Opinie | Not one inch eastward – en andere onware anti-NAVO-clichés

Kerst en Oudjaar is de tijd van lijstjes. Kennelijk reden voor het apologetische power couple Marianne Thieme en Ewald Engelen om in NRC een leeslijstje met hun favoriete anti-westerse retoriek te delen. Inhoudelijk hebben de auteurs ons weinig te vertellen in hun opiniestuk (Met zijn apocalyptische rede is Rutte degene die escaleert, 20/12).

Het betoog blijft beperkt tot de stelling dat de oorlog in Oekraïne heus niet uit het niets kwam, en eigenlijk de schuld is van de grote boze NAVO en de Verenigde Staten. Om die stelling kracht bij te zetten noemen ze een aantal boektitels waaruit dit zou moeten blijken, en Vietnam(!).

De oproep van NAVO-baas Rutte om de dreiging van Rusland, China en Noord-Korea serieus te nemen vinden ze onverteerbaar cynisch en onheilspellend. Daarbij presteren ze het om onbenoemd – en zeker onbekritiseerd – te laten dat Rusland momenteel, met Chinese en Noord-Koreaanse steun, een verwoestende oorlog voert in Oekraïne. De daarbij geuite Russische dreigementen om Oekraïne van de kaart te vegen zijn volgens Thieme en Engelen slechts „spierballentaal”, blijkens het feit dat Rusland maar schaarse successen behaalt in Oekraïne. In de wereld van de auteurs is het vastlopen van het Russische offensief kennelijk een blijk van goede wil.

Dooddoeners

En zo zijn Thieme en Engelen de zoveelste zogenaamde anti-imperialisten die juist Oekraïne en de Oekraïners reduceren tot een speelbal van Amerika, wiens goddelijke lot op aard toch de positie van deurmat voor Rusland zou moeten zijn.

Thieme en Engelen laten de ene dooddoener volgen op de andere. De NAVO zou niet oostwaarts uitbreiden, zeggen ze, en de Maidan-revolutie was een westers opzetje. Verder gaat hun denken niet. Alsof de gemiddelde Oekraïner het charisma van Guy Verhofstadt nodig had om hem of haar te vertellen dat het beter is om het pad van Polen te volgen, dan het pad van Wit-Rusland. Alsof zij zelf geen dromen en ambities hebben, waarvan zij denken dat ze die beter kunnen verwezenlijken in een vrij Europa dan in een vazalstaat van Rusland, dat zij in de geschiedenis door en door hebben leren kennen.

Omdat de auteurs, blijkens bijvoorbeeld de twitterfeed van Engelen, rabiaat anti-NAVO zijn, stopt hun belangstelling voor de volgens hen zo belangrijke geschiedenis zodra zij denken iets te hebben gevonden dat past in hun wereldbeeld van Amerikaanse complotten. ‘Not one inch eastward’ is zo’n cliché. Hadden zij zich hier echt in verdiept, dan waren ze erachter gekomen dat deze afspraak ging over het niet stationeren van niet-Duitse NAVO-troepen in voormalig Oost-Duitsland zolang daar nog Sovjet-militairen zaten. Omdat auteurs hun leegte graag maskeren door zich te beroepen op de autoriteit van boektitels, is het hier wellicht waardevol te vertellen wiens lezing over de tussen de NAVO en de Sovjet-Unie gemaakte afspraken dit is: die van Michail Gorbatsjov zelf.

92 procent van de Oekraïners koos in 1991 voor onafhankelijkheid

Zo hadden zij ook kunnen ontdekken dat de Oekraïners, net als de Zweden en de Finnen, tot de invallen van 2014 en 2022 helemaal niet stonden te springen om lid te worden van de NAVO. Dat Rusland zelfs een marinebasis had in Oekraïne. Dat Oekraïne de NAVO zelfs nu nog moet smeken om lid te mogen worden. Dat Amerika, de zogenaamde aanstichter en planner van de oorlog, er vanuit ging dat Oekraïne in drie dagen overlopen zou zijn door Rusland. Dat meer dan 92 procent van de Oekraïners – en een meerderheid in elke regio, inclusief onder de Russisch sprekende bevolking – in 1991 (en in elke peiling sindsdien) koos voor de onafhankelijkheid van de Oekraïense staat.

Duizendjarige ambitie

Thieme en Engelen hadden met wat meer studie kunnen weten dat Oekraïne en Rusland in 1991 elk denkbaar verdrag tekenden om elkaars grenzen te respecteren: grenzen die al voor de Sovjet-Unie bestonden. Waar zij een „zeer apocalyptische” visie zagen bij Rutte, hadden ze zich ook kunnen verdiepen in de visies van Poetin, Medvedev en Lavrov, die spreken over hun duizendjarige ambitie en keer op keer het bestaansrecht van Oekraïne ontkennen. Ze hadden kunnen zien dat Rusland weet dat het niets te vrezen heeft van de NAVO, nu met de toetreding van Finland de NAVO-grens met Rusland aanzienlijk verlengd is.

Ze hadden kunnen weten dat het juist Oekraïne is dat zijn kernwapens opgaf, en nu – tegen westerse en Russische beloften in – niet volledig wordt gesteund omdat het Rusland is dat met nucleaire oorlog dreigt. Misschien hadden ze zich naast de Amerikaanse rol in Vietnam, zélfs nog kunnen verdiepen in de Russische rol in Afrika.

Maar bovenal hadden Thieme en Engelen zelf een moreel kompas kunnen ontwikkelen. Een kompas dat geijkt is op het idee dat soevereine landen hun eigen beslissingen nemen, op basis van democratische processen. Een erkenning van de zeggenschap van Oekraïners die hun levens geven voor wat hen door Rusland wordt afgenomen. En misschien zelfs een beetje kritiek op de eindeloze wandaden van Rusland in Oekraïne.


Lees ook

‘De schuld voor de Oekraïne-crisis ligt vooral bij de VS en Europa’

‘De schuld voor de Oekraïne-crisis ligt vooral bij de VS en Europa’



Delen