Het lot van de Afghanen die Nederlandse diplomaten en installaties in Afghanistan beschermden staat opeens weer in de politieke schijnwerpers in Den Haag. Na de machtsovername van de Taliban in 2021, liepen tolken, Afghaanse soldaten en andere Afghanen die voor de NAVO-troepen gewerkt groot gevaar. Velen probeerden het land te ontvluchten. Degenen die niet geëvacueerd konden worden, doken onder of probeerden via andere wegen het land te ontvluchten. Het kabinet-Rutte IV besloot in zijn nadagen ook om de Afghaanse bewakers, 145 in totaal, met hun gezinnen asiel te verlenen in Nederland. Een afspraak waar het huidige kabinet afgelopen week bruusk een streep door trok. Maar deze week zal de kwestie naar verwachting opnieuw op de agenda staan in de Tweede Kamer.
Voor de betrokken Afghanen is deze discussie een volgende hindernis in een hele reeks. Het begon met de beloften van Sirajuddin Haqqani, toen tweede man van de Taliban, die sprak van „een historisch akkoord”. Hij beloofde: „We gaan ons volledig inzetten voor de uitvoering van elke bepaling van het akkoord. Zowel naar de letter als naar de geest. Iedereen is oorlogsmoe. Ik ben ervan overtuigd dat het doden en verminken moet stoppen.”
Het akkoord, op 29 februari 2021, behelsde dat de Amerikaanse troepen werden teruggetrokken, de gevangen Talibanstrijders werden vrijgelaten en dat Afghanistan een islamitisch kalifaat zou worden. Daar stond tegenover dat de Taliban openlijk afstand nam van de terreurbewegingen Al-Qaida en IS, dat ze deze groepen in de toekomst geen schuilplaats zouden bieden en dat zij de Afghaanse regering (die overigens niet aanwezig was bij de onderhandelingen) en de Grondwet zouden respecteren.
Sharia
Het was de vraag wat dit bijvoorbeeld zou betekenen voor de positie van vrouwen in Afghanistan. Haqqani was er duidelijk over. Vrouwen zouden volgens hem de rechten krijgen die de islam ze toekent. Een opmerking die ook veelzeggend was over de rechtspraak in het algemeen. Een comeback van de sharia lag al voordat het bestand werd gesloten op de loer.
Amerikaanse eis dat de Grondwet gerespecteerd moeten worden is een papieren tijger
Het maakte de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump niet uit. Hij was in zijn nopjes. De man die wereldvrede brengt door het sluiten van zakelijke deals, liet weten dat dit zou werken.
Wat Trumps deal met de Taliban waard was, bleek al vrij snel nadat president Joe Biden deze erfenis van Trump in zijn schoenen geschoven kreeg. Binnen enkele maanden, de NAVO troepen hadden het land nog niet eens verlaten, viel de ene provincie na de andere en nam de druk op Kaboel toe. Het land verzonk in een chaos en op 15 augustus 2021 was de machtsovername door de Taliban een feit. De Amerikaanse eis dat de regering en Grondwet gerespecteerd moeten worden bleek een papieren tijger.
Lees ook
Kabinetsbesluit om Afghaanse bewakers te weren is hardvochtig
De ‘gematigde’ Taliban bestond vooral in de verbeelding van westerse politici en commentatoren. Toen die Taliban 2.0 het heft in handen nam, twijfelde de gewone bevolking geen moment over hun toekomst. Mensen verdrongen elkaar op de luchthaven van Kaboel om in het laatste Amerikaanse C-17 Globemaster vrachtvliegtuig te ontkomen. Afghanen die voor de NAVO-troepen werkten vrezen nu nog steeds voor hun levens. Tolken, volgens de Taliban de grootste verraders, weten waarom ze nooit werkten in de regio waar zij en hun familie vandaan kwamen. Herkend worden was zelfs tijdens de aanwezigheid van westerse troepen levensgevaarlijk.
Vrouwen en meisjes
De ‘gematigde’ Taliban, had even wat tijd nodig om weer stevig in het zadel te komen, maar nu het zover is, zie je hoe de rechten van vrouwen en meisjes inmiddels zijn ingeperkt. Hoe het regime op zoek is naar de verraders van toen. Bovenaan de lijst staan de tolken en de militairen van het Afghan National Army, maar als die eenmaal zijn opgespoord, komen ongetwijfeld ook de Afghan Security Guards aan de beurt. Mensen met wie Nederlandse militairen, waaronder ikzelf, in Uruzgan samenwerkten. Mensen die ervoor zorgden dat wij veilig waren op Kamp Holland (Tarin Kowt) en Kamp Hadrian (Deh Rawod).
Mensen die met hun gezinnen een groot risico lopen om gemarteld en vermoord te worden. Mensen die voor onze veiligheid zorgden en die wij veiligheid beloofd hebben, voor wie wij een verantwoordelijkheid hebben en waarvan er inmiddels al vijftien vermoord zijn. Mensen die nu door het kabinet-Schoof voor de tweede keer in steek gelaten worden.