Opinie | Nederland moet inspelen op kantelende wereldorde

Geopolitiek Om geen speelbal te worden van geopolitieke machtsblokken is een strategische samenwerking tussen EU-lidstaten, Noorwegen en het VK noodzakelijk, stellen en .
foto Roger Dohmen ANP / Hollandse Hoogte /

‘In een wereld van toenemende dreiging en machtspolitiek is versterkte internationale samenwerking van groot belang.” Deze geopolitieke waarneming maakte Koning Willem-Alexander in zijn troonrede. Hij doelde daarbij vast niet op de beslissing van de vijf BRICS-landen in augustus in Zuid-Afrika om dit gremium met zes nieuwe leden uit te breiden: Argentinië, Ethiopië, Egypte, VAE, Iran en Saudi-Arabië. De BRICS vertegenwoordigen straks 46 procent van de wereldbevolking, 43 procent van de olieproductie en 29 procent van de wereldeconomie. Daarmee overvleugelen ze de door de VS geleide G7.

Dit is een soort versterking van internationale samenwerking die aantoont dat de machtsverhoudingen definitief aan het verschuiven zijn, vaak ingegeven door uiterst pragmatische overwegingen. En om tegenwicht te bieden aan de G7, een niet representatieve VN Veiligheidsraad en andere door het Westen gedomineerde internationale instituties.

De EU kan in dit geopolitieke krachtenveld alleen meekomen en de eigen belangen verdedigen als de lidstaten, dus ook Nederland, bereid zijn hun onderlinge samenwerking te vergroten. Zo niet, dan worden wij een speelbal van internationale machtsblokken.

Europa staat in die onzekere geopolitieke wereld voor een enorme uitdaging. De wens om meer onafhankelijk te worden op het gebied van duurzaamheid, digitalisering, industrie en vooral ook veiligheid – ook wel strategische autonomie genoemd – is een streven dat Nederland deelt. Maar, hoe ga je wedijveren met de VS, Azië en de Ongebonden Landen om de noodzakelijke grondstoffen en technologieën voor die transities?

Het antwoord is zoals gezegd: meer Europese samenwerking. Een Europa dat nieuwe strategische partnerschappen aangaat met landen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië op basis van respect, gelijkwaardigheid en wederzijdse belangen. Een Europa dat gezamenlijk de eigen vitale infrastructuur beschermt en versterkt. Denk aan de havens, strategische industrie, AI, semiconductors, fotonica en kwantum. Daarbij past dus ook een op Europees niveau bepaald beleid en uitvoering op het gebied van export-controles en investment screenings.

Langste adem

Wat betreft veiligheid mogen we de Amerikanen dankbaar zijn dat ze sinds de Russische aanval in Oekraïne opnieuw de leiding hebben genomen en de val van Kyiv hebben weten te voorkomen dankzij vooral enorme militaire steun. Maar wat als een nieuwe Amerikaanse president en nieuw Congres een andere koers inslaan? Wie heeft dan de langste adem? Zijn we als Europa dan bereid en in staat meer verantwoordelijkheid te dragen dan nu nodig is? We zullen – of we willen of niet – steviger en vooral veel sneller, het liefst vanuit de NAVO, moeten werken aan een Europese veiligheidsarchitectuur met EU-landen, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen, het liefst binnen de NAVO. Dat zijn wij aan onze burgers verplicht.

Lees ook: De BRICS-landen winnen aan betekenis. Wat is het antwoord van het Westen?

De geopolitieke ontwikkelingen gaan snel. Als Europa en Nederland moeten we meer denken in scenario’s en daar risicoanalyses op afstemmen. Wat gaat het betekenen voor ons als de spanningen tussen Amerika en China verder escaleren in de aanloop naar de Taiwanese verkiezingen in januari 2024 en de Amerikaanse verkiezingen in november 2024? Wat als in Noord-Amerika en Europa de aandacht en steun voor Oekraïne verslapt? En wat zijn de mogelijke implicaties van de huidige en mogelijk nieuwe omwentelingen in Afrika? En daarbij komen dan ook nog de impact en effecten van klimaatverandering, de grootste pandemie in honderd jaar en de grootste oorlog in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Europa wacht een harde geopolitieke strijd over veiligheid, grondstoffen en technologie

Al deze geopolitieke trends bieden grote kansen, risico’s en uitdagingen. Het heeft geen enkele zin om somber of cynisch te worden. Veel Nederlandse bedrijven spelen met succes in op de verschuivende machtsverhoudingen. Maar, de paradigmaverandering in een kantelende wereldorde die vooral gaat over veiligheid en nieuwe technologie vraagt om een buitenlandbeleid dat realistischer, pragmatischer en meer holistisch is.

Urgentie

Als een zelfbewust Nederland duidelijk weten wat je wilt, een eigen koers bepalen en binnen Europa aan een gezamenlijke agenda werken met gedeelde belangen met andere landen, ook als het geen modeldemocratieën zijn.

De urgentie verhoudt zich slecht tot een mogelijke langdurige kabinetsformatie, daarom is er zo snel mogelijk na 22 november werk aan de winkel.

In een wereld waar de landen van de EU samen nog geen zes procent van de wereldbevolking vertegenwoordigen, zullen we moeten leren accepteren dat Europa mee moet doen aan de keiharde geopolitieke strijd over veiligheid, grondstoffen en technologie. Europa en Nederland moeten veel nadrukkelijker inspelen op de kantelende wereldorde, op een mogelijke omwenteling van de internationale veiligheidsstructuur en dus ook een mogelijke verdere verslechtering van de relatie tussen de twee supermachten Amerika en China.

Daartoe is een strategische herijking van ons buitenlandbeleid een harde noodzaak. Dan krijgen ook verkiezingsthema’s zoals bestaanszekerheid, klimaat, asiel en migratie de inhoudsvolle aandacht die zij verdienen en waar de kiezer terecht om vraagt.