Opinie | Het kabinet gaat voor een snelle kostenbesparing ten koste van jongeren

Het voornemen om Maatschappelijke Diensttijd (MDT) af te schaffen is wel het domste besluit uit het hoofdlijnenakkoord. Het kabinet gaat voor een snelle kostenbesparing, maar beseft totaal niet wat de maatschappelijke en financiële gevolgen hiervan zijn op de lange termijn.

MDT is een overheidsprogramma dat 12- tot 30-jarigen de kans biedt om hun talenten te ontwikkelen, nieuwe mensen te ontmoeten en een bijdrage te leveren aan de samenleving. Het programma is zeven jaar geleden ‘bottom-up’ opgezet. Nog steeds hebben jongeren een doorslaggevende stem in hoe het programma zich verder ontwikkelt.

Juist dat maakt MDT zo succesvol. Met meer dan 150.000 deelnemers en 2.000 deelnemende organisaties heeft het programma inmiddels een onmisbare positie in onze samenleving. Jongeren zelf zijn ook enthousiast over MDT, aldus een recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). De combinatie van ontwikkeling, ontmoetingen en maatschappelijke participatie bereidt ze voor op de arbeidsmarkt en komt de samenleving op allerlei andere manieren ten goede.

Versterkt sociale cohesie

MDT pakt polarisatie aan en versterkt de sociale cohesie, door mensen met verschillende achtergronden samen te brengen. En ook ouderen hebben er baat bij, omdat contact met jongeren onder meer hun eenzaamheid vermindert.

Verder draagt MDT bij aan kansengelijkheid. 45 procent van de lopende MDT-projecten richt zich op jongeren met minder kansen. Denk daarbij aan jongeren met schulden of onderwijsachterstanden. Juist voor deze groep is talentontwikkeling, het gevoel van eigenwaarde en het bouwen van een netwerk cruciaal. En effectief, want de impactstudie laat zien dat MDT bijdraagt aan het oplossen van vraagstukken als jeugdwerkloosheid, schulden, schooluitval en eenzaamheid.

Deelname aan MDT brengt jongeren ook in contact met sectoren waarin veel tekorten zijn, zoals de zorg, het onderwijs en defensie. Zo worden niet alleen onderwijzers en zorgverleners ontlast, maar krijgen jongeren ook meer interesse in werk in deze hoek. Een MDT-project van het ministerie van Defensie leidde daadwerkelijk tot doorstroom naar het inmiddels zeer succesvolle dienjaar.

Dure gezondheidszorg

De afschaffing van MDT heeft ook financiële consequenties. Want waar het afschaffen voor de begroting weliswaar 200 miljoen euro oplevert, durf ik te stellen dat we hierdoor uiteindelijk miljarden aan bijvoorbeeld uitkeringen en dure (geestelijke) gezondheidszorg kwijt zijn.

Dat deze bezuiniging een van de weinige overheidsprogramma’s treft die écht mét de samenleving is opgezet, maakt het extra pijnlijk. Op donderdag reisden jongeren naar Den Haag om het kabinet en de Tweede Kamer te overtuigen om MDT te behouden. Ik onderschrijf hun boodschap volledig. Het is nog niet te laat om MDT te redden en daarmee de basis te leggen voor een veerkrachtige en weerbare samenleving.

Erik Gerritsen is voorzitter van de directieraad van Ymere en voormalig secretaris-generaal van het ministerie van VWS.