Opinie | Nederland kent geen acute oorlogsdreiging

Bestaat er een acute oorlogsdreiging voor heel Europa? De voorzitter van het Militair Comité van de NAVO, admiraal Rob Bauer, suggereert van wel. Hij riep eind maart burgers op conservenblikken, flessen water en olielampen in huis te halen om voorbereid te zijn op een Russische inval.

Verscheidene kranten berichtten vervolgens dat ‘de noodpakketten niet waren aan te slepen’. De admiraal vergeleek de veronderstelde Russische dreiging met die van nazi-Duitsland in 1940: „Toen dachten we ook dat er niets zou gebeuren. Stralend weer was het.” Volgens Bauer hebben naïeve politici onze defensie verwaarloosd en zitten we nu met de gebakken peren. De vraag of het wel aan militairen is om dit soort oproepen te doen wuifde hij weg in een interview met het AD: „In tijd van oorlog wil je van een militair horen hoe het zit. Ik help politici om aan kiezers uit te leggen wat er moet gebeuren.” Bauer is de belangrijkste adviseur van de toekomstige NAVO secretaris-generaal Rutte.

Kritische noot

Ongetwijfeld moeten we ruimschoots in veiligheid investeren om alle huidige en toekomstige bedreigingen het hoofd te kunnen bieden. Maar betekent dit ook dat het ‘weer 1940 is’ en dat we noodpakketten moeten inslaan omdat Poetin als een nieuwe Hitler heel Europa wil veroveren? Wordt na Oekraïne nu ook Nederland bedreigd? Hoog tijd om de oproep van de NAVO-topman eens kritisch onder de loep te nemen.

Allereerst gaat de vergelijking met de naziperiode ernstig mank. De ideologisch gedreven Duitsers beschikten over een sterk bewapende krijgsmacht van 13 miljoen man, waarmee zij via militaire bliksemacties elf landen en een deel van de Sovjetunie konden veroveren. De NAVO, waarin de bondgenoten elkaar bijstaan, bestond nog niet en van nucleaire afschrikking was nog geen sprake.

Hoe anders liggen de Europese militaire verhoudingen nu. Ondanks alle exorbitante militaire en financiële offers blijkt Rusland in tweeënhalf jaar niet in staat Oekraïne te onderwerpen. Hoogst onwaarschijnlijk dat Poetin zijn nu al zwaar beproefde krijgsmacht straks ook nog wil of kan inzetten tegen de sterkste militaire alliantie ter wereld.

Sinds de Russische inval in Georgië, de annexatie van de Krim en de grootschalige agressie tegen Oekraïne is de NAVO bovendien als afschrikkingsmacht aanzienlijk versterkt. Het strategische concept is verlegd van ‘vredesmissies’ buiten het verdragsgebied naar concentratie op hoogtechnologische zelfverdediging. De NAVO heeft dit voorjaar de grootste militaire oefening sinds de Koude Oorlog gehouden onder de naam Steadfast Defender 24. De boodschap aan Moskou was overduidelijk: haal het niet in je hoofd één van ons aan te vallen want dan zwaait er wat.

Politiek niet handig

De oproep van de topmilitair was politiek niet handig omdat zij werd gedaan op een moment dat de Oekraïne zwaar verlegen zat om verdere militaire bijstand. Veel Europese NAVO lidstaten – niet alle – reageerden prompt terughoudend op de smeekbedes van president Zelensky, omdat ze anders onvoldoende overhielden voor de eigen landsverdediging. De nationale opperbevelhebbers, verzameld in het Militair Comité, gaven prioriteit aan het opvijzelen van hun eigen nationale krijgsmachten boven de militair urgente wapenleveranties aan Oekraïne. Maar hadden zij niet zelf gewaarschuwd dat Oekraïne hoe dan ook moet ‘winnen’? Gelukkig schoten de Amerkanen te hulp, zij het nogal laat.

Ook de suggestie dat Westerse politici uit strategische naïviteit hun defensie na de val van de Muur hebben verwaarloosd vergt nuancering. De Alliantie was als organisatie decennialang mentaal noch militair ingesteld op Russische agressie. De NAVO en Rusland zagen elkaar aanvankelijk niet als vijanden, maar wilden een ‘duurzame vrede’ opbouwen op basis van ‘democratie en collectieve veiligheid’.

Poetin, aan het begin van zijn presidentschap, wilde niet dat het nog zwakke Rusland in een isolement zou komen. Hij heeft zelfs aan de toenmalige secretaris-generaal Robertson gevraagd of Rusland een ‘gelijkwaardig lid’ kon worden van de NAVO, aldus The Guardian. Vanaf 2002 werd in het kader van de ‘NAVO-Rusland Raad’ breed militair samengewerkt. Zo werden er ook gezamenlijke militaire oefeningen gehouden.

Prioriteiten anders

Waarom ging het toch mis met de politieke vriendschap? Kwam dat door de verborgen Hitleriaanse machtshonger van Poetin? Niet erg aannemelijk. De oorzaak lijkt vooral te liggen in het ‘aan beide kanten’ nooit helemaal verwerkte Sovjetverleden. De Baltische staten en voormalige satellietlanden vertrouwden hun grote buurman niet en wilden bescherming door integratie in het Westen. Tegelijkertijd groeide met de enorme olie- en gas opbrengsten het Russische zelfbewustzijn en – vooral bij de oude KGB-kliek rond Poetin – de frustratie over de ineenstorting van het Sovjet-imperium. De NAVO-uitbreidingen werden van begin af aan – al onder president Jeltsin – als een politieke vernedering beschouwd. Louter defensief bedoeld maar gepercipieerd als vijandig.

Behalve aan de NAVO-uitbreidingen ergerden de Russen zich aan het Westerse optreden in Kosovo, alsmede aan de plaatsing van luchtdoelraketten in de Baltische staten en vooral aan de militaire aanwezigheid in Roemenië en Bulgarije. Poetin ging de vijandschap met het Westen cultiveren om intern alle macht naar zich toe te kunnen trekken. Rusland is een grote kernmacht, rijk aan olie en gas, maar werd door Westerse leiders niet overeenkomstig die status behandeld.

De angst in de buurlanden voor een inval is alleszins begrijpelijk. Maar uit niets blijkt dat het Russische optreden in Oekraïne deel uitmaakt van een continentaal veroveringsplan.

De verregaande uitspraken van admiraal Bauer zijn dus slecht onderbouwd en zaaien onnodige angst onder een toch al ongeruste bevolking. De politiek verantwoordelijke ministers moeten bredere afwegingen maken dan topmilitairen. Achterstanden wegwerken bij Defensie, zeker, maar de prioriteit moet nu liggen bij wapensteun aan Oekraïne. Daarnaast zou de internationale inzet moeten zijn om spanningen te verminderen ter voorkoming van een gevaarlijke escalatie-dynamiek en een nieuwe bewapeningswedloop.

De oorlog kan nog lang duren, maar het gevaar dat Rusland straks uitgeput ‘wint’ en vervolgens Nederland aanvalt is toch echt te klein voor een oproep aan de bevolking om blikken doperwten in te slaan.


Lees ook

Meer over de NAVO-top: NAVO-verhaal komt niet uit Hollywood

De Amerikaanse president Joe Biden met secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg in het Witte Huis.