N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Laura Hage
Ik vind drie vapes in de jaszak van mijn dertienjarige dochter. Ik leg ze naast haar bord op de keukentafel, waar zij een boterham zit te eten. „Hier zijn je vapejes, schat”, zeg ik. „Mam, sorry…” Ik knipoog samenzweerderig naar haar en loop door naar boven.
„Mam?”
Stilte. Dan verontwaardigd: „Die dingen zijn hartstikke slecht voor je, hoor! Hallo?!”
Lezers zijn de auteurs van deze rubriek. Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Insturen via [email protected]
Voormalig arts Jennifer Geerlings-Simons (71) is bij acclamatie verkozen tot eerste vrouwelijke president van Suriname. Ze is de voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), lang de partij van de eind vorig jaar overleden Desi Bouterse. Parlementariërs konden tot vijf uur Nederlandse tijd kandidaten nomineren, maar een tegenkandidaat bleef uit.
Simons rondde in 1979 haar studie geneeskunde af aan de Anton de Kom Universiteit. Daarna vertrok ze naar Nederland om zich verder te specialiseren. Begin jaren terug verhuisde ze terug. In 1996 werd ze gekozen in het Surinaamse parlement.
Simons’ reputatie kreeg in 2012 een knauw, toen ze de controversiële uitbreiding van de amnestiewet door het parlement loodste. Daardoor kon Bouterse aanvankelijk niet verder vervolgd worden voor de Decembermoorden van 1982. De voormalig legerleider en oud-president werd pas in 2023 definitief veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf, maar verbleef tot zijn dood op een schuiladres. Onlangs liet oud-president Ronald Venetiaan in een uitzending van ABC Radio weten dat hij het Simons nog altijd kwalijk neemt dat ze meehielp aan de amnestiewet. Simons staat nog steeds achter haar handelen in die kwestie.
Afgelopen mei tekende zes partijen, waaronder Simons’ NDP al een intentieverklaring. Samen hebben de partijen 34 zetels, oftewel een tweederdemeerderheid. De NDP haalde 18 zetels.
Simons zal als president onder meer een oplossing moeten vinden voor partijleden die zich verrijkten door corruptie. „Laten we de hand in eigen boezem steken: wij, de NDP en alle partijen hier aan tafel, en laten we het anders doen. We staan nu op een kruispunt, we kunnen in de toekomst het land opbouwen voor alle Surinamers, met de olie-ontwikkelingen in de toekomst”, aldus Simons bij de ondertekening van de intentieverklaring. Vanaf 2028 ontvangt Suriname tientallen miljarden aan olie-inkomsten.
Lees ook
Serieuze intellectueel wil zich losmaken van de erfenis van Bouterse, maar erft ook zijn weerbarstige partij
Het kabinetsplan om 177 miljoen euro per jaar te bezuinigen op een regeling voor kwetsbare leerlingen in het voortgezet onderwijs gaat naar alle waarschijnlijkheid niet door. De Tweede Kamer nam donderdag een motie aan tegen deze bezuiniging.
Het gaat om een subsidieregeling waar met name vmbo-scholen en praktijkscholen gebruik van maken. Zij krijgen extra geld voor leerlingen die in de klas meer hulp nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze thuis geen Nederlands spreken. Met dat geld kunnen scholen extra onderwijsassistenten of coaches inzetten, extra lessen of huiswerkbegeleiding aanbieden en ouders meer betrekken bij de school.
De coalitiepartijen spraken bij het Voorjaarsoverleg in april af dat ze deze regeling zouden afschaffen. In 2027 zou er 90 miljoen euro op worden gekort en vanaf 2028 zou de regeling helemaal verdwijnen. Demissionair staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs, VVD) gaf direct aan dat zij ook niet blij was met dit bezuinigingsplan, dat zij niet zelf had bedacht. „Ik snap heel goed dat mensen in het onderwijs hier boos over zijn”, zei ze. „Scholen hebben al genoeg op hun bordje.”
Belangenorganisaties voor het onderwijs protesteerden de afgelopen maanden fel tegen de bezuiniging. Volgens hen zouden zo’n 455.000 leerlingen erdoor worden geraakt. Scholen zouden soms wel 8 procent van hun leraren moeten ontslaan als de bezuiniging zou doorgaan, waarschuwden zij.
Dinsdag werd er over gedebatteerd in de Tweede Kamer. D66 diende toen met steun van CDA, CU, SGP, JA21, NSC en GL-PvdA een motie in waarin het kabinet het verzoek krijgt om de bezuiniging in augustus bij de onderhandelingen over de Miljoenennota te heroverwegen. Bij de stemming over de motie, donderdag, kreeg de motie steun van een meerderheid van de fracties. Paul reageerde positief: „Ik doe mijn uiterste best, samen met minister Bruins, om in augustus een passende oplossing te krijgen die niet drukt op de onderwijsbegroting.
Minder mensen dienden de afgelopen twee jaar een bezwaar in over de WOZ-waarde van hun woning dan in 2023. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Waarderingskamer, die controleert of gemeenten de wetgeving over de WOZ-taxatie, de ‘waardering onroerende zaken’ die als grondslag dient voor belastingheffingen, zorgvuldig uitvoeren.
Die daling komt volgens de toezichthouder voornamelijk door veranderde regelgeving voor commerciële bezwaarbureaus, in 2023 ingevoerd door het ministerie van Financiën. De proceskostenvergoeding is verlaagd, waardoor veel bureaus er mee stopten. Daarnaast kunnen gemeenten steeds nauwkeuriger de WOZ-waarde van een woning vaststellen en daar ook transparanter over communiceren met huiseigenaren, wat mogelijk zorgt voor minder bezwaarprocedures.
Afgelopen april hadden 285.000 woningeneigenaren een bezwaarprocedure lopen, ruim 40.000 minder dan een jaar daarvoor. Waar in 2023 nog 7,2 procent van de woningeigenaren in bezwaar ging tegen de WOZ-bepaling van hun huis, was dat in 2024 nog maar 3,9 procent. In 2025 is dat verder gedaald naar 3,3 procent.
De gemeente stelt de WOZ-waarde in het begin van het jaar vast op basis van de prijzen waarvoor bestaande woningen een jaar eerder zijn verkocht. De afgelopen tien jaar is de waarde alleen maar gestegen. De vaststelling van de WOZ-waarde is een schatting en loopt dus een jaar achter op de verkoopprijzen. De WOZ-waarde is bepalend voor de hoogte van de onroerendezaakbelasting (OZB) van gemeentes, de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait van de inkomstenbelasting.
No cure, no pay
De belangrijkste reden voor de daling is dat het kabinet maatregelen heeft getroffen om de proceskostenvergoeding voor zogeheten no cure, no pay-bedrijven fors te verlagen, zegt Linda Hennink, secretaris-directeur van de Waarderingskamer. Woningeigenaren hoeven deze bedrijven alleen te betalen als het bureau met succes bezwaar aantekent.
Het indienen van een bezwaar was via deze bedrijven zo gemakkelijk, dat huiseigenaren er veelvuldig gebruik van maakten. Volgens Hennink misbruikten dit soort claimbedrijven jarenlang de bezwaarprocedure via hun websites. „Met drie klikken had je op het internet een bezwaar ingediend. Dat was een gautomatiseerd proces, waar weinig naar de inhoud werd gekeken.” Als de bedrijven een zaak wonnen, moest de gemeente het bedrijf een vergoeding betalen. „Maar de kosten die zulke bedrijven maakten, stonden niet in verhouding met hun inspanningen, waardoor ze gemakkelijk geld konden verdienen.”
Lees ook
Waarom wil het kabinet ‘WOZ-bureaus’ aanpakken?
Maar nu zijn de proceskosten voor die bedrijven met zeker 75 procent teruggebracht. Hennink: „Nu ontvangen deze bedrijven bijvoorbeeld nog maar 150 euro proceskostenvergoeding, in plaats van 600 euro.” Door die verandering zijn de misbruikende bedrijven gestopt, ziet de Waarderingskamer.
Bovendien heeft de Waarderingskamer gemeenten gevraagd het contact met inwoners te verbeteren. Gemeenten stellen een taxatieverslag op, waarin zij beschrijven wat de staat van de woning is en welke vergelijkbare objecten er zijn die de WOZ-waarde van een woning bepalen. Door dit verslag op te vragen „snappen burgers beter waardoor de waarde tot stand komt. Ook dat maakt dat er aanzienlijk minder WOZ-bezwaren zijn ingediend.”
Volgend jaar
Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet dat gemeenten beter communiceren, maar ook dat mensen bezwaar maken omdat hun verwachtingen van de WOZ-waarde niet kloppen, zegt woordvoerder Nico Stolwijk. „Mensen baseren hun verwachtingen op het huidige marktbeeld en zijn verrast als de WOZ-waarde hoger uitvalt. Je ziet een snelle stijging van huizenprijzen pas een jaar later terug.”
Stolwijk durft „voorzichtig te voorspellen” dat volgend jaar weer vaker bezwaar gemaakt zal worden, „omdat we dan de forse prijsstijging van vorig jaar terugzien in de WOZ-waarde, terwijl de prijzen dit jaar gematigder stijgen.” Meer transparantie over de totstandkoming van de taxatie kan volgens VEH daarom geen kwaad.
Hennink van de Waarderingskamer benadrukt dat iedere huiseigenaar recht heeft op het indienen van een bezwaar. „Dat kunnen burgers steeds makkelijker zelf doen bij hun gemeente. Dan hoeft de gemeente geen proceskostenvergoeding uit te betalen.” Gemeenten besteedden in 2024 ruim 9 miljoen euro minder aan proceskostenvergoeding dan in 2023 – geld dat nu aan maatschappelijke doeleinden besteed kan worden, in plaats van commerciële bedrijven.