Als één ding vaststaat in de chaotische nadagen van 2024, dan is het dat dit de allerzwaarste Kerst wordt uit het korte leven van het onafhankelijke Oekraïne. De republiek, die ontstond in 1991 toen de Sovjet-Unie uiteen viel, heeft in die ruim dertig jaar veel tumultueuze dagen gezien. Twee serieuze volksopstanden (in 2004 en 2013/14), voor modernisering en tegen corruptie en verkiezingsfraude, hebben het land op zijn grondvesten doen schudden. Sinds 2014 kampt het met rechtstreekse Russische agressie op de Krim en in de Donbas.
Maar nog nooit is het voortbestaan van de staat zo bedreigd geweest als sinds de Russische militaire invasie van 24 februari 2022. En nooit eerder heeft de stressvolle geopolitieke situatie in de wereld Oekraïne nu zo tot speelbal gemaakt van nationale belangen, van autocraten en democraten.
Meer dan duizend dagen vecht Oekraïne voor zijn leven. De begraafplaatsen in het hele land vullen zich dagelijks met nieuwe slachtoffers. Rusland verwoest steden, dorpen en infrastructuur, stuurt de ene glijbom na de andere de grens over, kidnapt Oekraïense kinderen, terroriseert de bevolking in de bezette gebieden (18 procent van het land), en martelt Oekraïense krijgsgevangenen.
Even zo makkelijk offert president Poetin emotieloos vele tienduizenden Russische militairen op in een eindeloos loopgravengevecht om marginale terreinwinst. En de Russen laten het gewoon gebeuren. Cynisch genoeg vermoordt Poetin de facto meer Russen dan Oekraïners.
Ook de Russische economie bevindt zich in de wurggreep van de oorlog. Bijna de helft van het bruto binnenlands product (bbp) wordt gespendeerd aan het militair-industrieel complex. Er is een groeiend tekort aan arbeidskrachten: 73 procent van de bedrijven heeft chronisch gebrek aan personeel. Elvira Nabioelina, directeur van de Centrale Bank, waarschuwde onlangs dat bedrijven tegen hun grenzen aanlopen, terwijl de inflatie zeer hoog is.
Intussen gaat de Russische samenleving kapot aan een verlammende atmosfeer van argwaan en achterdocht. Arme Russen worden met grote geldbedragen naar het front gelokt en een eenvoudige rekensom leert hen dat sterven voor hun gezin lucratiever is dan in leven blijven. Afgelopen weekeinde tekende Poetin een wet die Russen hun schulden kwijtscheldt als ze zich melden voor het front.
De bestuurs- en economische elite werkt trouw mee aan het bewerkstelligen van dit Russische rampscenario in het hart van het Europese continent, een regio die door de Amerikaanse historicus Timothy Snyder niet voor niets de ‘bloedlanden’ is gedoopt.
Opportunistisch telefoontje
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky probeert steeds wanhopiger alle ballen in de lucht te houden door zich schor te blijven praten met iedere politiek leider die in het afbrokkelende Westen zijn eigen thuisfront bespeelt. Tekenend was zijn reactie op het opportunistische telefoontje waarmee bondskanselier Olaf Scholz het westerse isolement van Poetin doorbrak. Volgens Zelensky opende de Duitser daarmee „een doos van Pandora”. Scholz zelf zei dat er bij de Russen „helaas geen inzicht is gegroeid dat de oorlog een vergissing is geweest”. Geen reden om de Duitse Taurus, een langeafstandsraket, alsnog te sturen.
Zelensky is overgeleverd aan de politieke luimen van zijn westerse bondgenoten. Zonder westerse steun is zijn land gedoemd tot overgave.
Eerst en vooral heeft hij te dealen met de aanstaande machtswisseling in de Verenigde Staten op 20 januari. Donald Trump heeft beloofd in een handomdraai een einde te maken aan de oorlog. Bijna tegen beter weten in hopen de Oekraïners dat de grillige Trump misschien een doorbraak kan forceren, want als er iets is waar Poetin niet van houdt dan is het onvoorspelbaarheid. Maar het is veel waarschijnlijker dat de Oekraïners door Trump onder de bus zullen worden gegooid.
Zelensky’s belangrijkste voorwaarde voor onderhandelingen met de Russen is inmiddels niet meer herovering van al het rechtmatige Oekraïense grondgebied, maar veiligheidsgaranties voor de rest van het land. Die gaat Trump hem niet geven, want lidmaatschap van de NAVO dient wat hem betreft minstens twintig jaar te worden uitgesteld. Volgens Trump moeten Europese troepen de verdediging van Oekraïne nu maar eens op zich nemen. Europa staat bepaald niet te trappelen.
In de tijd die hem nog rest kwam president Biden te elfder ure over de brug met de toestemming, bijna twee weken geleden, voor de inzet van (middel)langeafstandsraketten (Atacms) op Russisch grondgebied, waar de Oekraïners al maanden om smeekten. Biden beargumenteerde dat door onder andere te wijzen op Ruslands escalatie: de inzet van tienduizend Noord-Koreaanse militairen in het door Oekraïne bezette grensgebied van de Russische provincie Koersk.
Poetin op zijn beurt heeft die Noord-Koreanen niet alleen laten aanrukken omdat voor zijn Russische bloedbad een tekort aan manschappen dreigt, maar ook omdat hij vóór Trumps inauguratie koste wat het kost de Oekraïense troepen van Russisch grondgebied wil verdrijven. Dat vergemakkelijkt voor hem de onderhandelingen.
Het is inmiddels namelijk al bijna vier maanden geleden dat de Oekraïners, op 6 augustus, in een van hun staaltjes van drieste inventiviteit de rollen omdraaiden door Rusland binnen te vallen en een deel van Koersk te bezetten. Zelfs die blamage heeft Poetin nog niet ongedaan weten te maken.
Potsierlijk toneelstuk
Oekraïne heeft vorige week onverwijld zes Atacms op een wapenopslagplaats in de Russische provincie Brjansk afgevuurd. Ook Britse Storm Shadows werden voor het eerst op Russisch grondgebied ingezet. Het is altijd Oekraïnes tactiek geweest: onmiddellijk de rode lijnen van het Kremlin overschrijden die het Westen vreest.
Poetin reageerde op 21 november direct door voor het eerst een middellangeafstandsraket op wapenfabriek Joezjmasj in de Oekraïense industriestad Dnipro af te schieten. De inzet van de ‘Hazelaar’, zoals het nieuwe wapen dat kernkoppen kan dragen werd genoemd, is Poetins sterkste nucleaire signaal tot nu toe. Maar kernkoppen droeg het wapen niet.
Alleen afschrikking kan Rusland weerhouden van nieuwe Europese militaire avonturen
Om het gevoel van urgentie te onderstrepen voerde de buitenlandwoordvoerder van de Russische regering, Maria Zacharova, op televisie zelfs een potsierlijk toneelstukje op: staande de uitzending werd zij gebeld en via de microfoon weerklonk duidelijk hoorbaar een bevel van hogerhand: „Geen enkel commentaar op de aanval met ballistische raketten op Joezjmasj, waarover de westerlingen spreken!”
Dat commentaar moest namelijk van Poetin zelf komen. In een acht minuten durende toespraak bevestigde de president de aanval, waarbij hij cynisch opmerkte: „De militaire tests zijn succesvol verlopen, het doel van de lancering is bereikt.” Oekraïne als testgebied voor nieuw Russisch wapentuig.
Door de Oekraïense aanvallen met Atacms en Storm Shadows heeft het „door het Westen geprovoceerde regionale conflict in Oekraïne elementen van globaal karakter gekregen”, aldus Poetin. „Wij behouden ons het recht voor onze wapens in te zetten tegen militaire objecten van die landen die hun wapentuig tegen onze [militaire] objecten inzetten.”
Volgens westerse militaire experts is de inzet van een ongeladen kernraket overigens een zinloze en dure exercitie. Het is dus politiek vertoon. Niet toevallig ondertekende Poetin eerder op de dag de nieuwe nucleaire doctrine die al sinds september in de lucht hing.
Het document verlaagt de atoomdrempel. Waar in de oude versie (uit 2020) een kernwapen gebruikt mocht worden bij agressie van buiten „die het voortbestaan van de staat bedreigt” geldt dat nu voor agressie „die een kritische bedreiging vormt voor [Ruslands] souvereiniteit en territoriale integriteit”. Zoek de verschillen.
Volgens experts betekent de nieuwe versie dat aanvallen met geavanceerde westerse wapens Rusland het recht geven met kernwapens te reageren en dat een aanval door een niet-nucleaire staat (lees: Oekraïne) die geholpen wordt door een nucleaire staat (lees: Amerika) beschouwd wordt als een gemeenschappelijke aanval.
Dreigende taal, maar ook niet meer dan dat. Poetin beseft heel goed wat de lancering van een kernwapen voor Rusland (en voor de steun van zijn bondgenoten) zou betekenen. Niet alleen is het levensgevaarlijk, ook zullen bondgenoten als China het hem niet in dank afnemen. Bidens verlate toestemming voor de inzet van Atacms zal dus geen game changer blijken te zijn, want voor de Russische president is Biden niet meer relevant.
Domste optie
Poetin geeft inmiddels signalen af dat hij wel wil onderhandelen met Trump. Maar zijn standpunt is onveranderd: te praten valt over bevriezing van de frontlijnen, maar niet over lidmaatschap van de NAVO. Kernwapens inzetten is in dit stadium voor hem dan ook de domste optie.
Intussen blijft Oekraïne dwingen tot een staakt-het-vuren zonder een veiligheidsparaplu absurd. Het was niet de dreiging van NAVO-lidmaatschap die Poetin ertoe deed besluiten het land binnen te vallen. Die dreiging was er niet.
De meest gezaghebbende Rusland-experts zijn het met Zelensky eens: alleen afschrikking kan Rusland weerhouden van nieuwe Europese militaire avonturen. In een rondgang langs experts op de website van denktank Carnegie formuleert Ruslandkenner Stefan Meister van de Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik het zo: „Alleen betrouwbare veiligheidsgaranties voor Oekraïne kunnen dit scenario [de vernietiging van Oekraïne – LS] voorkomen, ofwel als lid van de NAVO, ofwel in bilaterale samenwerking met belangrijke NAVO-lidstaten die Oekraïne zo bewapenen dat de prijs om het land aan te vallen voor Moskou te hoog wordt”.
De politieke chaos en besluiteloosheid van het Westen kosten Oekraïne dag in dag uit mensenlevens en vormen een serieuze bedreiging voor het voortbestaan van de staat. Europa moet met onmiddellijke ingang zijn verantwoordelijkheid nemen. Wachten op de beëdiging van Trump is geen optie.
Lees ook
Poetin heeft nog genoeg middelen om de Russische economie draaiende te houden