Opinie | Voer de zesdaagse werkweek in

De zesdaagse werkweek is een uitstekend idee. Betekent dit dat we 48 uur moeten gaan werken? Nee, natuurlijk niet. Ik word al moe als ik eraan denk. Maar we zouden de werkweek over zes dagen moeten spreiden. Krampachtig vasthouden aan die maandag tot en met vrijdag is hopeloos ouderwets. Wie een kantoorbaan heeft, kan zijn werk net zo goed op zaterdag of – doe eens echt gek – zondag doen.

Belangrijk voordeel is dat werknemers hun werkweek flexibeler kunnen inrichten. Ze kiezen bijvoorbeeld dinsdag als vrije dag, in plaats van zaterdag. Wat ook kan: twee keer een halve dag werken, of zes keer zes uur per dag. Deze flexibiliteit zorgt voor minder stress en een betere werk-privébalans, omdat er tijd overblijft om „tijdens kantoortijden” te sporten of op een andere manier te ontspannen.

Spreiding van de werkdagen zorgt voor minder piekbelasting op de weg en in het openbaar vervoer. Hierdoor hoeft de overheid niet meer zoveel geld te steken in dure spitsmijden-initiatieven, omdat het probleem zichzelf heeft opgelost.

De zesdaagse werkweek biedt ook voordelen voor de kinderopvang. Geen lange wachtlijsten meer en overvolle groepen op dinsdag en donderdag, maar een gelijkmatige bezetting verspreid over zes dagen. Dit leidt tot minder druk op het personeel van de opvang. Zij kunnen hun dagen ook meer spreiden of minder uren per dag werken.

En wat heeft de werkgever hieraan? Dat is simpel: de zesdaagse werkweek leidt tot een hogere productiviteit. Niet door het aantal uren op te schroeven, maar door ze te spreiden. De continuïteit van projecten wordt beter gewaarborgd, omdat er ook in het weekend collega’s aan het werk zijn. Verder werken mensen efficiënter als hun werkdagen korter zijn, omdat ze minder vermoeid raken. Dit zorgt op de lange termijn ook voor minder burn-outklachten en ziekteverzuim.

Vergadercultuur

Back to back vergaderingen op dinsdag en donderdag worden verleden tijd. Sterker nog, doordat werknemers op verschillende tijden aan het werk zijn, verdwijnt die inefficiënte maar oh-zo hardnekkige vergadercultuur. Werknemers „schieten” niet meer zonder nadenken een vergadering met collega’s in om een vaag verzoek te bespreken. Maar ze maken hun vraag concreet en stellen een duidelijke briefing op, zodat een collega de volgende dag meteen aan de slag kan als ze zelf vrij zijn.

Een mogelijke tegenwerping is dat de zesdaagse werkweek problemen oplevert voor het sociale leven van werknemers. Als het weekend niet meer heilig is, wordt het nóg lastiger dan nu om met familie en vrienden af te spreken. Maar nee, het tegenovergestelde is waar. Er komt juist meer ruimte in de agenda’s. En restaurants die in het weekend maanden van tevoren zijn volgeboekt, hebben op woensdag vast nog tafels vrij. Dit geeft werknemers lucht. Hierdoor voelt het sociale leven weer als een verrijking in plaats van een extra verplichting.

En tot slot: spreiding van de werkuren zorgt in vinexwijken voor minder drukke Albert Heijns op zaterdag. Over stressvermindering gesproken. Kortom, de zesdaagse werkweek biedt alleen maar voordelen. Laten we er morgen mee beginnen.