Opinie | Na vele mislukkingen kan Almere nu trots zijn

Imago Zo’n vijftig jaar geleden verrees Almere in de polder. Met de promotie van Almere City FC wordt de stad nu zelf eindelijk ook eredivisie, schrijft Robert Mienstra.

Foto Jeroen Jumelet/ANP

In 1978 kwam ik vanuit Amsterdam in Almere Haven wonen. En raakte in de hoofdstad meteen al mijn vrienden kwijt. Die kwamen voor geen goud van het ‘oude land’ de Hollandse Brug over naar Almere.

‘In Almere wil ik niet dood gevonden worden’, was lange tijd de teneur. Almere staat in Nederland inderdaad bekend om zijn mislukkingen: een onaf gebouwd kasteel langs de A6, een mislukt Icedome dat ijsstadion Thialf moest vervangen, plannen om een Egyptische piramide na te bouwen naast de stad, en ideeën om een twee kilometer hoge berg binnen de gemeentegrens aan te leggen. Ooit moest er een fontein in het Weerwater komen. Volgens een lokale krant van destijds zou Almere daar de uitstraling van het meer van Genève van krijgen. Maar de fontein spoot bij westenwind het plaatselijke ziekenhuis nat, en werd daarom gereduceerd tot een zielig straaltje.

En dan hebben we natuurlijk nog de volledig in de soep gelopen Floriade. De bezoekersaantallen voor de tienjaarlijkse wereldtuinbouwtentoonstelling vielen tegen; de gemeente zag zich geconfronteerd met een extra kostenpost van tientallen miljoenen. De imagoschade voor de stad is immens.

Lees ook: Hoe werd de Floriade zo’n debacle?

De uitspraak ‘Almere is een mislukte stad’ hebben we uiteindelijk óók over ons zelf afgeroepen.

Seizoenskaarten uitverkocht

En toch. De gemeente kan nog zoveel projecten bedenken waarmee de naam van Almere te grabbel wordt gegooid. Daar was afgelopen weekend ineens het succes van voetbalclub Almere City FC. Dat kleine voetbalclubje met een stadion waar krap 4.500 toeschouwers in kunnen. Gepromoveerd naar de Eredivisie.

Almere City FC is het enige historische wat Almere heeft. De roots van de voetbalclub gaan terug naar 1959, toen in Amsterdam de voetbalclub Zwarte Schapen werd opgericht. In 1995 verhuisde die club naar Almere. In 2000 werd de club omgedoopt tot FC Omniworld, een paar jaar later, in 2005, Almere City FC. Het lachertje van de eerste divisie. Een paar honderd bezoekers op de tribune. De gemeente wilde geen euro in de betaalde voetbalclub steken, ze moesten het zelf maar doen.

Almeerse inwoners volgden de club wel, maar bezochten de wedstrijden mondjesmaat. Toen het een maand geleden lekker ging in de play-offs was het stadion voor het eerst in de historie uitverkocht. FC Emmen werd in twee duels verslagen en daar was de ‘Almeredivisie’. Binnen een mum van tijd waren de seizoenskaarten voor 2023-2024 bij City uitverkocht. Als je wint heb je vrienden.

Ik was bij de huldiging op de Esplanade, één van de grootste pleinen van de stad. Nog nooit waren op dat plein zoveel mensen. Duizenden Almeerders juichten het team toe, veel van hen in een Almere City-shirt.

Gebrek aan toerisme

Ook landelijk is er veel aandacht. In de media wordt gejubeld over ‘het wonder van Almere’. Plotsklaps is er iets dat Almere een goed imago naar buiten geeft. Nu durven de inwoners ook met hun trots naar buiten te treden. De bewoners zelf waren al langer trots op en tevreden met hun stad: het groen, de 42 kilometer lange kustzone met talloze strandjes, het fietspadennet – misschien wel het beste van Nederland–, de gescheiden verkeerswegen met vrijliggende busbanen, het onderwijssysteem waar niet van zwarte en witte scholen wordt gesproken, en het gebrek aan toerisme. In onze stad word je nog niet wakker van de rolkoffertjes.

Cijfers bevestigen die trots. Uit onderzoek dat de gemeente Almere liet uitvoeren, ‘Almere in de Peiling’, blijkt dat 86 procent van de Almeerders (een beetje) trots is op Almere. Van de Almeerders is 75 procent betrokken bij de eigen wijk of buurt, 41 procent denkt dat het imago van Almere zich positief ontwikkelt. Almeerders vinden het fijn om in Almere te wonen. Slechts 3 procent van de inwoners vindt het (zeer) onprettig in de polderstad.

Almere heeft er plotsklaps duizenden ambassadeurs bij. Vijfenvijftig jaar geleden viel de polder droog. Nu wordt de stad zelf eindelijk ook eredivisie.

Praat mee over dit onderwerp en stuur een brief!

Wilt u reageren op een artikel? Stuur via dit formulier een brief (maximaal 250 woorden) naar de opinieredactie van NRC.

Als uw brief gepubliceerd wordt, dan nemen we per e-mail contact met u op. Anonieme brieven en brieven die aan verschillende media zijn gestuurd, plaatsen wij niet. De opinieredactie kan uit uw brief citeren in de zaterdagrubriek ‘Inbox van de redactie’.