Opinie | Stoepranden, tramrails, boomwortels: de fatbike trotseert alle obstakels

Wie een fatbike heeft gekocht, loopt (of fietst) vooraan in de vaart der Nederlandse volkeren. Het is een relatief goedkoop, schoon, stil, en erg toegankelijk vervoersmiddel dat minder plek inneemt op de weg en stoep dan een bakfiets of scooter. Als veiligheid je ding is, mag je ook blij zijn met de veel lichtere fatbike.

De fatbike zal blijven want de fatbike was er al. Het is, met suf toetertje en al, de waardige plaatsvervanger van de snorfietsen waarmee we in Nederland een speciale band hadden. Hadden, want de Spartamets, Tomossen en Citta’s waar de vrienden uit New Kids en Paul de Leeuws typetje Annie de Rooij op rondtuften zijn uit het straatbeeld verdwenen.

Nederland blijft desalniettemin een behoefte houden aan een goedkope, gemotoriseerde halve fiets waar je geen helm voor op hoeft, en met de fatbike is dat concept eindelijk verlost van de giftige wolken verbrande mengsmering (een brandstof die bestaat uit benzine en smeerolie) waarmee het de straten blauw zette.

Ontegenzeggelijk is de fatbike een lelijker ding dan iedere andere elektrische fiets. De cartooneske dikke banden en het pretentieuze lange zadel geven hem een aanstellerig voorkomen, maar tegelijkertijd maken precies dat zadel en die banden de fatbike beter dan de ‘klassieke’ elektrische fiets. Net als de snorfiets is de fatbike niet alleen het vervoermiddel van pubers met te veel zelfvertrouwen, maar ook van alleenstaande ouders die hun kinderen tussen de bedrijven door moeten wegbrengen en geen duizenden euro’s over hebben om een (veel gevaarlijkere) bakfiets of auto kunnen betalen. De fatbike is het werkpaard van mensen die in de vroege ochtend de haven door moeten fietsen om naar hun werk te gaan, die ‘s avonds ons eten komen brengen, en die vandaag uw krant hebben bezorgd.

Aan de e-bikes en fietsen van al die mensen die deze taken zónder fatbike doen, zie ik dat het bestaan onze steden en dorpen zwaar is voor hun vervoersmiddelen. Losgebeukte assen en voorvorken, gebroken zadels en spaken of onherstelbaar gedeukte en kromme wielen verraden dat er gaten, stoepranden, tramrails en boomwortels getrotseerd worden. Je kunt stellen dat de moderne fiets te kwetsbaar is.

Wie een fatbike heeft, kent dit leed niet. De dikke banden vangen de zwaarste klappen op. Wat overblijft, wordt gedempt door het al even dikke zadel. Het mechaniek van de fatbike wordt beschermd, en alles tussen je benen wat je dierbaar is nog veel meer.

Grote bek

En toch kleeft er iets aan de fatbike waardoor de berijders luier en asocialer gevonden worden dan alle andere bestuurders. Is het omdat het vaak pubers zijn die erop rijden? Die vapen ook nog eens en ze hebben een grote bek. Het is misschien niet de groep die Nederland kan laten zien dat we blij moeten zijn met de fatbike.

Een schreeuwerige fatbike met een ditto berijder ís natuurlijk ook onuitstaanbaar, maar opvoeren kan je aanpakken. De fabrikanten van fatbikes zijn gewilliger om daar aan mee te werken dan fabrikanten van brommers ooit zijn geweest. Wat de berijders betreft hebben de juiste mensen gewoon een zetje nodig.

Vind je jezelf een goede bestuurder en denk je na over een e-bike of scooter? Ga dan voor de fatbike en vijzel het imago van deze quasimodo een beetje op.