voor de oude Wilders zouden maken.
Dus wie wil dat deze fragiele coalitie dit overleeft, weet één ding: voor de houdbaarheid van het kabinet-Schoof is een zege van Kamala Harris verreweg te verkiezen.