Opinie | Particuliere verhuur is onmisbaar voor studentenhuisvesting

Het artikel Nieuwe huurregels kunnen studenten hun woning kosten (11/9), waarin studenten hun zorg uiten over de gevolgen van de Wet Betaalbare Huur, onderstreept de problemen waar zowel huurders als particuliere verhuurders mee kampen. De nieuwe regelgeving, ingevoerd onder toenmalig minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting, CDA) , beoogt een eerlijkere huurmarkt, maar leidt in werkelijkheid tot het tegenovergestelde: verhuurders trekken zich terug en studenten dreigen hun woning te verliezen.

De cijfers spreken voor zich: het tekort aan studentenwoningen bedraagt al ruim 23.000 en zal naar verwachting verder oplopen. Nieuwe bouwprojecten zijn gepland, maar het duurt jaren voordat deze gerealiseerd zijn. Dit vraagt om oplossingen voor de korte termijn. Nodig is het belang van particuliere verhuurders te erkennen en hen juist meer ruimte te geven om te blijven bijdragen aan de studentenhuisvestingmarkt.

Veel particulieren verkopen hun panden, omdat het financieel onaantrekkelijk of zelfs onhoudbaar is om hun vastgoed te blijven verhuren

Uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting blijkt dat particuliere verhuurders in 2023 verantwoordelijk waren voor ongeveer 42 procent van het totale aanbod van studentenwoningen. Dit betekent dat particuliere verhuurders een cruciale rol spelen in de huisvesting van studenten. Zij vormen de flexibele schil die essentieel is voor de huisvesting van studenten. Waar institutionele beleggers en woningcorporaties zich vaak richten op de lange termijn en minder flexibel zijn, kunnen particuliere verhuurders snel inspelen op de vraag naar woonruimte. Zij bieden juist die woningen aan die voor studenten geschikt zijn: kamers in bestaande huizen of grotere appartementen die gedeeld worden door meerdere bewoners.

Twee huurders per woning

Echter, met de invoering van de Wet Betaalbare Huur, inclusief het puntenstelsel en strengere regels rondom tijdelijke huurcontracten, wordt deze flexibiliteit ernstig beperkt. Zo mogen verhuurders in een zelfstandige woning nog maar aan twee huurders verhuren zonder dat ze tegen nieuwe regels aanlopen. Bij meer dan twee huurders moet de woning per kamer verhuurd worden, wat de huuropbrengsten drastisch verlaagt. Dit ontmoedigt verhuurders om hun woningen aan studenten aan te bieden en leidt er nu al toe dat veel van hen hun panden verkopen, omdat het financieel onaantrekkelijk of zelfs onhoudbaar is om hun vastgoed te blijven verhuren.

Ondanks de beperkingen van de nieuwe wet zijn er ook kansen voor particuliere verhuurders om bij te dragen aan de oplossing van het woningtekort. Een van de weinige voordelen van de nieuwe regelgeving is de ruimte die ze biedt voor tijdelijke verhuur. Door gebruik te maken van tijdelijke contracten kunnen verhuurders het risico van langdurige verhuur beperken, terwijl studenten voor een periode van twee jaar gebruik kunnen maken van de woonruimte. Dit kan helpen om het nijpende tekort aan studentenhuisvesting op te vangen, al blijft de vraag of deze oplossing op de lange termijn toereikend is.

Meer ruimte voor tijdelijke huurcontracten

Een verdere uitbreiding van kamerverhuur door particulieren, zoals voorgesteld door minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, BBB) kan een belangrijke aanvulling zijn op het aanbod. Dit vereist echter duidelijke regelgeving die verhuurders niet afschrikt, maar juist stimuleert om hun kamers aan te bieden.


Lees ook

Voor het eerst in jaren stijgt het aantal uitwonende studenten, maar wel heel traag

Studentenkamer op campus Uilenstede, nabij de Vrije Universiteit van Amsterdam.

De uitdagingen op de studentenhuisvestingsmarkt zijn complex, maar de oplossingen liggen binnen handbereik. Particuliere verhuurders moeten worden gezien als onderdeel van de oplossing, niet als het probleem. Dit vraagt om samenwerking tussen de overheid, gemeenten en brancheorganisaties, om te komen tot een werkbaar beleid dat het belang van zowel huurders als verhuurders dient. Door ruimte te geven aan tijdelijke huurcontracten, het bevorderen van kamerverhuur en het verminderen van de fiscale druk op particuliere verhuurders, kan de markt van studentenhuisvesting weer enigszins in balans komen.


Lees ook

Hoe komt de student rond? ‘Ik wil niet eens weten hoe hoog mijn schuld nu is’

Matthijs van Teeffelen, Daan van de Graaf, Linda Ruijs en Hakan.

Maar zelfs als particuliere verhuurders meer zouden verhuren aan studenten, zou dit het tekort niet volledig oplossen. Hiervoor zijn bredere maatregelen nodig, zoals nieuwbouwprojecten en het geven van huurtoeslag op studentenkamers (nu slechts op studio’s).