Opinie | Nederland is niet voorbereid op de risico’s van de rap naderende AI-revolutie

De AI-revolutie kent een nieuwe opleving. Hoewel het voor het grote publiek leek alsof er sinds de lancering van ChatGPT weinig veranderde, draaide de innovatiemotor op volle toeren. Het resultaat: een golf aan krachtigere AI-modellen in het afgelopen halfjaar. De recente doorbraak van het Chinese DeepSeek bewijst bovendien dat de Verenigde Staten niet langer het monopolie hebben op baanbrekende AI-technologie. Deze ontwikkelingen blazen de wedloop naar kunstmatige intelligentie van menselijk niveau nieuw leven in – een ontwikkeling die ook voor Nederland enorme consequenties heeft.

AI van menselijk niveau, ook wel AGI genoemd (artificial general intelligence), is AI die een breed spectrum aan cognitieve taken minstens zo goed kan uitvoeren als wijzelf. Lang leek dit toekomstmuziek, maar dankzij exponentiële groei in rekenkracht en innovatieve doorbraken sneuvelt de ene na de andere mijlpaal. Zo behoort AI-model o3 van OpenAI inmiddels tot de beste 1 procent van programmeerplatform Codeforces. Steeds weer blijken large language models (LLM’s), of varianten hierop, in staat tot dingen die door sceptici voor onmogelijk werden gehouden. Vanwege al deze ontwikkelingen verwacht voorspellingsplatform Metaculus dat AGI al eind volgend jaar werkelijkheid kan worden.

AGI brengt zowel ongekende mogelijkheden als enorme risico’s met zich mee. Als AGI bijna alle cognitieve taken minstens zo goed kan als wij, geldt dat ook voor bijna al het bureauwerk. Waarom zouden werkgevers dan nog werknemers in dienst houden? Tech-directeuren bagatelliseren graag de gevolgen van AGI voor de arbeidsmarkt, maar massaontslagen zijn een reëel risico. En hoewel er zeker nieuwe functies zullen ontstaan, zal AGI ook deze taken, voor zover het bureauwerk betreft, efficiënter en goedkoper kunnen uitvoeren dan mensen. Dit onderscheidt de AI-revolutie van eerdere automatiseringsgolven: waar die netto vaak meer banen creëerden, dreigt nu voor het eerst grootschalige werkloosheid een serieus scenario te worden.

Een mogelijke toekomst zou kunnen zijn: een handvol AI-bedrijven, voornamelijk gevestigd in Silicon Valley, die alle macht en rijkdom naar zich toe trekken, terwijl een wereldwijde groep voormalige kantoormedewerkers zonder werk en inkomen achterblijft.

Daarnaast zal AGI waarschijnlijk ook gemilitariseerd gaan worden. Landen kunnen AGI inzetten om bijvoorbeeld cruciale infrastructuur van een vijand plat te leggen, of om toegang te krijgen tot wapens van de vijand en deze tegen hem te gebruiken. Dat kan leiden tot een geopolitieke machtsverschuiving – en Europa lijkt daarbij niet aan de winnende hand.

Alleen AI-projecten die kunnen aantonen dat ze existentieel veilig zijn, moeten een vergunning krijgen

Toch is dit alles nog niet eens wat experts het meest verontrust. Twee jaar geleden sloegen 162 AI-onderzoekers, onder wie Nobelprijswinnaar en ‘vader van de AI’ Geoffrey Hinton, alarm over een nog fundamenteler risico: het verlies van menselijke controle over de wereld wanneer AI ons intellect overtreft, met potentieel catastrofale gevolgen voor de mensheid. Deze waarschuwing werd door sommigen weggewuifd als een marketingtruc van AI-bedrijven. Dit was ondanks het feit dat Hinton zijn positie bij Google juist opgaf om zich hierover te kunnen uitspreken. Het voornaamste argument van sceptici was dat AGI nog ver weg was, maar dit argument heeft de laatste maanden sterk aan overtuigingskracht ingeboet.

Strategische troefkaart

AGI staat voor de deur, en we zijn er allerminst op voorbereid. Nederland moet in actie komen. We moeten niet naïef zijn: hoe meer chips een land heeft, des te meer het straks AI kan gaan inzetten, en des te groter wordt de economie. Met ASML, een onmisbare schakel in de mondiale chipproductie, heeft Nederland een strategische troefkaart in handen. Deze positie kunnen we uitspelen om vooraan in de rij te komen staan.

Naast economische en geopolitieke belangen verdient AI-veiligheid onze volle aandacht. Alleen AI-ontwikkelingsprojecten die kunnen aantonen dat ze existentieel veilig zijn, en waar we dus de controle niet over kunnen kwijtraken, moeten een vergunning krijgen van het Europese AI Office. Europa en Nederland moeten wereldwijd hun diplomatieke en economische invloed aanwenden om een AI-veiligheidsverdrag te realiseren. Dit verdrag moet garanderen dat ook AI-ontwikkeling buiten Europa geen bedreiging vormt voor Europese burgers. Op de aanstaande AI Action Summit in Parijs kan dit proces in gang worden gezet.

In eigen land moeten we zorgen dat de AI-gegenereerde welvaart straks eerlijk verdeeld wordt. Een basisinkomen lijkt een logische stap in een wereld waar werk niet langer hoofdzakelijk nog door mensen gedaan wordt. Daarnaast moeten we waarborgen dat zowel AGI zelf als de daaruit voortvloeiende economische groei binnen onze planetaire grenzen blijft.

De kracht van AI van menselijk niveau is moeilijk te overschatten, en dat biedt zeker enorme kansen. Deze revolutie kunnen we echter alleen succesvol doorstaan als we de risico’s tijdig onderkennen en beheersen. 


Lees ook

De Europese AI Act is van kracht. Wat mag niet meer?

Ook de Chinese chatbot DeepSeek moet zich in Europa aan nieuwe regels gaan houden.