Zomer in Parijs, het klinkt zo romantisch. Maar zomer in Parijs betekent soms ook opeenvolgende hittegolven met felle zon en hoge temperaturen, waarbij de warmte dagenlang tussen het vele beton van de Franse hoofdstad blijft hangen. Ook deze zomer zou Parijs weer flink kunnen opwarmen, en dat leidt tot zorgen vanwege de Olympische Spelen die van 26 juli tot en met 11 augustus in de stad plaatsvinden – precies in de warmste periode van het jaar.
Volgens een in het NPJ Climate and Atmospheric Science gepubliceerd onderzoek zou het in het ergste scenario meer dan vier graden warmer kunnen worden dan tijdens de extreme hittegolf die West-Europa in 2003 trof, waarbij het in Parijs negen dagen achter elkaar 35 graden was. Dit soort hoge temperaturen kunnen grote gevolgen hebben voor het sportevenement, zoals ook gezien bij de Olympische Spelen in Japan in 2021, de warmste sinds het begin van de metingen in 1952. Vanwege de piektemperaturen en hoge luchtvochtigheid viel tijdens die Spelen een boogschutter flauw, moesten drie tennissers halverwege opgeven vanwege ‘hittegerelateerde ziekten’ en werden meerdere wedstrijden op het laatste moment vervroegd of verplaatst.
Maximumtemperaturen
De organisatoren van Paris 2024 zeggen op alle weerscenario’s voorbereid te zijn, schrijft Le Monde. Voor elke sport zijn maximumtemperaturen vastgelegd en enkele dagen voor de wedstrijden zal heroverwogen worden of een wedstrijd verplaatst moet worden qua tijdstip of locatie. Toeschouwers, die in Tokio in mindere mate aanwezig waren vanwege de toen heersende coronapandemie, zullen vooraf geïnformeerd worden over de weersverwachting en hoe ze zich kunnen voorbereiden op eventuele hitte.
Lees ook
‘Parijs’ blijft erbij: geen airco in olympisch dorp
Ook komen er ‘schaduwzones’ bij de sportlocaties en worden waterfonteinen geplaatst bij metrohaltes en stations. En beloofd is dat het grootste deel van het openbaar vervoer airconditioning zal hebben. De sporters zelf kunnen voor en na hun wedstrijden geen frisse aircolucht verwachten: uit klimaatoverwegingen is besloten geen airco aan te leggen in het olympisch dorp. Wel is dat zo gebouwd dat de temperatuur een stuk lager moet blijven dan buiten. Dat kan niet alle sporters geruststellen: sommigen overwegen hun eigen airco’s mee te nemen.
Water te hoog
Hoe hoog het Parijse kwik zal oplopen deze zomer, is op dit moment niet te zeggen. Duidelijk is wel dat het veranderlijke weer nu al invloed heeft op het evenement. Zo is een technische test voor de openingsceremonie op de Seine, die deze week zou plaatsvinden, geannuleerd omdat het water in de rivier te hoog staat door de vele regen van afgelopen maanden. Door de hoge waterstand – waardoor sommige kades langs de Seine al weken ontoegankelijk zijn – zouden sommige boten niet onder de bruggen door passen.
Ook zijn er zorgen over de waterkwaliteit van de rivier. Dat de kwaliteit van het bruine water van de Seine sowieso niet best is, is al langer duidelijk: vorig jaar werden meerdere olympische repetities gecanceld omdat de limieten ruim overschreden werden. En volgens onderzoek van de ngo Surfrider Foundation gaat de kwaliteit verder naar beneden door de hoge waterstand. Het leidt tot de vrees dat de Seine deze zomer nog te vies zal zijn om in te zwemmen. Dit zou betekenen dat de triatlon en het marathonzwemmen verplaatst moeten worden. Ook kunnen de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, en president Emmanuel Macron dan hun PR-belofte niet waarmaken dat ook zij het Seine-water in zullen gaan.
De ontwikkelingen maken dat klimaatactivisten steeds luider in twijfel trekken of de Spelen überhaupt (in de zomer) zouden moeten plaatsvinden ten tijde van een klimaatcrisis. De organisatoren willen daar niets van weten. Zij onderstrepen dat zelfs in het hete Tokio geen enkele wedstrijd definitief hoefde te worden afgezegd. En ze herhalen onvermoeibaar de belofte dat de Spelen van Parijs de ‘groenste ooit’ worden.