N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Er verscheen recent een aantal artikelen over de dalende populariteit van hormonale anticonceptie, ofwel de pil, in ondermeer de Volkskrant en NRC. Aanleiding was dat abortusklinieken alarm sloegen over drie ontwikkelingen: een stijgend aantal abortussen, een groeiende hoeveelheid desinformatie over anticonceptie op sociale media én een dalend aantal mensen dat de pil gebruikt. Ondanks dat er géén bewijs is voor een causaal verband tussen deze zaken, kwam het wel zo in het nieuws.
De berichtgeving deed het bovendien voorkomen alsof een keuze tegen de anticonceptiepil geen weloverwogen beslissing kan zijn, maar komt door beïnvloeding van ‘wellness-rechts’ – onder anderen jonge moeders die zich op sociale media tegen de farmaceutische bedrijven en medische wereld keren. Met als gevolg dat bovengenoemde media zich geroepen voelden om een lans te breken voor de pil. Verschillende artikelen waarschuwden voor de grote ‘risico’s’ van ‘natuurlijke’ anticonceptie. En na overweging van die risico’s, stelde het redactioneel commentaar in NRC in augustus dat het gebruik van de pil „vanzelfsprekend zou moeten zijn”.
Maar is deze verguizing van ‘natuurlijke’ anticonceptie een doordacht antwoord op de aanval op de pil door ‘welness-rechts’? Draagt dit bij aan waar het uiteindelijk om gaat: het bestendigen van reproductieve vrijheid?
Vruchtbare dagen
De kans dat je zwanger wordt, is inderdaad groter met gebruik van ‘natuurlijke’, dus niet-hormonale, anticonceptiemiddelen. Bij de hormonale combinatiepil is het risico op zwangerschap 0,35-0,5 procent. Bij niet-hormonale ‘natuurlijke’ methoden, zoals de temperatuurmethode, is dat 2 tot 7 procent, bij het condoom 2 tot 28 procent, en bij ‘voor het zingen de kerk uit’ 6 tot 38 procent. Maar als je een regelmatige cyclus hebt, je afscheiding in de gaten houdt, op vruchtbare dagen geen seks hebt én je temperatuur bijhoudt, is de kans op zwangerschap laag, volgens de WHO: twee procent.
Het cijfer dat NRC aanhaalt, „in de praktijk 24 procent” kans op zwangerschap bij ‘natuurlijke methoden’, is vaag, net als de zin dat ‘natuurlijke methoden’ helemáál niet beschermen tegen zwangerschap.
Waar is het de kranten met hun focus op ‘risico’ nu om te doen? De Telegraaf kopte: „Bizar – bang zijn voor hormonen maar een groot risico op abortus voor lief nemen”. En columnist Hester Menke waarschuwde in die krant om als gevolg van „een hype op TikTok het risico te lopen een abortuskliniek van binnen te zien”. Maar is het ‘bizar’ om het slikken van hormonen af te wegen tegen een risico op een abortus? Alleen als gedacht wordt dat abortus kwalijk is.
Het is een adagium van deze tijd dat elk risico, ook dat op een onbedoelde zwangerschap, geminimaliseerd moet worden. Maar het verkleinen van risico’s heeft altijd een prijs, zoals het slikken van een pil die je cyclus verandert. De één is er blij mee, het kan emotionele schommelingen verminderen, de ander heeft last van bijwerkingen.
Zelfbeschikking behelst een goed inzicht in wat een risico inhoudt, hoe groot dat precies is, en hoe problematisch je de eventuele consequenties vindt. In het geval van het risico op een onbedoelde zwangerschap zijn de gevolgen: een zwangerschap uitdragen of afbreken. Een onbedoelde zwangerschap uitdragen is veilig in Nederland, maar heeft gezondheidsrisico’s die altijd komen kijken bij het krijgen van een kind. Abortus daarentegen, is een van de veiligste medische interventies, en vroege abortussen zijn – medisch gezien – geen serieus risico te noemen.
Existentieel
Het risico waar men aan refereert komt hiermee uit de bus als voornamelijk ethisch en existentieel van aard. Bij nadere beschouwing waarschuwen de artikelen dus niet zozeer voor een medisch risico, maar voor een moreel of emotioneel risico. In dit licht is de stelling van NRC dat de pil ‘vanzelfsprekend zou moeten zijn’, een normatieve uitspraak.
Bovendien is het kwalijk om existentiële risico’s waar iedereen eigen beslissingen over moet nemen, als iets gevaarlijks af te schilderen.
Onbedoelde zwangerschap en abortus worden in de artikelen van afgelopen zomer opnieuw geframed als kwalijke zaken die coûte que coûte vermeden moeten worden. De artikelen suggereren dat het gebruik van niet-hormonale anticonceptie onverantwoord is: ‘bizar’, een ‘hype’, ‘onveilig’, ‘Russische roulette’, ‘onfeministisch’. Het stigma van roekeloosheid dat nog altijd kleeft aan abortus – „dat hoeft een vrouw in deze tijd toch niet meer te overkomen!” – wordt hiermee doorgetrokken naar de wijze waarop mensen omgaan met hun anticonceptie, en dus met hun eigen lichaam.
Zelf beslissen is een verworvenheid van het feminisme
De berichtgeving laat bovenal zien hoe breed geaccepteerd het is om vrouwen aanmatigend te bejegenen waar het om hun keuzes rondom anticonceptie gaat. Tegelijkertijd wordt de verantwoordelijkheid voor het voorkomen van onbedoelde zwangerschappen nog altijd in háár schoenen geschoven. Maar er is nóg een hoofdrolspeler. Hij schittert in afwezigheid, al eeuwenlang: er is maar één orgasme dat aan elke zwangerschap voorafgaat.
Wij zullen de laatsten zijn om te beweren dat een onbedoelde zwangerschap een kleinigheid is. We hebben het zelf meegemaakt. Abortussen volgden, een van ons kreeg een kind, de ander werd vroedvrouw. Maar de wijze van omgaan met je vruchtbaarheid en de risico’s die je daarbij neemt, gaat over persoonlijke afwegingen, over hoe je je leven wilt leiden. Dat op je eigen manier kunnen doen is een immense verworvenheid van het feminisme.
We willen pleiten voor gratis anticonceptie, objectieve informatie over alle anticonceptiemethodes, onderzoek naar alternatieven voor iedereen – inclusief mannen! – én de volledige decriminalisering en destigmatisering van abortus.
Praat mee over dit onderwerp en stuur een brief!
Wilt u reageren op een artikel? Stuur via dit formulier een brief (maximaal 250 woorden) naar de opinieredactie van NRC.