Opinie | Moreel leiderschap? Wees je als Europa dan ook bewust van je imperiale voetafdruk

Onlangs ontstond er in NRC discussie rond de vraag of de Holocaust bij het geweld in Gaza zou moeten worden betrokken. Arnon Grunberg en Ian Buruma vinden van niet, terwijl emeritus-hoogleraar Frank van Vree stelde dat de situatie in Gaza onherroepelijk met de Tweede Wereldoorlog en de herinneringscultuur rond de Holocaust is verknoopt. Maar wat in de discussie wordt onderbelicht is dat in veel niet-westerse landen niet de Holocaust, maar de koloniale geschiedenis een prominente rol inneemt als het gaat over Gaza. En dat perspectief is ook voor Europa van belang.

Er is nog steeds geen permanent staakt-het-vuren in Gaza, het dodenaantal is volgens de Palestijnse berichtgeving opgelopen tot boven de 18.000 en vele Israëlische burgers zijn nog gegijzeld. Nederland onthield zich afgelopen dinsdag wederom van stemming in de VN voor een resolutie tot een staakt-het-vuren, die met 153 stemmen vóór werd aangenomen. De urgentie van het beëindigen van het geweld tegen burgers wordt ook sterk gevoeld in Zuid-Afrika. Ik woonde daar vorige maand een universitaire conferentie over kolonialisme bij, waarin ook over Gaza werd gesproken. Een psycholoog die in het gebied werkzaam is geweest karakteriseerde het geweld vanuit de ongelijke machtssituatie: een militaire grootmacht tegen een ingesloten burgerbevolking die voor bijna de helft uit kinderen bestaat. Dat moest in zijn optiek een genocide worden genoemd, hoe gruwelijk de terreuraanslag die eraan voorafging ook was. In de bijdrage die erop volgde stond het geweld van het voortgaande zionisme centraal, vestigingskolonialisme dat al ver voor de Tweede Wereldoorlog begon. De vragen van het academische publiek namen de parallel met apartheid en kolonialisme uit de eigen geschiedenis als vanzelfsprekend uitgangspunt.

Niet inclusief

Dit perspectief raakt aan het debat dat de Australische historicus Dirk Moses in 2021 ontketende. De Holocaust geldt in de Duitse, maar ook de Europese herinneringscultuur als het unanieme historische uitgangspunt, als de morele grondslag van het naoorlogse Europa en veel van wat er daarna juridisch is afgesproken. Moses stelde in een veel besproken essay dat die dominante positie van de Holocaust weinig ruimte overlaat voor andere massamoorden, zoals die uit de koloniale geschiedenis. Zo legde Hannah Arendt al eerder uit dat de ervaring van de Holocaust geworteld is in het Europese kolonialisme. Daarvan is de genocide door de Duitsers in het Zuid-Afrikaanse buurland Namibië een goed voorbeeld.


Lees ook
‘Vergeet die andere Duitse misdaden niet’

Duitse koloniale cavalerie in de kolonie Duits-Zuidwest-Afrika in <strong>1914</strong>, aan het begin van de Eerste Wereldoorlog.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/opinie-moreel-leiderschap-wees-je-als-europa-dan-ook-bewust-van-je-imperiale-voetafdruk.jpg”><br />
</a> </p>
<p>In dat land pleegden de Duitsers tussen 1904 en 1908 een massamoord op de Herero en Nama bevolking, waarbij tussen de 35.000 en 100.000 mensen zijn gedood, onder andere door verhongering en sterfte door kou in concentratiekampen. Zelfs in hun goed geslaagde <em>Vergangenheitsbewältigung</em> zijn de Duitsers niet inclusief, kreeg ik in Namibië te horen, want ons verhaal kennen ze daar niet. Dat is langzaam aan het veranderen. De Duitse regering erkent inmiddels dat ze ook genocide in Namibië heeft gepleegd, maar wel naar de maatstaven van <em>deze</em> tijd. Dat betekent dat de genocide in Namibië alleen in politiek en morele zin is erkend, niet juridisch. Activisten en ook academici in het land en daarbuiten vinden dat daarom Duitsland met twee maten meet, want de Holocaust vond óók voor 1947 plaats, het jaar waarin de term genocide internationaal werd aangenomen. </p>
<p><dmt-quote type=Soekarno droeg meer bij aan onze wederopbouw dan Marshall, ten koste van een jonge Aziatische natie

Europees kolonialisme vond wereldwijd plaats: in hetzelfde jaar waarin de genocide in Namibië eindigde, in 1908, werd de koning van Klungkung met zijn hofhouding op Bali door de troepen van het Nederlandse leger gedood en het eiland ingelijfd bij de kolonie Nederlands-Indië. Ook in dat jaar sprak Winston Churchill zijn steun uit voor een Joodse natie in Palestina aan de Britse zionistische vereniging. Israël werd in 1948 opgericht als gevolg van de Holocaust en fungeerde als toevluchtsoord voor vele Joodse oorlogsslachtoffers en vluchtelingen. Maar het staat historisch ook vast dat de Britten daarvoor al waren begonnen met het weggeven van land dat niet van hen was. Dat is een herinnering die buiten Europa veel centraler staat dan bij ons.

Hardnekkige mythe

Daar komt bij dat er na de oorlog een nieuwe internationale orde werd afgesproken waarin de Geneefse Conventies werden vastgelegd en ook de Rechten van de Mens, onlangs 75 jaar geleden, maar dat tegelijkertijd de apartheidswetten in Zuid-Afrika het licht zagen en de Nederlanders een grootscheepse militaire aanval tegen de jonge natie Indonesië inzette. Europees kolonialisme en haar nasleep wereldwijd waren dus nog lang niet voorbij op het moment dat er nieuwe internationale afspraken werden gemaakt. Sterker nog: in 1948 vormde het Europese imperialisme voor de Aziatische wereld het primaire probleem voor het beeld van westerse rechtvaardigheid die tijdens het Tokio Tribunaal in Japan moest worden neergezet, zo komt naar voren in het recent vertaalde, omvangrijke Het Tokio Tribunaal van Gary J. Bass.

Als we het in Europa dus willen hebben over moreel leiderschap, wat volgens hoogleraar Matthieu Segers belangrijk is om destabilisatie van de internationale orde tegen te gaan, dan is meer bewustwording van de eeuwenlange, wereldwijde Europese imperiale voetafdruk en de nasleep daarvan van belang. De hardnekkige mythe dat alleen de Amerikanen ons land er na de Tweede Wereldoorlog financieel bovenop hielpen bevestigt bijvoorbeeld een westerse blinde vlek. Nederland behaalde meer dan 103 miljard euro aan financiële voordelen bij de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië in 1949, tegenover 16 miljard euro aan Marshallhulp. Soekarno droeg meer bij aan onze wederopbouw dan Marshall, ten koste van een jonge Aziatische natie.

Moreel leiderschap is dus niet iets wat je zomaar kunt oppakken, je moet het ook historisch hebben verdiend. Deborah Feldman deed in NRC de pijnlijke uitspraak dat de Duitse regering een standpunt van morele zuiverheid inzake Gaza afwijst vanwege de Holocaust, de gebeurtenis die juist als moreel ijkpunt diende voor het naoorlogs Europa. Als dat zo is, dan laat dat zien dat de racistische en koloniale geweldstructuren die eronder lagen nog onvoldoende worden begrepen. De uitdaging is niet om de juiste historische vergelijking voor de situatie in Gaza te vinden, maar of – zonder afbreuk te willen doen aan de herinneringscultuur rond de Holocaust – te streven naar een waarin meer ruimte is voor het Europees kolonialisme en de verstrekkende gevolgen daarvan. Daarvoor moeten we de historische vensters veel wijder openzetten.



Leeslijst