N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Inclusie Echte diversiteit is meer dan vinkjesdenken. Kijk niet alleen naar identiteit, en verruim de definitie van kwaliteit, bepleit Nadine Ridder.
Diversiteit is bewezen effectief, of het nu gaat om betere bedrijfsresultaten, creatieve oplossingen of meer draagvlak voor interne beslissingen. Organisaties willen daarom graag mensen aantrekken buiten de heersende norm. Hoewel dit een positieve ontwikkeling is, wordt de uitvoering vaak op een gemakzuchtige manier gedaan, op zoek naar vinkjes. Het ontbreken van een duidelijke visie op nieuw leiderschap leidt vaak tot óf het selecteren van kandidaten op basis van traditionele kwaliteiten óf op basis van enkel identiteitsfactoren.
Toen Sigrid Kaag in College Tour de vraag kreeg wat volgens haar nieuw leiderschap inhoudt, gaf zij het voorbeeld dat zij aftrad toen ze een motie van afkeuring kreeg voor de evacuatie-operatie in Afghanistan, hoewel ze het er niet mee eens was. Verantwoordelijkheid nemen, noemde ze dat, niet iets wat traditioneel per se als vrouwelijk wordt bestempeld. Het is echter wel iets wat afwijkt van wat we gewend zijn te zien van onze leiders.
En dat is waar diversiteit werkelijk om draait: het bieden van ruimte aan andere perspectieven en het creëren van iets nieuws, in plaats van vast te houden aan stereotiepe ideeën. Willen we daadwerkelijk andere perspectieven de kans geven om iets anders te doen, of willen we diversiteit alleen maar als een symbolisch vinkje gebruiken? Wanneer iemand puur en alleen wordt gekozen voor het diversiteitsvinkje, wordt die persoon gereduceerd tot één of een aantal identiteitsfactoren. Of het nu gaat om het framen van iemand als crimineel vanwege diens etniciteit of het beschouwen van iemand als een potentiële kandidaat voor een belangrijke functie, beide gevallen zijn schadelijk omdat ze bijdragen aan een eenzijdig beeld. Mensen zijn meer dan alleen hun kleur, genderidentiteit of religie. Bij alle mensen komen verschillende identiteitsfactoren samen tot een unieke, multidimensionale identiteit.
Kleurenblind
Het puur selecteren van mensen op basis van identiteit kan de vooruitgang belemmeren doordat het de ‘kwaliteitsdiscussie’ voedt. In deze discussie worden identiteit en kwaliteit tegenover elkaar geplaatst, alsof ze niet verenigbaar zijn. De definitie van kwaliteit wordt voornamelijk bepaald door een eenzijdige blik, de eurocentrische, mannelijke blik die van oudsher heersend is geweest, en is daarmee allesbehalve inclusief.
Volgens Robbert Roos, directeur van Kunsthal KAdE in Amersfoort, kan de algemene ondertoon van alle kritische commentaren op de film White Balls on Walls over het inclusiviteitstraject van het Stedelijk Museum worden samengevat als „We zijn toch in de kunstwereld ‘kleurenblind’, want alleen ‘kwaliteit’ telt?”, zo schreef hij recent in NRC. Roos merkt op dat deze kleurenblindheid eeuwenlang heeft geleid tot een extreme oververtegenwoordiging van witte mannen aan de muren van musea.
Lees ook: Ga lekker zelf divers doen
Socioloog Willem Schinkel reflecteerde in een interview op het gebrek aan diversiteit op universiteiten: „Als je ziet dat negentig procent van de hoogleraren een witte man is, dan kun je niet volhouden dat hier op kwaliteit is geselecteerd. Sterker nog: dat is juist het bewijs dat er op middelmatigheid is geselecteerd. Mannen en vrouwen, van kleur of wit, zijn even getalenteerd en intelligent, dus als je zoveel witte mannen hebt, komen deze automatisch uit de lagere regionen van kwaliteit. Hier is ook veel onderzoek naar.”
Wat we in de maatschappij waarderen is beperkt en het is daarom belangrijk dat ideeën hierover worden verbreed. Kwaliteit is nu vooral universitaire diploma’s, studie-ervaring in het buitenland, een dominante houding en het beheersen van vakjargon. Maar kwaliteit kan ook bestaan uit levenservaring, aanpassings- en inlevingsvermogen, ervaring met mantelzorg en begrip van de taal van jongeren. Niet alleen moeten we dus beter begrijpen wat identiteit inhoudt, we moeten ook onze definitie van kwaliteit herzien.
Quota
Kwaliteit is een verscheidenheid aan verschillende eigenschappen, kennis en ervaring. Bijvoorbeeld, bij het bestrijden van armoede zijn zowel mensen met theoretische kennis als mensen die dit aan den lijve hebben ondervonden of nog ondervinden, nodig. Het gaat om een combinatie van verschillende vaardigheden waardoor de waarde wordt bepaald. Helaas is er nog steeds te veel uniformiteit, met name op besluitvormingsniveau. Dit zorgt ervoor dat mensen die niet aan de daar heersende norm voldoen en zich in een bepaalde ruimte bevinden, vaak gedwongen worden om zich aan te passen aan die norm.
Meer diversiteit komt niet vanzelf. Daarom zijn methoden zoals voorkeursstemmen of quota nodig voor vooruitgang. Maar als de eerste stap is om voor een vrouw (van kleur, queer, met beperking) te kiezen, moet de tweede stap altijd zijn om te bepalen wélke vrouw. Welke eigenschappen, vaardigheden en ervaringen zijn nodig voor de rol? Door kritisch te zijn op gebrek aan kennis en ervaring nemen we elkaar serieus en beschouwen we elkaar als gelijkwaardig. Echte vooruitgang betekent dat een individu mag falen zonder dat dit tot gevolg heeft dat een hele groep als ‘niet geschikt’ wordt weggezet.
Kies een vrouw, maar wélke vrouw?
Dit neemt niet weg dat we moeten blijven beseffen dat een groot deel van mensen op leidinggevende posities daar zijn gekomen zonder daadwerkelijk hun vaardigheden te hebben bewezen. Vaak hebben ze kunnen profiteren van een systeem dat hen bevoordeelde op basis van hun achtergrond, netwerk of simpelweg omdat ze aan het juiste plaatje voldeden. Deze mensen zijn niet per definitie de meest gekwalificeerde of capabele leiders, maar ze hebben wel de kans gehad om zichzelf te bewijzen en te groeien in hun positie.
Representatie doet er toe. Maar laten we niet langer genoegen nemen met oppervlakkige veranderingen en symbolische gebaren. We hebben een diepgaande verschuiving nodig in hoe we leiderschap en kwaliteit definiëren en beoordelen. Het is tijd om stereotypen te doorbreken, ruimte te maken voor diverse stemmen en de kracht van inclusiviteit en gelijkwaardigheid te omarmen. Het is tijd om niet zomaar op een vrouw te stemmen, maar op de juiste persoon, met zelfkennis, visie, capaciteiten en ervaring om echte verandering te brengen.
Praat mee over dit onderwerp en stuur een brief!
Wilt u reageren op een artikel? Stuur via dit formulier een brief (maximaal 250 woorden) naar de opinieredactie van NRC.