Opinie | Voor de omgang met Trump is Merz de perfecte bondskanselier

De afgelopen weken werd Europa opgeschud door het brute optreden van de Amerikaanse president Donald Trump. Berlijn reageerde er nauwelijks op. Daar werd in stilte onderhandeld om snel te komen tot een coalitieakkoord.

Nieuwe initiatieven kwamen uit Brussel, uit de mond van de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, of uit Parijs van Emmanuel Macron, die nooit te beroerd is om namens Europa te spreken. Aankomend bondskanselier Friedrich Merz sprak zich alleen vlak na de verkiezingen even kort uit over het buitenlands beleid. Hij zei dat Europa zo sterk moet worden dat we stap voor stap onafhankelijk worden van de VS. Dat was een opmerkelijke uitspraak. Maar daarna bleef het oorverdovend stil.

Wie denkt dat Duitsland ook de komende tijd vooral met zichzelf bezig zal zijn, komt bedrogen uit. Merz staat te popelen om zich te voegen bij het Europese concert en om als het aan hem ligt ook meteen de eerste viool te spelen. Tijdens Merz’ formatieve jaren als politicus viel de Berlijnse Muur, kwam de Duitse eenwording tot stand en werd het Verdrag van Maastricht gesloten. Als kind van Helmut Kohl wil Merz in Europa daadwerkelijk veranderingen tot stand brengen. Sinds de verkiezingen heeft hij Macron al twee keer ontmoet, alsof hij zijn intrede in het Kanzleramt al heeft genomen. Als geen ander wil hij daadkracht uitstralen.

Grote belemmeringen

Critici zullen denken: dat wilde bondskanselier Olaf Scholz ook. Waarom zou het Merz nu wel lukken? Scholz had als geen ander te maken met grote belemmeringen in de Duitse buitenlandse politiek. Hij werd voortdurend teruggefloten door zijn coalitiepartners, die net als hij voorstander waren van meer integratie, maar die een ander Europa voorstonden dan hij. Dat begon al bij de vraag of kernenergie in de EU een groen energielabel zou krijgen. Nee, zeiden de Groenen – tegen het zere been van Macron. En het liep spaak toen op Europees niveau werd afgesproken om vanaf 2035 een verbod in te stellen op de verkoop van verbrandingsmotoren. Dit keer zei de FDP nee, op het laatste moment, toen alles al in kannen kruiken was. Uiteindelijk werd besloten dat verbrandingsmotoren geproduceerd kunnen blijven worden, zolang ze op uitstootvrije e-fuels lopen.

Een tweede binnenlandse belemmering waarmee Scholz te maken kreeg, was de grondwettelijk vastgelegde ‘schuldenrem’, waaraan zowel FDP-minister van Financiën Christian Lindner als het Constitutionele Hof in Karlsruhe de regering opnieuw herinnerden. Scholz kon geen cadeaus meer uitdelen.

Maar de belangrijkste belemmering bleek te liggen in de buitenlandse politiek. Waar Emmanuel Macron uit de Oekraïne-oorlog de les trok dat de EU moest voortgaan op het pad van de strategische autonomie, trok Duitsland steeds meer samen op met de VS.

Merz kondigde harde maatregelen aan om vluchtelingen uit te zetten

Met het aantreden van Trump is daarin nu verandering gekomen. Trump dwingt Duitsland als vanzelf om Europees te denken. Maar dat betekent niet dat alle Frans-Duitse verschillen van inzicht meteen zijn weggemasseerd. De Duitse industriële belangen in de VS en China blijven bijzonder groot. Het Franse streven naar strategische autonomie staat wat dat betreft ver weg van de dagelijkse realiteit, die Duitsland niet uit het oog zal verliezen.

Stijlbreuk dient zich aan

De afgelopen maanden hebben we al een beetje kennis kunnen maken met Merz’ politiek leiderschap. Een belangrijke stijlbreuk dient zich aan. Angela Merkel dacht altijd als eerste aan de Europese verdragen. Zij was de belangrijkste hoeder van de op regels gebaseerde Duitse buitenlandse politiek, die werd voortgezet door de regering-Scholz. Merz heeft laten zien zich meer te willen oriënteren op wat Luuk van Middelaar ‘gebeurtenissenpolitiek’ noemt. Na de aanslag in Aschaffenburg kondigde hij meteen harde maatregelen aan om vluchtelingen uit te zetten die irregulier in Duitsland zijn. Of deze maatregelen in lijn waren met het Europese recht, leek niet zijn eerste zorg.

Nog bonter maakte Merz het toen hij direct na de verkiezingen de Israëlische premier Netanyahu in een telefoongesprek uitnodigde naar Duitsland te komen. Daarmee ging hij geheel voorbij aan uitspraken van het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Als het erom spant, zal Merz gebruikmaken van de vrije ruimte die hem als kanselier ter beschikking staat. Dat maakt hem ook geschikt in de omgang met Trump, die zich al helemaal niets laat voorschrijven. En het maakt hem geschikt voor deze tijd, waarin politiek vertrouwen belangrijker is dan ooit. Ook in dit opzicht is de invloed van Helmut Kohl zichtbaar. Kohl wist als geen ander regels op te rekken, zodat hij de politiek uiteindelijk alsnog naar zijn hand kon zetten. Het is deze lijn, die Merz voortzet.


Lees ook

Nieuwe Duitse coalitie beperkt migratie en verlaagt belastingen

Vlnr.: CSU-partijleider Markus Söder, SPD-covoorzitter Lars Klingbeil, CDU-partijleider Friedrich Merz en SPD-covoorzitter Saskia Esken bij de persconferentie over het regeerakkoord. Foto Christoph Soeder/EPA