Opinie | Vermijd ‘plofplanten’ uit tuincentra en kies voor natuurlijke kwekers

De werkelijkheid achter het kopen van een plant is veel complexer dan alleen het kiezen van iets groens. Groen is niet altijd per se duurzaam. Wie nu door een tuincentrum loopt ziet alle planten perfect uitgestald langs brandschone paden. Rijen en rijen identieke exemplaren, elk blaadje glanzend en smetteloos. Veel planten al in bloei die eigenlijk pas net uit hun winterrust zouden moeten ontwaken. Het is duidelijk: dit klopt niet.

We kennen de ‘plofkippen’ in de bio-industrie. Net als bij die dieren worden er miljoenen ‘plofplanten’ gekweekt in onnatuurlijke omstandigheden. Geforceerd opgegroeid in verwarmde kassen, op kunstmest, warmte, licht en waterregimes die hun natuurlijke groei compleet negeren. Net als plofkippen in de bio-industrie zijn deze planten geprogrammeerd om op exact het juiste moment ‘verkoopklaar’ te zijn. Efficiënt? Ja. Duurzaam? Absoluut niet.

Kwetsbaar

Het resultaat? Een plant die niet op eigen kracht groeit, maar die na een seizoen vaak alweer verwelkt, die kwetsbaar is en uiteindelijk het loodje legt. En dit alles heeft nog een prijs: gif dat in de grond en lucht achterblijft, het gebruik van fossiele brandstoffen voor de energie-intensieve productie en de vernietiging van veengebieden elders in Europa voor potgrond.

Het probleem van zo’n tuincentrum is dat de verkoper niet weet wat hij verkoopt en de koper niet wat hij koopt. Neem de perfect gevormde, te vroeg bloeiende lavendelstruik met een biolabel uit het schap. In wat voor potgrond is die gekweekt? Zit er turf in die potgrond? Het is onbekend. En dat is ook geen wonder: transparantie in deze sector is zeldzaam. Geen labels, geen ingrediëntenlijsten.

Planten op het juiste moment ‘verkoopklaar’, duurzaam? Absoluut niet

Maar naast deze ketens van tuincentra zijn er nog kleine, zelfstandige kwekers die nog zelf met de handen in de aarde wroeten. Waar planten niet in keurig rechte rijen staan, maar wel gezond en sterk zijn. Zonder borden met ‘drie halen, twee betalen’, maar waar wel enthousiaste verhalen te horen zijn over welke bijen en vlinders op welke bloemen afkomen. Kwekers bij wie planten gifvrij zijn en in bladaarde groeien, in plaats van in turfrijke potgrond vol kunstmest en andere ellende. Het verschil is enorm: kennis en liefde versus commercie en onwetendheid.

Kies niet voor opgefokte zwakke planten uit een kas die na één seizoen het loodje leggen. Planten waarvoor veengebieden in de Baltische staten werden afgegraven. Kies duurzaam gekweekte, robuuste planten die jarenlang meegaan. Planten die een paradijs vormen voor insecten en vogels en perfect passen bij de grond in eigen tuin.

Groeibevorderaars

Dus bij het zoeken van planten is het beter die gelikte tuincentra eens voorbij te rijden. Ga op zoek naar een kleine gif- en turfvrije kweker met een hart voor biodiversiteit. Eentje waar ‘bijvriendelijk’ niet alleen op het label staat omdat het goed verkoopt, maar omdat het echt zo is. Waar planten niet opgejaagd worden met groeibevorderaars, maar gewoon lekker de tijd krijgen om op een natuurlijke manier in de buitenlucht sterk te worden. Deze kwekerijen zijn een verademing. Planten kopen bij iemand die écht van de natuur houdt, is niet alleen duurzamer – het is ook gewoon veel leuker.