Opinie | Klaas Dijkhoff vergeet: er bestaat ook frictie in het ‘redelijke midden’

Klaas Dijkhoff wil met het initiatief Voor Ons Nederland (VON) polarisatie achter zich laten, stelde hij begin juni in NRC. Hij en zijn mede-oprichters roepen op tot redelijkheid, VON wil aanvoerder zijn van het milde midden. Een verademing, dacht ik even, en velen met mij gezien alle media-aandacht. Maar dat midden, dat is in werkelijkheid allesbehalve mild. Het is een ruimte vol frictie, twijfel en botsende waarden. Als we die frictie en twijfel negeren, zal de teleurstelling mensen juist naar de flanken duwen. Daarom moeten we het hebben over het moeilijke midden.

Neem bijvoorbeeld ons voedselsysteem. Of je je nu zorgen maakt over het klimaat, het landschap, de dieren of de boeren: er móet iets veranderen. De uitersten, zoals de Farmers Defence Force en de aaibare-lokale-donkergroene-biologische-boer, krijgen alle aandacht en domineren daarmee het debat, maar daartussen bevindt zich een grote groep mensen die zich niet in uitersten laat vangen, en elke dag zoekt naar hoe het anders kan. De afgelopen maanden sprak ik met boeren en kunstenaars die ervoor kiezen om juist vanuit dat midden verandering te bewerkstelligen. Ze willen op verschillende manieren verduurzamen en werken aan oplossingen voor de problemen van de sector en de samenleving. Maar ze zitten aan alle kanten klem: tussen markt en overheid, tussen regelgeving en publieke opinie.

Hun plannen worden zelden gesteund. Banken financieren óf groei en technologie óf expliciet groene trajecten, maar bieden nauwelijks ruimte voor wie ertussenin beweegt. Beleidsinstrumenten komen en gaan in hoog tempo. En ondertussen worden deze boeren steeds opnieuw ter verantwoording geroepen. Niet groen genoeg voor de één, niet gangbaar genoeg voor de ander. Niet helder genoeg, niet hard genoeg, niet uitgesproken genoeg.

Dat is niet het midden dat optimistisch werkt aan slimme en haalbare plannen waar VON het over heeft. Het is het midden van permanente onderhandeling, van zoeken en niet zeker weten, van botsen en uitblijvende beloning.

Uithoudingsvermogen

Ook als het gaat om de inrichting van ons landschap, wie mag wat waar doen, raken boeren, bewoners, recreanten en natuurbeschermers verstrikt in uiteenlopende waarden en ideeën over wat ‘goed’ is. Geen extremen, geen karikaturen, maar redelijke mensen die vastlopen en dan stil worden. Of hun toevlucht zoeken tot de flanken, omdat daar tenminste nog duidelijkheid lijkt te bestaan.

Toch zijn er mensen die ervoor kiezen om in het midden te blijven. Blijven geloven in die ongemakkelijke ruimte is niet alleen dapper, maar ook radicaal. Want het midden vraagt iets. Het vraagt uithoudingsvermogen. Het vraagt dat je de ander blijft zien, ook als je het fundamenteel oneens bent. Het vraagt dat je verschil verdraagt, zonder het glad te strijken. De mensen die ik sprak, geloven dat juist in dat spanningsveld echte verandering kan ontstaan. Niet als uitruil tussen uitersten, maar als broedplaats voor iets nieuws.

Kunstenaars als Denise Harleman (Collectief Kapitaal) en Hanna van Mourik Broekman (Stormkamer) werken precies in dat actieve midden. Ze creëren plekken waar de frictie tussen verschillende gewoontes en wereldbeelden zichtbaar mag worden. Geen schijnbare consensus, maar echt contact. Geen gladde poldervariant, maar ruimte voor conflict. Hun werk is een oefenterrein om te luisteren naar de ander en het andere, om jezelf te laten zien, om ruimte te geven én te nemen.

Machtsverhoudingen herzien

En misschien nog belangrijker: ze maken duidelijk dat werkelijk samen in het midden zijn alleen kan als we bereid zijn machtsverhoudingen te herzien. En als we erkennen dat het midden geen neutrale grond is, maar een plek waar ongelijkheid en onrechtvaardigheid zichtbaar worden en om actie vragen. Een plek we het ongemakkelijke gesprek aandurven.

Daarom wringt het wanneer VON het midden presenteert als het ‘redelijke alternatief’ voor de flanken. Alsof het conflict bij de extremen zit. Maar juist in het midden draait het om ruimte geven aan fundamenteel uiteenlopende visies en werkelijkheden.

En de enige plek waar die samen kunnen komen is het midden. Niet vanuit loopgraven of opgelegde compromissen, maar in de relatie tussen mensen die bereid zijn te blijven, ook als het schuurt. Het midden is geen plek van vanzelfsprekendheid. Het is een plek van ongemak. Van verantwoordelijkheid, van traagheid, rouw, conflict, van verbinding en verbeelding. Niet stil. Niet mild. Maar moeilijk. En dat is precies waarom het werkt.


Lees ook

Vraag als huisarts eens aan de boer hoe het écht gaat

Ida Besten, boerin,  en  Annelot van Rooi, onderzoeker.