Opinie | ‘Ik had niet voor mogelijk gehouden dat de lessen uit de geschiedenis zouden worden vergeten’

Het houdt mij wakker

Mijn zorgeloosheid is in één klap verdwenen. Hoewel het al een aantal jaren niet goed gaat met ons land, zorgt Trump nu voor grote onrust en angst bij mij en de mensen om mij heen. Met zijn destructieve denkbeelden sloopt hij het vrije Westen. Met angstaanjagende snelheid tekent dit zich af.

Gaat Europa een periode van onveiligheid en neergang tegemoet? Een periode van opnieuw bloedige grote oorlogen? Komt er een einde aan ons beschermde, welvarende en vrije leven? Deze voorheen ondenkbare vragen houden mij bezig.

Deze plotselinge diepe angst doet me denken aan het eind van de jaren vijftig. Toen was onze samenleving diep doordrongen van de angst voor de atoombom. Die bom kon leiden tot inferno’s en vernietiging van het leven.

Juist nu heeft ons land een daadkrachtige sterke regering nodig. Een kabinet met wijze en dappere vrouwen en mannen dat niet bang is voor moeilijke besluiten. Een breed samengesteld kabinet waarop we kunnen vertrouwen.

Als babyboomer, ik ben 83 jaar, heb ik niet zoveel te vrezen. Ik heb een mooi leven achter de rug en kan rustig gaan. Maar mijn grote angst is: in welke wereld zullen mijn kinderen en kleinzoon leven? In een vrije democratie of een soort dictatuur? Die machteloze angst houdt mij ’s nachts wakker.

Naarden


De angst gaat niet weg

De geopolitieke situatie heeft altijd invloed gehad op mijn leven, al is die invloed moeilijk in concrete termen te vatten. Als tiener in de jaren 80, voelde ik enorme angst voor de wereld. De dreiging van oorlog en nucleaire conflicten leek altijd op de achtergrond aanwezig, zelfs als er signalen van verandering waren.

Vandaag de dag komen diezelfde gevoelens van bezorgdheid weer naar boven. Ik ben me meer bewust van de complexe strategische en politieke dynamieken die achter conflicten schuilgaan, maar tegelijkertijd merk ik dat de angst niet helemaal weggaat. Er zijn nu andere dreigingen, andere machtsverhoudingen, maar de onderliggende spanning blijft. Ondanks meer kennis en inzicht, blijft die angst latent aanwezig, vooral als ik zie hoe snel de wereld kan veranderen door politieke keuzes en de onzekerheid die daarmee gepaard gaat.

Het lijkt telkens dichterbij te komen, en hoewel ik me niet laat leiden door paniek, kan ik niet ontkennen dat het gevoel van onrust in de lucht blijft hangen.

via LinkedIn


Overheidsadviezen

Ik zie nog niet zo gauw Russische tanks door onze straten rijden, maar ben wel bezorgd over de schade die de Russen kunnen aanrichten aan onze infrastructuur en communicatiemiddelen: kabels in de Noordzee kapot trekken, het geldverkeer saboteren, gas-, water- en elektriciteitsvoorzieningen vernielen.

Ik heb braaf de overheidsadviezen opgevolgd en kan dus wel even vooruit met de ‘noodspulletjes’. Dat geeft wat rust. Ik slaap gelukkig nog prima en geniet extra van onze inmiddels 80-jarige vrede.

Wassenaar


Angstpsychose

Ik krijg de indruk dat de oudere generatie zich meer zorgen maakt over een mogelijke oorlog in Europa. Misschien omdat wij meer van de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt of meegekregen.

Wat betreft de weerbaarheid van ons land zullen er veel meer middelen beschikbaar moeten komen en ook de oproepplicht voor militaire dienst moet weer worden geactiveerd. De kosten hiervoor zouden mijns inziens inkomensafhankelijk over de burgers verdeeld moeten worden.

Ik overweeg de aanschaf van een huisgenerator maar realiseer me gelijktijdig dan meegesleept te worden in een soort angstpsychose. Dus nog maar even wachten.

Midlaren


Wat kan ik doen?

Mijn vader vertelde mij vroeger hoe zijn vader na 1933 door de huiskamer ijsbeerde als hij Hitler door zijn radio hoorde brallen. Mijn vader was toen 7 jaar en zag hoe zijn vader de ontwikkelingen volgde.

Ik vind dat ik mijn opa’s voorbeeld van waakzaamheid moet volgen, maar heb de neiging om weg te kijken. Uit angst? Mensen uit de bezettingstijd werd achteraf verweten dat ze gewoon doorgingen met hun leven. Maar dat doe ik ook. Wat kan ik doen? De barricaden op? Hoe dan? Wat is mijn verantwoordelijkheid?

Leiderdorp


Geen reden voor somberheid

Naar goed neoliberaal gebruik wordt de oorlogsdreiging aangedikt en teruggebracht naar de individuele burger die zich zou moeten opmaken voor sombere tijden. Volstrekt ten onrechte en funest. Natuurlijk is een paar dagen voorraad in huis halen verstandig, maar dan vanwege tijdelijke uitval van systemen (water, energie, internet), niet omdat de Russen in de achtertuin zullen staan.

Ik wil politici die niet doen aan bangmakerij, of het nu vanwege oorlog is, of vanwege de opofferingen en verboden vanwege het milieu. Er is alle reden om optimistisch te zijn over het enige deel van de wereld dat humane waarden deelt en koestert, en werkt aan een betere en schonere toekomst voor onze kinderen.

Heemstede


Het normale leven

De angst is allesomvattend en voelbaar in elk facet van het dagelijks leven. Ofwel we komen als Europa buiten spel te staan op het wereldtoneel en voelen dit economisch, of trekjes van oorlog worden met de dag normaler.

Tegelijkertijd denk ik dat het normale leven ook door zal gaan en de weerbaarheid en veerkracht van mensen doorschemert.

Amsterdam


Gewone mensen

In het voorjaar van 2020 bezocht ik met mijn kinderen de Hitlerbunker in Berlijn. In ongeveer drie uur tijd werd aan de hand van teksten en foto’s uitgelegd hoe Hitler aan de macht kwam en welke gevolgen dat had.

In de zomer van 2024 bezocht ik de invasiestranden van Normandië en troffen mij de verhalen en persoonlijke getuigenissen tot en met de briefjes die aan het thuisfront werden gestuurd om het overlijden van een soldaat op het slagveld mee te delen; „hij was op slag dood en heeft niet geleden” moest tot enige troost strekken.

Uiteindelijk gaan al deze verhalen over gewone mensen die door omstandigheden op een bepaalde positie terecht komen waar ze óf ten goede óf ten kwade beslissen over het leven van een ander, dan wel op het slagveld zich ten kwade keren tegen de ander, of ten goede door zich ten dienste stellen van de vrijheid van ons allemaal. „Lest we forget” staat bij de vele monumenten ter nagedachtenis van de militairen aan wie we schatplichtig zijn voor onze hedendaagse vrijheid. De dagelijkse vrijheid om, in een soeverein land, te zijn wie je bent, je talenten te ontplooien, te werken, te eten en te drinken en een dak boven je hoofd te hebben. Ik had niet voor mogelijk gehouden dat zij die de macht hebben, de lessen van de geschiedenis zouden ‘vergeten’.

Mijn jongste zoon ambieert een carrière bij defensie. Krijg ik ooit ook zo’n briefje van het slagveld? Met welke woorden van troost?

Wijchen


Kleiner wonen

Midden in de Koude Oorlog werd ik opgeroepen voor militaire dienstplicht. Mijn 18-jarige brein kende geen twijfel: een leger hebben is zinloos en als de oorlog warm zou worden, dan zou die sowieso binnen enkele uren tot vernietiging van de mensheid leiden.

Bijna veertig jaar en vele oorlogen later vind ik nog steeds dat de mensheid zich niet moet verliezen in gewapende conflicten. Maar de werkelijkheid blijkt helaas een stuk minder idyllisch. Nu is Nederland, als onderdeel van Europa, in oorlog met Rusland en wat niemand had kunnen bedenken, gebeurt terwijl ik dit schrijf: de VS keren zich ook tegen ons. Het is een kwestie van weken of zelfs dagen voordat de VS effectief uit de NAVO stappen, Groenland binnenvallen en de rest van de NAVO zich in oorlog aantreft met een bondgenoot.

Ik ben in onderhandeling over het verkopen van mijn huis en hoop dat de overeenkomst snel kan worden gesloten. Zodra de vlam echt in de pan slaat, zullen de huizenprijzen immers in elkaar storten. De bedoeling is naar een kleiner en energiezuinig huis te verhuizen, waardoor de door de oorlogen exploderende energiekosten mij hopelijk niet te hard raken.

Ondertussen hoop ik tegen beter weten in dat er nog een klein beetje werk overblijft in mijn industrie (het vertalen van videogames). Ik ben bang dat mijn oorlogsverhalen die van mijn ouders zullen gaan overtreffen. Het is een bittere troost dat mijn enige kind vijf jaar geleden is overleden en ik geen verhalen meer heb om door te geven.

Utrecht