N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Voor het eerst sinds het begin van de oorlog bezocht de Oekraïense president Volodymyr Zelensky onlangs Azië. Tijdens een bijeenkomst van de G7 probeerde hij steun te krijgen van India. Direct na die bijeenkomst had de Indiase president Narendra Modi samen met de Amerikaanse president Joe Biden een vergadering van de Quad, het veiligheidsverband van Australië, India, Japan en de Verenigde Staten. Later deze maand spreekt Modi voor het Amerikaanse Congres, in september zit India de vergadering van de G20 in New Delhi voor.
Al die aandacht is niet voor niets – India wordt snel een belangrijke speler op het wereldtoneel.
Stilletjes bereikte India onlangs een symbolische mijlpaal; het land ging China qua inwoneraantal voorbij. India is nu het land met de grootste bevolking ter wereld. China kampt met een demografisch probleem. De bevolking vergrijst langzaam en aan het eind van de eeuw is ze gehalveerd. De bevolking van India daarentegen, groeit nog lang door en is erg jong.
Op economisch gebied heeft iets vergelijkbaars plaatsgevonden. Terwijl de Chinese economie jarenlang met meer dan tien procent per jaar groeide, steeg de Indiase economie met zes à zeven procent. Maar de groei van de Chinese economie vertraagt; India is nu de snelst groeiende grote economie. De totale omvang daarvan verbleekt nog bij die van China (in 2021 was de Indiase economie nog maar twintig procent van de Chinese), maar India is al wel de vijfde grootste economie van de wereld – achter Duitsland maar voor de vroegere koloniale heerser, het Verenigd Koninkrijk. India is, met andere woorden, een economische reus aan het worden.
Als reus voert het land een steeds onafhankelijkere koers. India’s positie ten aanzien van de oorlog in Oekraïne zal velen hebben verrast. India is de grootste democratie van de wereld, staat niet bekend als agressief en heeft de wereld de geweldloze strijd van Gandhi gegeven. Maar in plaats van de Russische agressie te veroordelen, onthoudt het land zich van een dergelijk oordeel, is het heel kritisch over de westerse respons en is het, in weerwil van de westerse sancties, zelfs meer olie van Rusland gaan kopen. Daar zijn allerlei redenen voor, waar wij ons veel te beperkt van bewust zijn.
Ik zat in een panel met een Indiase journaliste. Een westerse diplomaat vroeg haar of India inmiddels had ingezien dat Rusland toch echt fout zit. Haar antwoord was simpel: Nee, het afgelopen jaar is het Indiase sentiment meer pro-Russisch geworden.
Hoe dan ook, dat Zelensky nu bij Modi voor steun pleit, zegt iets over de veranderde positie van India op het wereldtoneel.
Groeiende intoleratie
De democratie in het land staat onder druk. Terwijl de Congress-partij decennialang seculier regeerde, groeit onder Modi’s BJP het hindoe-nationalisme. Dat gaat gepaard met groeiende intolerantie en onderdrukking van minderheden als moslims. De conservatieve agenda gaat zo ver dat recent de evolutietheorie en het periodiek systeem der elementen uit de Indiase schoolboeken zijn geschrapt, beleid dat wij elders kennen van conservatieve christenen.
Naast nationale ontwikkelingen zorgen ook internationale gebeurtenissen voor een onafhankelijker India. De belangrijkste mondiale scheidslijn is die tussen China en de VS. Sinds Trump, maar ook onder Biden, richt het Amerikaanse beleid zich op het inperken van China. Ook in de Europese Unie zijn er groeiende zorgen over het steeds sterkere en assertievere China. Afhankelijkheden van dat land worden kritisch tegen het licht gehouden. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, wil niet spreken van decoupling (ontkoppeling), maar wel van de-risking. Dat betekent onder meer het vinden van andere partners.
India is het enige land dat een alternatief kan bieden voor de Chinese productiecapaciteit. Makkelijk zal dat niet gaan; de Indiase arbeidsmarkt kent vele tekortkomingen. Maar de investeringen stromen binnen. Op allerlei strategische gebieden worden samenwerkingsverbanden opgezet, als alternatief voor China. Of het nu gaat om de productie van chips of de winning van zeldzame aardmetalen – de VS en Europa wenden zich tot India.
Die interesse is wederzijds. De investeringen zijn natuurlijk welkom, maar het buitenlandbeleid van India verandert ook. Lange tijd was India internationaal heel bescheiden. De bron van dat buitenlandbeleid was de eigen ervaring met het kolonialisme. Na de onafhankelijkheid in 1947 wilde India zich niet inlaten met interventie in andere landen. Tijdens de Koude Oorlog was het land voorvechter van de Non-Aligned Movement, een internationale beweging die neutraal wilde blijven tussen de twee grootmachten.
Chinese apps
Maar dat verandert. De opkomst van China maakt de leiders in New Delhi bezorgd. Er zijn al botsingen geweest langs de grens in het noorden. Maar vooral China’s economische macht boezemt angst in. India weert veel Chinese apps, China op zijn beurt investeert miljarden in India’s buurlanden Pakistan, Bangladesh en Sri Lanka. Daarom verandert het buitenlandbeleid van India. Het land is vatbaar voor een alliantie die tegenwicht biedt aan China.
Lang was de relatie met de Verenigde Staten kil, maar inmiddels ontdooit deze. Onder oud-president George Bush Jr. sloten beide landen een nucleair akkoord, waarna de betrekkingen verbeterden. Inmiddels is India een belangrijke partner in de Quad, voor de VS een cruciaal partnerschap tegen de groeiende macht van China.
India dus als grote vriend van het Westen? Nieuwe partners, bij elkaar gebracht door gedeelde angst voor China? Nee, zo simpel is het niet.
Het is allerminst evident dat India en het Westen een alliantie zullen aangaan. Dat werd al duidelijk in de reactie op de oorlog in Oekraïne. India ziet daarin de zoveelste poging van het Westen om de wereld zijn wil op te leggen, én India heeft al lang nauwe banden met Rusland. Dat zal niet veranderen.
India is een groot en sterk land. Het heeft zijn eigen buitenlandbeleid en het zal het beleid van geen ander land willen volgen. India zal een eigen strategie volgen en in plaats van een vaste alliantie te kiezen, zal het opteren voor ‘multi-aligment’. Er is momentum voor het land en veel partijen (van de VS en de EU tot Rusland en Japan) willen nauwere banden met India onderhouden. India zal daar zoveel mogelijk eigen voordeel uit willen halen. De internationale betrekkingen zijn India goedgezind.
De meer autoritaire richting die India de laatste jaren is ingeslagen, is een gevaarlijk teken aan de wand
Dan nu de verontrustende vraag. Stel, India blijft de komende jaren economisch groeien, het ontwikkelt diplomatiek allerlei nauwe betrekkingen en het wordt steeds assertiever – zou India dan over tien jaar het nieuwe China kunnen zijn? Daarmee bedoel ik specifiek: een Aziatische grootmacht, hongerig naar energie en grondstoffen over ter wereld, een grote vervuiler, militair dreigend naar buurlanden en bereid om de eigen economische macht tegen andere landen in te zetten.
Zou partner India, met andere woorden, over een aantal jaar een nieuwe rivaal kunnen zijn? De meer autoritaire richting die het land de laatste jaren is ingeslagen, is een gevaarlijk teken aan de wand.
Zover is het nog lang niet. Het Westen kan niet voorzien hoe India zich zal ontwikkelen. Bovendien heeft het Westen daar maar zeer beperkt invloed op. India is een te groot en sterk land om door de EU of de VS een kant op te worden gestuurd. Maar hier ligt wel een belangrijke opgave voor de westerse wereld.
Jarenlang is de opkomst van China onderschat of simpelweg omarmd. Toen de EU in 2019 met een China-strategie kwam, was dat erg laat. Nu China een grootmacht is, is het beleid vooral reactief. Laten westerse landen nu al strategisch nadenken. Met de uitkomst kan het Westen de relatie met India versterken en inzetten op die punten waar westerse belangen samenkomen, zonder naïef te zijn over de verschillen.
De EU heeft hier een bijzondere kans. Ze is momenteel voor India niet heel belangrijk, maar net als de EU wil India weerstand bieden aan Chinese assertiviteit en tegelijkertijd autonoom blijven ten opzichte van de VS. Westerse landen kunnen op die basis nu al pro-actief een relatie met India ontwikkelen: door meer samen te werken op het gebied van handel, een strategische dialoog op te zetten en langdurige relaties met groepen en instituties in het land te ontwikkelen, bijvoorbeeld.
Het alternatief is wachten en straks reageren op de nieuwe grootmacht op het wereldtoneel. Want de rol van India wordt groter. Dat is zeker.
