In 2017 begon de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump een politieke vrijage met zijn Chinese collega-autocraat. Maar zijn pogingen om Xi Jinping te paaien mislukten, waarna hij een handelsoorlog tegen China ontketende. Joe Biden breidde dat offensief verder uit. Hij voegde er een hightechboycot en vele sancties aan toe en haalde de militaire banden aan met Amerika’s bondgenoten in Oost-Azië. En nu is Trump terug. Hoe wil hij Amerika’s concurrent en vijand deze keer aanpakken?
Tot nu toe heeft hij de importtarieven voor alle Chinese producten met nog eens 10 procent verhoogd omdat China verantwoordelijk zou zijn voor de fentanyl-slachting in de VS. Bovendien heeft hij de Chinezen duidelijk gemaakt dat ze niets te zoeken hebben in Latijns-Amerika. En Trump heeft BRICS, een door China geleid collectief van opkomende economieën, met represailles bedreigd als het voor het onderlinge handelsverkeer geen dollars meer gaat gebruiken maar een eigen munt, waarschijnlijk de Chinese renminbi. Meer vijandige woorden en daden zullen zeker volgen. Maar de wervelstorm die Trump op het wereldtoneel heeft ontketend, zal China niet treffen. Integendeel, China zal er volop van profiteren.
Gretige afnemers
China heeft van Trumps eerste handelsoorlog ongetwijfeld schade ondervonden. Maar als antwoord begon het tegen de klippen op te exporteren, vaak tegen afbraakprijzen. Europa nam die dumping niet in dank af, maar de meeste landen van het Mondiale Zuiden bleken gretige afnemers. Via nieuwe vestigingen in Mexico en Canada vond een aantal Chinese bedrijven bovendien toch de weg naar de Amerikaanse markt. En zo bleef de Volksrepubliek de grootste exporteur van de wereld, en werd de handelsoorlog, die volgens Trump gemakkelijk te winnen was, een fiasco. Niettemin zet Trump II de ontwrichtende acties voort, nu zelfs op wereldschaal.
China heeft zich tegen dat offensief zo goed mogelijk ingedekt: oog-om-oog-maatregelen tegen Amerikaanse tarieven, exportverboden en sancties, inperking van de export van zeldzame aardmetalen en andere strategische grondstoffen, opschroeven van de export van andere producten, nog meer nadruk op de ontwikkeling van economische onafhankelijkheid, vooral op technologisch gebied. Nog maar een paar jaar geleden leek de ontkoppeling van de twee grootste economieën van de wereld onmogelijk. In 2025 is ze in volle gang.
Trump riep zichzelf in zijn inaugurele rede uit tot vredesduif, maar dat lijkt trumpiaanse Newspeak voor havik, gezien zijn dreiging met een militaire invasie in Panama en zijn plannen voor annexaties en etnische zuiveringen. Op China-gebied zit zijn regering in elk geval vol haviken.
Trumps grillige gedrag is onvoorspelbaar. Misschien verkwanselt hij Taiwan aan Xi in ruil voor Chinese concessies. Misschien laat hij de Filippijnen, een Amerikaanse bondgenoot die door China wordt bedreigd, in de steek als het hem uitkomt. Misschien laat hij het komen tot een Chinees-Amerikaanse (wereld)oorlog. Hoe dan ook, China is vastbesloten de wereldhegemonie over te nemen, en Trump is vastbesloten dat te voorkomen. De wapenwedloop tussen de twee wereldmachten is dan ook in volle gang.
Aanvallen op het Chinese politieke systeem zijn van de Amerikaanse president niet te verwachten, want hij heeft een zwak voor sterke mannen en een minachting voor democratie en mensenrechten. Verwacht dus geen Amerikaanse sancties voor de massale schending van die rechten in bijvoorbeeld Xinjiang en Tibet. En er is meer waarvoor Xi zijn Amerikaanse collega dankbaar mag zijn. De antidemocratische verloedering van de Amerikaanse politiek is voor de Chinese communistische partij een doorslaggevend bewijs van de inferioriteit van de westerse democratie, waardoor de Partij beter haar eigen superioriteit kan uitdragen.
Trumps internationale optreden lijkt haast te zijn ontworpen om China te plezieren. Want iedere keer dat hij de wereldorde aantast, kan Xi zich presenteren als bewaker van die orde. Iedere keer dat Trump de imperialistische vuist balt, kan Xi de bedreigde landen voorhouden dat China hun vriend is. Kortom, Trump slaat gaten, Xi vult ze. Trump is nog geen maand aan de macht, maar nu al zijn er legio voorbeelden van deze politieke toepassing van de wet van de communicerende vaten.
Trump kan zich niet voorstellen dat ook het machtigste land van de wereld zich dient te houden aan internationale akkoorden
Trump ontmantelt de Amerikaanse organisatie voor internationale hulp USAID, Xi reageert met het uitdelen van nog meer buitenlandse hulp. Trump richt in het wereldhandelssysteem hoge tariefmuren op en moet niets hebben van de Wereldhandelsorganisatie WTO, Xi pleit nog meer dan vroeger voor vrijhandel en globalisering en zweert bij de WTO. Aan internationale organisaties en verdragen heeft Trump geen boodschap, tenzij ze in Amerikaans voordeel zijn. Hij kan zich niet voorstellen dat ook het machtigste land van de wereld zich dient te houden aan internationale akkoorden en de besluiten van supranationale instanties. De rest van de wereld dient te gehoorzamen aan Trump, en niet omgekeerd.
In snelle opeenvolging heeft hij het klimaatakkoord van Parijs opgezegd en zich teruggetrokken uit de Wereldgezondheidsorganisatie en de Mensenrechtenraad van de VN; hij overweegt ook uit de UNESCO te stappen. Intussen heeft hij de financiering stopgezet van de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA en heeft hij sancties aangekondigd tegen het Internationaal Strafhof, dat het gewaagd had zijn protegé Benjamin Netanyahu te beschuldigen van oorlogsmisdaden. Hij is bezig de poten door te zagen van de wereldorde die na WOII tot stand kwam. De VS hebben daarin altijd een leidende rol gespeeld, tot Trump kwam. China verdedigt nu dezelfde wereldorde die het vroeger beschouwde als een westers instrument om de wereld te domineren. De rollen zijn omgekeerd.
Amerikaans lustoord
Trump gedraagt zich als een ouderwetse imperialist, die gewapend met een big stick de wereld tot de Amerikaanse orde roept. Hij heeft ook de term manifest destiny van stal gehaald, waarmee het Amerikaanse imperialisme vroeger werd gerechtvaardigd. Van Gaza wil hij een Amerikaans lustoord maken, zonder Gazanen. Groenland, Canada en het Panamakanaal wil hij annexeren, de Golf van Mexico heeft hij verbaal al ingelijfd. Met zijn brute deportaties heeft hij Colombia, Mexico en Brazilië vernederd. Hij heeft de aloude Monroe-doctrine, die van Latijns-Amerika de achtertuin van Uncle Sam maakte, weer opgepoetst, vooral met de bedoeling om de Chinese economische macht terug te dringen.
Dankzij Trump vijzelt Xi het prestige van zijn land in het Mondiale Zuiden op. Zijn boodschap: China is wars van imperialisme en oorlog, het werkt aan vrede en ontwikkeling, belangeloos helpt het zijn vrienden in nood, zakendoen met China is win-win. Dat verhaal is slecht te rijmen met China’s primaire drijfveer: mondiale macht verzamelen. De afbrokkelende wereldorde van nu wordt steeds meer beheerst door China. Als het aan Xi ligt zullen de brokstukken worden ingebouwd in de komende pro-Chinese wereldorde.
Lees ook
Wordt Trump straks de verliezer van zijn besluit om uit Akkoord van Parijs te stappen?
