AsielMeer nuance?
Ieen van de brieven over asiel (Meer nuance, 9/7) vraagt de schrijver om meer nuance in de politieke retoriek rond de asielnoodmaatregelenwet. Bijna altijd zou ik geneigd zijn mij aan te sluiten bij een pleidooi voor meer nuance, maar bij het lezen van deze brief bekroop mij het gevoel dat hier de nuanceringen op subtiele wijze gebruikt worden om de rechtsstaat te ondermijnen.
Wat is het geval? De Tweede Kamer neemt een wet aan waar niet goed over nagedacht is, inclusief een onbedoeld (?) amendement. Omdat daar commotie over ontstaat probeert de briefschrijver ons te kalmeren door uit te leggen dat de wet misschien nog wel afgezwakt wordt, en mocht dit niet het geval zijn dan wijst de ervaring uit dat toch meestal niet vervolgd wordt, want er zijn toch niet voldoende cellen. Bovendien hebben we altijd nog wijze rechters die persoonlijke omstandigheden altijd meewegen.
Ik heb groot vertrouwen in de rechterlijke macht. Juist daarom vind ik het onacceptabel rechters er toe te verplichten „te letten op de maatschappelijke impact” bij het uitspreken van hun vonnis. In mijn opvatting van de rechtsstaat is het de taak van de politiek, van de wetgever, om op die maatschappelijke impact te letten en op basis van het daarbij verworven inzicht verstandige wetten te maken. Als de wetgever dat nalaat, uit angst voor stemmenverlies of door onoplettendheid, deugt het fundament van de rechtsstaat niet. Daaraan valt niets meer te nuanceren.
Middelburg
Lees ook
In totale chaos heeft de Kamer twee grote asielwetten aangenomen, typerend voor het tijdperk-Schoof: geen regie, geblunder en miscommunicatie
FatbikeRijbewijs voor fatbikes
Enschede verbiedt fatbikes in de binnenstad.
Het verbaast me dat politici en beleidsmakers zich blindstaren op het voertuig: dat is niet het probleem. De bestuurders maken de problemen.
Mijn oplossing: eis voor alle gemotoriseerde voertuigen een rijvaardigheidsbewijs. Het is slikken voor ouderen met een elektrische fiets: maar ervaren weggebruikers moeten makkelijk zo’n examentje kunnen halen. Het gaat er om dat pubers leren dat ze van A naar B kunnen komen zonder over de stoep te scheuren. Bij herhaalde overtreding het rijbewijs innemen; bij rijden zonder rijbewijs het voertuig in beslag nemen totdat een rijbewijs getoond kan worden.
Amsterdam
Lees ook
Kán Enschede de fatbike wel uit de binnenstad weren? ‘Het is een scooter vermomd als fiets. Dus die kunnen we verbieden’
FatbikeNiet meer met twee
De e-bike met de dikke banden, wat kunnen we wel doen tegen overlast?
Een eenvoudige maatregel zou zijn dat bij gebruik van een elektrische fiets door twee personen de regelgeving verandert. Je moet dan bijvoorbeeld beiden een helm dragen als een bepaalde leeftijd gepasseerd bent.
Je mag als rijder en passagier geen object in je hand houden. Het is verplicht om een voetsteun te hebben voor de passagier.
Als laatste zou het verplicht moeten worden om ook overdag verlichting te voeren op een e-bike. Het doel is de kans op en de impact van ongelukken als ook overlast te verkleinen en handhaving mogelijk te maken.
Deze maatregelen zullen de normale e-bike gebruiker niet of nauwelijks treffen. De maatregelen ontmoedigen het duo-gebruik. Dat is tevens het gebruik waarbij het risico nog eens extra toeneemt door de hoeveelheid bewegende massa. De voetsteun en vrije handen moeten ervoor zorgen dat de duopassagier niet als een gibbon met armen zwaaiend zijn evenwicht moet bewaren maar dat hij zich vast kan houden. De verlichtingmaatregel maakt de zichtbaarheid in het algemeen beter, zeker in het donkere jaargetijde.
Onder de streep is het wel weer een set regels die een vrijheid, in dit geval gevoeld door de dikkebanden-community, raakt. De afweging kosten, baten, wenselijkheid en impact is aan de politiek.
Linne
KLMDaglimiet aan vluchten
We zijn volle bak aan het werk, laat Marjan Rintel, bestuursvoorzitter van KLM, trots weten op LinkedIn. Meer dan zes miljoen passagiers verwacht ze deze zomer, veel meer dan vorig jaar.
En daar mag de rest van Nederland van meegenieten. Uit alle windrichtingen buldert de vliegherrie over zonnige tuinen, rustieke parken en mensen die proberen te slapen met het raam open.
Een klein deel van Nederland gaat met het vliegtuig op vakantie, een groot deel van Nederland betaalt de prijs. En dan hebben we het alleen nog maar over de geluidshinder, niet eens over de enorme milieu-impact.
Momenteel is er helaas weinig politiek draagvlak voor, maar wat zou het heerlijk zijn als er, naast een jaarlimiet, vanaf november 478.000 vliegbewegingen per jaar, ook een daglimiet komt op het aantal vluchten van en naar Schiphol.
Er krijgt toch ook niemand een vergunning om permanent een festivallocatie te openen in een woonwijk, waarom mag Schiphol dan wel de hele zomer de rust verstoren?
Bilthoven
Mensen met beperkingenRolstoel in Japan ging juist heel goed
Naar het voorbeeld van Nederland zou Japan zich langzaam openen voor mensen met een beperking (Hoe Japan zich langzaam opent voor mensen met een beperking, geïnspireerd door Nederland, 7/7). Afgelopen voorjaar was ik op reis in Japan en kwam daar onverwacht in een rolstoel terecht. Ik was verbaasd over de toegankelijkheid van trein- en metrostations, treinen, hotels, benzinestations en openbare gebouwen. In elk hotel was een rolstoel beschikbaar. De stations beschikten allemaal over zeer schone toiletten voor mensen met een beperking. Er waren overal goed aangeduide plaatsen waar je zo de trein in kon. Ik heb nooit het gevoelen gehad raar bekeken te worden, in hotels en restaurants was men uiterst behulpzaam. Ik dacht juist dat we inmiddels hier in Nederland nog heel veel van konden leren.
Voorhout
Klik op het vinkje naast ‘Ik ben geen robot’
