N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

De Raad van Volksgezondheid en Samenleving (RVS) is van mening dat ons stelsel meer solidair moet worden. Daartoe komt ze met een rits maatregelen, uiteenlopend van het betalen van mantelzorger en het vergoeden van tandartszorg in het basispakket tot het beperken van concurrentie in de eerste lijn en het verhogen van de inkomensafhankelijke bijdragen.
De RVS is een gezaghebbende onafhankelijke adviesraad van de overheid. Dit rapport is nauwelijks te lezen als onafhankelijk op wetenschappelijke evidentie gebaseerd rapport, maar eerder als een politiek statement over solidariteit.
Nederland heeft een van de meest solidaire gezondheidssystemen in de wereld. De aanspraken in het basispakket zijn zeer ruim, de voorzieningen voor ouderen uitgebreid en de eigen betalingen lager dan vrijwel overal elders. Nu mag je best vinden dat het nog meer solidair moet. Er zijn immers zorgmijders, ongewenst lange wachtlijsten in de GGZ en grote ongelijkheid in gezondheidsuitkomsten. Dat zijn serieuze problemen en het is goed dat de Raad daar aandacht voor vraagt.
Politieke weging
Waar het misgaat met het advies is bij de oplossingen. We hebben twee grote problemen met het rapport. Ten eerste is er geen objectieve reden om te kiezen voor meer solidariteit. Die keuze gaat immers gepaard met een slechtere betaalbaarheid. Daar kun je als land voor kiezen, maar dat is een politieke weging, geen wetenschappelijke. Veel van de voorgestelde maatregelen kosten immers geld dat elders in de zorg of de samenleving gevonden moet worden. De Raad is kennelijk van mening (zonder dat te onderbouwen) dat solidariteit in de zorg belangrijker is dan de koopkracht van burgers, andere vormen van zorg of het onderwijs. We kunnen onze euro immers maar één keer uitgeven.
Ons tweede probleem is dat de genoemde maatregelen nauwelijks aangrijpen op wat er wezenlijk mis gaat als het gaat om solidariteit. Wachtlijsten in de GGZ worden niet korter door hogere inkomensafhankelijke bijdragen. Het is ook een heel dure manier om zorg mijden te verminderen, omdat daar vaak hele andere motieven aan ten grondslag liggen dan alleen geld. Zo hebben mensen die tandartszorg vermijden doorgaans ook andere problemen die urgenter zijn en andere oplossingen vergen. Het betalen van mantelzorgers is ook al een losse flodder. Weliswaar is het heel belangrijk om mantelzorgers te belonen en te ondersteunen, maar betaling leidt tot dezelfde bureaucratische nachtmerrie als bij de PGB en maakt een dienst die uit liefde is geboren tot een financiële transactie.
Eerstelijns zorg
Tot slot pleit de RVS voor minder concurrentie en meer samenwerking in de eerste lijn, terwijl zorgpartijen in de eerste lijn geen strobreed in de weg wordt gelegd om samen te werken. Typerend in dit verband is het pleidooi om het kartelverbod bij de zorg uit de Mededingingswet te halen, terwijl de marktmeester al ruim tien jaar geen samenwerking in de eerstelijns zorg heeft verboden.
Als we solidariteit werkelijk willen verbeteren in ons land, laten we dan problemen aanpakken bij de wortel. Verander de prikkels in de GGZ zodat wachtlijsten daadwerkelijk korter worden. Onderzoek de werkelijke redenen voor zorg mijden en doe er wat aan. Verbeter het armoedebeleid. Al die dingen leveren meer op voor de solidariteit dan ondoordachte acties in de zorg die vooral geld kosten maar de onderliggende problemen grotendeels ongemoeid laten.
