Opinie | Klassenjustitie moet nog verder onderzocht worden

Komt klassenjustititie nog steeds voor in Nederland? Dat is de vraag die journalistiek platform Investico samen met NOS op 3 onderzocht. Het bijbehorende artikel kreeg uiteindelijk de kop ‘De vooroordelen van de rechter’ mee op de cover van De Groene Amsterdammer. Want het antwoord op die vraag is even simpel als onthutsend: ja, nog steeds.

Klassenjustitie is rechtspleging die iemand ten onrechte benadeelt wanneer die persoon niet tot de heersende klasse behoort en ten onrechte bevoordeelt wanneer die persoon wel tot de heersende klasse behoort.

Kanttekeningen

Het onderzoek van Investico baseert zich voor het eerst op een uitgebreide dataset over de vervolging en berechting van misdrijven in Nederland (2013-2022). Die dataset is afkomstig van het CBS en bevat cijfers over bijna alle misdrijven vanaf het moment dat het OM besluit wel of niet vervolging in te stellen tot het moment waarop de rechter oordeelt. De cijfers zijn nader uitgesplitst naar type misdrijf (van diefstal tot moord), en soort opgelegde straf (variërend van geen, boete, taakstraf tot levenslang). Daarnaast is een uitsplitsing gemaakt naar kenmerken van de meerderjarige verdachte zoals: leeftijd, opleiding en migratieachtergrond.

Op grond daarvan concludeert Investico het volgende: van alle laagopgeleide verdachten met migratieachtergrond krijgt uiteindelijk 23 procent gevangenisstraf, en van alle hoogopgeleide verdachten zonder migratieachtergrond acht procent. Die kans is voor de eerste groep om een gevangenisstraf te krijgen dus 2,8 keer zo groot. Maar bij die conclusie moeten kanttekeningen worden gezet. Allereerst omdat hier verschillende kenmerken (zoals migratieachtergrond en opleidingsniveau) bij elkaar worden ‘opgeteld’. Dat is onhandig als je wilt weten wat het effect is van één specifiek kenmerk.

Een aantal advocaten, rechters en officieren van justitie is in het artikel gevraagd commentaar op de resultaten te leveren. De cijfers wijzen op een duidelijk verschil in bestraffing van laag opgeleiden versus hoog opgeleiden. Een soortgelijk (maar kleiner) verschil doet zich voor bij verdachten met of zonder een migratieachtergrond. Een verklaring zou kunnen zijn: rechters zijn bevooroordeeld. Dat is echter onbespreekbaar, ook voor de geïnterviewden in het stuk. De antropoloog Sinan Çankaya, die vooroordelen bij rechters heeft onderzocht, concludeert dan ook aan het einde van het artikel: „…het gros van de rechters heeft het idee dat ze per definitie neutraal en objectief zijn. Dat zij verschoond zijn van vooroordelen: dat komt onder ‘ons soort mensen’ niet voor.”

Ik wil daarnaast wijzen op een aantal onvolkomenheden in de dataset. Allereerst het kenmerk ‘migratieachtergrond’. Dat is geen neutraal kenmerk, maar een (tot 2023) gehanteerd CBS-criterium dat het zijn van migrant als een erfelijke eigenschap beziet door termen te gebruiken als eerste, tweede en derde generatie. Dat is discriminerend. Je bent ofwel in Nederland geboren, dan wel buiten Nederland geboren en daarna hiernaartoe verhuisd. Alleen in het tweede geval ben je een migrant.

Migratie- achtergrond is geen neutraal kenmerk

Ander beeld

Als je de gebruikte dataset herordent door alleen de cijfers op te nemen die slaan op verdachten die ofwel in Nederland geboren zijn dan wel in het buitenland (zonder dus rekening te houden met de geboorteplek van de ouders) krijg je een iets ander beeld.

Maar nog steeds is er een duidelijk verschil in de wijze van strafrechtelijke bejegening van degenen die in Nederland zijn geboren en de anderen. Ter verduidelijking: in Nederland wonen ongeveer 3 miljoen mensen die buiten Nederland geboren zijn, en zo’n 15 miljoen mensen die in Nederland zijn geboren. Dat is een verhouding van 1 op 5 mensen. Als je nu in de dataset van het CBS kijkt dan is dat 1 op 2 mensen. Anders gezegd, waar in het echte leven 1 van de 6 mensen buiten Nederland is geboren, is dat in de dataset 1 van de 3. Mensen die buiten Nederland zijn geboren komen dus twee keer zo vaak voor in deze strafzaken. Het lijkt me onaannemelijk om hieruit te concluderen dat iemand die in het buitenland is geboren dubbel zo crimineel is, dat kan niet kloppen.

Er moet dus iets anders aan de hand zijn. De meest voor de hand liggende verklaring is dat de selectie, die wordt gemaakt om überhaupt bij de OvJ terecht te komen, gekleurd is. En dat kan te maken hebben met aangiftebereidheid en selectie door de politie welke verdachte wel en welke verdachte niet naar de OvJ wordt doorgestuurd. Een ander opmerkelijk gegeven is dat het totaal aantal opgelegde celstraffen in de periode 2001-2022 heel weinig verandert: zowel bij verdachten die in Nederland als die buiten Nederland zijn geboren is dat elk jaar ongeveer even groot. Alsof beide populaties even groot zijn, maar dat zijn ze dus niet. Nog los van het gegeven dat de Nederlandse bevolking met ongeveer 10 procent is gegroeid in de onderzoeksperiode.

Het lijkt er eerder op dat allerlei capaciteitsproblemen een rol spelen bij de selectie wie de strafrechtketen ‘in’ gaat. Er is kennelijk een maximum aan processen-verbaal die kunnen worden opgemaakt die uiteindelijk leiden tot een gang naar de rechter en een strafrechtelijk oordeel. Bij elk van de selecties is degenen die in Nederland is geboren in het voordeel ten opzichte van degene die niet in Nederland is geboren.

Tenslotte het volledig ontbreken van gegevens over recidive. Wat gebeurt er met verdachten die voor de zoveelste keer voor de rechter staan? Worden die anders gestraft? En wat is de invloed van de locatie? Ik kan me indenken dat er in een dichtbevolkte stad veel meer mensen zijn met een kort lontje dan in een piepklein dorp op het platteland. Die informatie zit niet in de dataset. Het is derhalve hoogst noodzakelijk om deze gegevens ook boven tafel te krijgen om te zien of ook daarin allerlei vooroordelen een rol spelen. We hebben wat dat betreft nog een lang weg te gaan. Persrechter Jacco Janssen zegt daarover: „Ik zie geen klasse.” Tja, de aarde is plat.


Lees ook

Waar houdt overheidscompensatie op en begint eigen risico? Niet iedere gedupeerde is een gedupeerde

Waar houdt overheidscompensatie op en begint eigen risico? Niet iedere gedupeerde is een gedupeerde