Opinie | Studentenacties staan aan de juiste kant van de geschiedenis

Uit solidariteit met Palestina hebben verschillende groepen studenten op diverse universiteiten, waaronder de Universiteit van Amsterdam, de afgelopen week kampen opgezet. Deze studenten roepen op tot het verbreken van alle banden tussen de universiteiten en Israël. Deze kampen waren eerder ook al aanwezig in de Verenigde Staten, waar demonstranten dezelfde eisen stelden aan de universiteiten.

Dergelijke demonstraties zijn niet nieuw. In 1970 waren er immense studentenprotesten tegen de Vietnamoorlog in Amerika, vooral op universiteitscampussen. Ook op Columbia University, waar nu ook protesten voor Palestina plaatsvinden, werden ooit grote demonstraties en kampen opgezet tegen de apartheid in Zuid-Afrika.

Met name die laatste gebeurtenis is opmerkelijk. De protesten begonnen in 1985, waarbij studenten eisten dat de universiteit bedrijven zou weren die profiteerden van de apartheid in Zuid-Afrika. Na enkele jaren treuzelen heeft de universiteit uiteindelijk investeringen in bedrijven die betrokken waren bij de apartheid in Zuid-Afrika beëindigd.

Vlam

En nu demonstreren studenten opnieuw op Columbia University. Ze hebben kampen opgezet op de campus en zijn vastbesloten daar te blijven tot hun eisen zijn ingewilligd. De vlam is overgeslagen en op verschillende universiteiten zijn nu ook kampen opgezet, met dezelfde eisen: het verbreken van alle banden met Israël en meer transparantie in de financiën van de universiteit.

Ook Nederland is getroffen door deze golf, waarbij studenten op diverse universiteiten kampementen hebben opgezet. Op de UvA was de situatie het meest gespannen. Daar hadden ze zichzelf verschanst met hekken. Eén van de eisen werd deels ingewilligd, namelijk dat de UvA haar relaties met Israëlische instellingen openbaar zou maken. Echter, het protest werd rond 4:00 uur ’s nachts door de mobiele eenheid van de politie beëindigd.

In Nederland blijken de studenten weinig politieke steun te ontvangen in hun strijd. Caroline van der Plas (BBB), die eerder weigerde om de boerenprotesten te veroordelen, uitte haar woede jegens de studenten. Ook de leider van de VVD, Dilan Yesilgöz, was niet te spreken over de protesten.

Aan de linkerkant van het politieke spectrum heerste er opvallende stilte; geen enkele linkse lijsttrekker heeft zijn stem laten horen over de Palestijnse demonstraties.


Lees ook
In ’68 was de NY Times tegen studentenprotesten

Redactie-overleg bij The New York Times, met (adjunct) hoofdredacteur Abe Rosenthal, staande met bril, in 1967 .

Deze afwezigheid van steun laat de studenten in een politiek isolement achter. Het blijft opmerkelijk hoe de geschiedenis zich herhaalt en hoe we er maar zelden van lijken te leren. De studenten hadden destijds gelijk om op te komen tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika en het was door protesten en boycots dat het apartheidsregime uiteindelijk viel.

Apartheidsregime

Israël is door verschillende mensenrechtenorganisaties, waaronder Amnesty International, bestempeld als een apartheidsregime. Ook hebben diverse experts bij de Verenigde Naties Israël als zodanig aangemerkt. Al jaren waarschuwen dezelfde organisaties voor de acties van Israël, maar de wereld kijkt al die tijd weg. Zelfs nu Israël Rafah binnenvalt, waar meer dan een miljoen mensen verblijven zonder enige uitweg.

Ik prijs de acties van de studenten en vind ze moedig. Opkomen voor waar je in gelooft, is nooit verkeerd, zeker niet als het gaat om de strijd tegen een apartheidsregime dat al zoveel levens heeft gekost. De studentenprotesten hebben eigenlijk altijd aan de juiste kant van de geschiedenis gestaan en ook als we later terugkijken, zullen we ze net zo waarderen als de protesten uit de jaren 80.


Klik op het vinkje naast ‘Ik ben geen robot’