Opinie | Succes AfD is niet alleen een probleem voor Duitsland maar ook voor Nederland

Rechts-extremisme In recente peilingen is de rechts-extreme AfD de sociaal-democratische SPD voor het eerst gepasseerd. Dat is in Duitsland ingeslagen als een bom. Er is terecht reden tot ongerustheid, meent
AfD-politicus Robert Sesselmann verwierf afgelopen zondag een zetel in een regiobestuur in de deelstaat Thüringen.
AfD-politicus Robert Sesselmann verwierf afgelopen zondag een zetel in een regiobestuur in de deelstaat Thüringen. Foto Reuters

Duitsland is opnieuw opgeschrikt door hoge cijfers in de opiniepeilingen voor de rechts-extremistische AfD. „Waarom houdt niemand de AfD tegen?”, kopt Der Spiegel. De nervositeit loopt op nu bij de lokale verkiezingen in de deelstaat Thüringen een regionale bestuurder van de AfD is gekozen. Dat is niet meteen wereldschokkend, maar het is wel de eerste vertegenwoordiger van deze partij die op het pluche landt en dat stemt tot nadenken. De Oekraïne-oorlog heeft het politieke krachtenveld sterk veranderd. Daar moeten de andere partijen op inspelen, anders hebben ze het nakijken.

In Duitsland is het feit dat de AfD nu hoger staat in de peilingen dan de SPD ingeslagen als een bom. Hoe kon het zo ver komen? De minister-president van de deelstaat Thüringen, Bodo Ramelow (Die Linke), meent dat het te maken heeft met de gebrekkige aandacht voor Oost-Duitsland. De Oost-Duitse kiezer herkent zich te weinig in de landelijke politiek.

Ik denk dat er meer aan de hand is. Daartoe moeten we de overeenkomsten en verschillen met de vorige keer dat de AfD piekte bij de kiezer nader onder de loep nemen. De verschillen zijn groot. In de periode 2015-2017 had Duitsland grote aantallen vluchtelingen te verwerken. De middenpartijen CDU en SPD, met Bild-Zeitung aan hun zijde, stonden aan de kant van de Willkommenskultur.

Grenzen dicht

Toenmalig bondskanselier Angela Merkel (CDU) werd het boegbeeld van Duitslands menselijke gezicht. Bild begon in 2015 zelfs een actie onder de slogan ‘Wir helfen’ met de hashtag refugeeswelcome. Het alternatief dat de AfD bood – grenzen dicht – klonk aantrekkelijk voor een grote groep kiezers. Maar noch de AfD noch de liberale FDP had bij de Bondsdagverkiezingen van 2013 de kiesdrempel gehaald. De felle oppositie tegen het vluchtelingenbeleid zat niet in het parlement maar wel daarbuiten, waardoor de kloof tussen Berlijn en de rest van Duitsland steeds groter werd. Hoge peilingen voor de AfD waren destijds het gevolg.

Lees ook de analyse van correspondent Juurd Eijsvoogel in 2016: Winst AfD toont afkeer van ‘Wir schaffen das

Nu is het krachtenveld heel anders samengesteld, met ongeveer hetzelfde resultaat. De huidige ‘stoplichtregering’ van SPD, Groenen en FDP is een vechtkabinet dat weliswaar besluitvaardig te werk gaat, maar pas besluiten neemt nadat alle kanten van de politieke boksring zijn getoond. Kabinetsleden verschillen zelfs openlijk met elkaar van mening in publiekelijk gedeelde brieven aan elkaar.

Vooral de liberale FDP maakt soms de indruk oppositie te voeren tegen het eigen kabinet. En de oppositie zelf, aangevoerd door de CDU, doet met luide stem mee. Met name de aanhoudende kritiek op het huidige kabinet van de CDU-leider in de Bondsdag Friedrich Merz valt op: het oude adagium van Franz Josef Strauss, de CDU moet de rechterflank zoveel mogelijk afdekken zodat alternatieve partijen geen kans hebben, is onder Merz helemaal terug van weg geweest. En wordt geholpen door boulevardblad Bild dat geen kans voorbij laat gaan om de gevierde minister van economie en milieu Robert Habeck (Groenen) te bekritiseren. Maar hoewel vooral de ‘Ost-CDU’ steeds rechtsere standpunten inneemt, wordt het succes van de AfD er niet minder om. Dat heeft andere oorzaken, die dieper liggen.

De kosten van het dagelijks leven staan in Duitsland onder druk door gestegen energieprijzen. Dat heeft globaliseringsangsten verder aangewakkerd. Met name in Oost-Duitsland moet het roer om, de kolenmijnen moeten dicht en het goedkope Russische gas vervangen door veel duurdere energieleveranciers.

De gestegen kosten van het dagelijks leven door gestegen energieprijzen hebben angst voor globalisering aangewakkerd

Voortbouwend op de kloof die groeide tijdens de Covid-crisis kon de AfD verder groeien tijdens de Oekraïne-oorlog. De AfD speelt slim in op gevoelens van onveiligheid van de kiezer. De AfD presenteert zich als vredespartij, die op geen enkele manier betrokken wil zijn bij de oorlog, onder de hashtag #nichtmeinkrieg.

Zorgwekkend patroon

De partij presenteert zichzelf als de vertegenwoordiger van de aloude Duitse Realpolitik, die de Duitse belangen als geen ander verdedigt. Waarom zouden we zoveel voor benzine betalen als het ook goedkoper kan? En waarom maken we ons zorgen over mensenrechtenschendingen in Oekraïne als juridisch niet vaststaat dat die rechten geschonden zijn? En: we weten niet of Poetin een oorlogsmisdadiger is zolang hij niet veroordeeld is. Dit is vanzelfsprekend een zorgwekkende manier van redeneren, die ook door Poetin zelf in de lucht gehouden wordt.

Op het eerste gezicht lijkt er nog weinig aan de hand. Maar gezien de wijze waarop Russische hackers en de Russische geheime dienst FSB bij eerdere verkiezingen in Europa en de VS hebben geopereerd, is dit wel degelijk een zorgwekkend patroon. Om rechts-extreme partijen de wind uit de zeilen te nemen, zullen Duitse politici zullen net als hun Nederlandse ambtsgenoten meer moeten uitleggen wat er veranderd is sinds 24 februari 2022. Ze kunnen de oorlog in Oekraïne niet negeren, zoals AfD en vergelijkbare Nederlandse partijen doen. Een oorlog op ons continent heeft grote gevolgen voor onze staatshuishouding, de inflatie, het rentebeleid, het milieu en de vluchtelingenopvang. Het sturen van wapens is daarmee vergeleken slechts klein bier. De burger moet meegenomen worden in de grote uitdagingen waar we de komende jaren voor staan. Dat vraagt om een actievere overheid en politici met visie in Duitsland maar ook in Nederland. Wie die visie niet heeft, zal het onderspit delven.