Opinie | Hitserie Andor laat zien: fictie is belangrijke inspiratie voor verzet

‘Dit is dus hoe vrijheid verdwijnt: met oorverdovend applaus.” Een ijzingwekkende observatie van een progressief staatshoofd tijdens een senaatszitting waarin de federale heerser alle macht naar zich toe trekt. Dat doet hij in een speech met verleidelijke vergezichten. De republiek is in verval en moet worden gered, zeg gerust MARGA: Make the Republic Great Again.

De boodschap slaat aan en Sheev Palpatine wordt keizer van het Galactische Rijk. Dit is Star Wars, specifiek Episode III – Revenge of the Sith (2005), maar inmiddels leest u ook wel ‘Donald Trump’ in plaats van ‘Sheev Palpatine’. Dat komt doordat de space opera van George Lucas sinds de eerste film eind jaren zeventig (verwarrend genoeg met terugwerkende kracht Episode IV – A New Hope genoemd) een centrale plaats inneemt in ons cultureel bewustzijn. Nu is daarvan de spin-off Andor als televisieserie te zien. Andor spreekt direct tot ons over hoe het leven in een dictatuur is, en vooral over wat je kunt – of móét – doen om in opstand te komen.

Het is makkelijk om Trump een dictator te noemen, zelfs om te zeggen dat zijn tweede termijn in het Witte Huis het gevaar van een nieuwe fascistische fase in de moderne geschiedenis dichterbij brengt. Dit neemt niet weg dat Trumps eerste honderd dagen als president een spectaculair staaltje autoritair regeren laten zien. De presidentiële decreten. Het uitkleden van het staatsapparaat in conclaaf met acoliet Elon Musk (nét Generaal Grievous in III, een afzichtelijke cyborg met een briljant, strategisch brein). Het tornen aan de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. De massadeportaties. De expansiedrift. Drill, baby, drill. Het smeden van allianties met dubieuze leiders. De handelsoorlogen.

Ervaring met dictators

Trump tart de werkelijkheid, overtreft alle verwachtingen. Maar zijn grootste kracht kan zijn achilleshiel zijn. Als het gaat om dromen en nachtmerries over duistere heersers dan hebben wij een reservoir van verhalen hierover tot onze beschikking, sinds mensenheugenis gecreëerd op basis van ervaringen met dictators zoals die van het Romeinse Rijk of Adolf Hitler. De werkelijkheid én de verhalen hebben ons geleerd hoe te dealen met zulke figuren. Hoe meer Trump tot onze verbeelding spreekt, hoe meer die verbeelding wordt geprikkeld om actief verhalen op te zoeken waarin mensen zoals wij de gevaren bestrijden die hij veroorzaakt. Zie de massale kijkcijfers voor Andor en het feit dat Revenge of the Sith opnieuw in de bioscoop is.

Het is wel een bittere, mogelijk fatale ironie dat de productie van een van de grote anti-kapitalistische, anti-fascistische en pro-revolutionaire mythen van onze tijd in handen is van een bedrijf dat alles wat goed en mooi is aan het werk zelf ondermijnt qua productie en distributie. Ja, Star Wars is van Disney, dat bij het minste of geringste teken van moreel verzet op de achterpoten staat, zoals toen Rachel Zegler, de ster van Disney’s eigen film Snow White iets over ‘Free Palestine’ durfde te posten.

Je leert hoe makkelijk vrijheid kan verdwijnen en ziet wat verzet werkelijk betekent.

Maar dan nog – de tijdgeest vráágt om Star Wars. Behalve Trump zitten we opgescheept met Benjamin Netanyahu, Vladimir Poetin, Viktor Orbán, Kim Jong-un en daaronder een hele verzameling wannabee-Siths voor wie de verleiding van de Dark Side te groot is, leerlingen zoals de Italiaanse premier Giorgia Meloni of onze eigen Geert Wilders. (Bijsluiter: de Sith zijn de kwaadaardige tegenhangers van de Jedi, de mythische helden in Star Wars.)

Getroebleerde tijden zijn het, ook in Andor waarin verzetsstrijders in opstand komen tegen het Galactische Rijk, gevestigd toen kanselier Palpatine de macht greep en de Republiek ontbond. Een scène in Revenge of the Sith is beroemd; Sheev Palpatine, een papzak van een man met haar stijf geföhnd en gesprayd in gesprek met Padmé Amidala, beeldschone koningin van Naboo. Je ziet hem denken, grab her by the pussy, in ieder geval gaat hij mansplainen. Hij gaat alle gebreken van de republiek eens op een rijtje zetten. Een te grote bureaucratie. De politieke arena? Een swamp! Afgevaardigden zijn alleen maar bezig met zichzelf; ze doen niets behalve strubbelen, hebben géén oog voor gewone mensen, voor het algemeen belang. Nee, meisje, impliceert Palpatine, in werkelijkheid de duistere Darth Sidious, het moet anders, het is tijd voor MARGA, en ik gaat dat regelen want niemand in het universum kan dat zo goed als ik. Applaus ja. Even later gebeurt precies dit: Palpatine spreekt de senaat toe. Politici juichen. Amidala siddert. Dit is dus hoe vrijheid verdwijnt.

De angst overwonnen

Niet als het aan rebel Cassian Andor ligt. In de eerste aflevering van de nieuwe serie is Andor op een sabotagemissie. Hij staat op het punt namens het verzet een keizerlijk gevechtsruimteschip te stelen. Hulp krijgt hij van een spion werkzaam in de hangar, een jonge vrouw, Niya, die trilt van angst als Cassian haar benadert. Ze lijkt in niets op een held. Ze twijfelt. Cassian spreekt haar moed in: „Dit, hier en nu, maakt alles de moeite waard. Bewust aanwezig zijn precies op het moment dat je in de cirkel stapt. Kijk me aan. Het besluit heb je lang geleden genomen. Het Rijk kan niet winnen. Je gaat je nooit goed voelen tenzij je alles in je vermogen doet om ze te stoppen. Je komt thuis bij jezelf. Je bent méér geworden dan je angst. Laat dat je beschermen.”

Vooral dat laatste raakt mij. Overwonnen angst als bescherming. Is dit wat nodig is voor gewone mensen om in opstand te komen tegen dictatuur? De meeste mensen volgen de onttakeling van de democratische rechtsstaat op een afstand. Hebben daar zorgen over. De straat opgaan in protest is nog een mogelijkheid, maar daar blijft het dan bij. Tesla’s saboteren? Gebeurt wel eens. Net zoals vanuit het Pentagon lekken om defensieminister Pete Hegseth pootje te haken. Echt radicaal is het verzet niet.

Meer worden dan je angst. Dat kan in het domein van de verbeelding, waar je eerst leert hoe makkelijk vrijheid kan verdwijnen en dan ziet wat verzet werkelijk betekent. Het zijn verhalen, maar onderschat ze niet. Uitgerekend de dictator weet wat voor potent wapen fictie is. Spelen met onze verbeelding is zijn core business. Dat kunnen wij ook – door de goede verhalen tot ons te nemen. Slimmer worden door symboliek. Om duidelijk te zijn, dit betekent niet dat we met z’n allen moeten gaan zwaaien met lichtzwaarden. Wel dat je in je hoofd de angst overwint en dan, wie weet, in het echt de vrijheid terugpakt.