Opinie | Salvini’s riskante zet: een homofobe, racistische generaal

In Italië zien de kandidatenlijsten voor de Europese verkiezingen van begin juni er elke dag een beetje bonter uit. De rechts-liberale partij Forza Italia geeft oud-premier Silvio Berlusconi een prominente plek op de verkiezingsaffiches, naast vicepremier Antonio Tajani, ook al is Berlusconi sinds vorig jaar dood. De kleine Groen-Linkse Alliantie wil dan weer Ilaria Salis naar het Europees Parlement sturen, een militante antifasciste die in Hongarije gevangen zit. En Matteo Salvini, minister van Infrastructuur en tevens vicepremier, heeft Roberto Vannacci op de lijst van zijn Lega-partij gezet.

Tot vorig jaar was Vannacci, een generaal, ook in Italië een nobele onbekende. Dat veranderde met de publicatie in eigen beheer van zijn boek De wereld op z’n kop. Het boek bulkt van de haatdragende uitspraken. Homo’s moeten volgens Vannacci eindelijk eens toegeven dat ze ‘niet normaal’ zijn. En mensen van kleur kunnen volgens hem geen échte Italianen zijn. Zo zei hij over Paola Egonu, een Italiaanse topvolleybalster, dat hij haar niet meteen met de Italiaanse ‘etniciteit’ associeert – Egonu is van Nigeriaanse origine.

Rassenhaat

Na enkele klachten werd tegen Vannacci een onderzoek geopend wegens aanzetten tot rassenhaat. Het leger begon dan weer een tuchtonderzoek tegen de generaal, die werd geschorst. Ook zijn periode als militaire attaché in Moskou, waar hij in 2022 werd uitgezet na Poetins invasie van Oekraïne, wordt onderzocht. Vannacci zou er met zijn beroepsuitgaven hebben gesjoemeld.

Maar Vannacci gaat maar door. Onlangs zei hij dat kinderen met een handicap eigenlijk in aparte klasjes horen. En de fascistische dictator Benito Mussolini? Die is voor Vannacci altijd een ‘staatsman’ geweest.


Lees ook
Italiaans rechts paait controversiële legergeneraal die homo’s ‘niet normaal’ vindt

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini van de rechtse Lega probeert de controversiële generaal Roberto Vannacci het hof te maken.

Matteo Salvini, altijd op zoek naar een electorale buitenkans, stelde vast dat Vannacci’s boek zo’n 200.000 keer werd verkocht. Daarom zet hij de geschorste generaal, weliswaar als ‘onafhankelijke kandidaat’, op de Lega-lijst voor de Europese verkiezingen. Tot groot ongenoegen van de partijbonzen van de Lega, die groeiend ongenoegen voelen over de extreme koers die Salvini vaart.

Goudhaantje

Onder de naam Lega Nord begon de partij als een politieke beweging die zich inzette voor meer regionale autonomie voor het veel rijkere noorden van Italië. Salvini, die in 2013 partijvoorzitter werd, schrapte de naam ‘nord’. Hij besloot zijn pijlen vanaf dan te richten op héél Italië – ook op het voordien door de Lega zo verguisde zuiden – en duwde de partij veel nadrukkelijker naar radicaal-rechts.

Eerst liet de partij hem zijn gang gaan, want Salvini werd gezien als het electorale goudhaantje. Bij de Europese verkiezingen van 2019 scoorde de Lega 34 procent. Sindsdien is Salvini in vrije val. Zijn strategie om in welke regering hij ook zit, de interne opposant te spelen, brak hem – en de partij –zuur op. De Lega speelde de voorbije jaren kiezers en militanten kwijt. Ook de prominenten in de partij zijn boos. De Lega-regiogouverneurs die de rijke landsstreken Veneto en Friuli Venezia Giulia besturen, wat hen veel gewicht geeft in de partij, lieten hun ongenoegen over Salvini’s strategie inzake Vannacci al openlijk blijken. En Giancarlo Giorgetti, de gerespecteerde Lega-minister van Economie en Financiën, sloot zich bij hen aan.


Lees ook
Vrouwen en lhbt’ers in Italië vrezen voor ‘orbánisering’ als radicaal-rechts aan de macht komt

Giorgia Meloni, leider van de politieke partij Fratelli d’Italia, tijdens een nationale demonstratie voor het leven en tegen abortus, op 19 mei 2018 in Rome.

Maar Salvini drijft zijn wil koppig door. Hij speelt alles of niets. Op dit moment voert de Lega – die peilt rond 8 procent – een nek-aan-nekrace met Forza Italia. Met zo’n 27 procent voor haar partij Broeders van Italië blijft de radicaal-rechtse premier Giorgia Meloni de onbetwiste leider van de huidige rechtse regeringscoalitie. Afwachten tot begin juni of Salvini’s riskante strategie voor zijn eigen politieke overleven én dat van zijn Lega een onverhoopt meesterlijke zet dan wel een wanhoopsdaad blijkt.

In deze rubriek belichten correspondenten het publieke debat in hun standplaats.