N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Cartoons Redacteur Lotfi El Hamidi verzamelt cartoons van over de hele wereld.
In een scène in de sciencefictionfilm I, Robot (2004), over een samenleving in de nabije toekomst waarin AI een grote rol in het dagelijks leven speelt, ondervraagt een rechercheur een van moord verdachte robot. De techsceptische rechercheur, gespeeld door Will Smith, daagt de ‘slimme’ robot uit met de vraag of een robot een symfonie kan schrijven, of van een leeg canvas een meesterwerk kan maken. De robot kijkt hem aan en repliceert: „Can you?”
Kan kunstmatige intelligentie een spotprent maken? Voor zover bekend lijkt AI niet in staat om een politieke tekening te produceren. Of is dat slechts een kwestie van tijd?
Veteraan Jos Collignon, politiek tekenaar bij de Volkskrant, is vooralsnog weinig onder de indruk van de voorspellingen over AI. Niet meer dan een ‘hype’, zo laat hij in een recente tekening zien, in het rijtje spraakgestuurde computers en zelfrijdende auto’s, „waarover we steeds minder horen”.
Morten Morland draait de kwestie om. In zijn prent voor The Times kijken de AI-robots naar een split screen van pratende Britse politici en zijn enigszins verbaasd dat die „leren praten zoals wij”.
De Franse tekenaar Jean-Baptiste Zappetti (artiestennaam Zap) maakt zich wél zorgen om de ontwikkelingen rond AI, niet zozeer voor zijn werk maar wel voor de mensheid – een strop, niet van touw maar van een USB-kabel.
Of AI een meesterwerk kan maken moet nog blijken. De Chileense cartoonist Alen Lauzán (hierboven) plaatst een AI-robot op een rots, een imitatie van De wandelaar boven de nevelen, het beroemde schilderij van Caspar David Friedrich uit 1818. Wijst de tekenaar op de beperkingen van de robot of voorspelt hij dat kunstmatige intelligentie wellicht ooit een ziel krijgt? Dat laatste is, vooralsnog, sciencefiction.