Opinie | Gen-Z is niet lui, maar geëngageerd

Als 16-jarige scholier merk ik dagelijks dat er een grote kloof bestaat tussen mijn generatie, Generatie Z, en de generaties die ons zijn voorgegaan.

Deze kloof komt niet alleen door de verschillen in leeftijd, maar ook uit verschillen in wereldbeeld, technologiegebruik en prioriteiten. Dit leidt vaak tot onbegrip en miscommunicatie. Toch geloof ik dat het voor de samenleving goed zou zijn als we elkaar beter zouden begrijpen.

Smartphone is essentieel

Kijk bijvoorbeeld naar het technologiegebruik: Gen Z wordt vaak gezien als verslaafd aan hun telefoons en sociale media en ongeïnteresseerd in de echte wereld. Dit beeld is niet alleen onjuist, maar ook oneerlijk. Mijn generatie, opgegroeid met smartphones en sociale media, ziet technologie als een verlengstuk van onszelf.

Je kan haast stellen dat onze online aanwezigheid onderdeel uitmaakt van onze identiteit. Voor ons zijn platformen zoals Instagram, Snapchat en TikTok vanzelfsprekende manieren om te communiceren en onszelf te uiten. De oudere generaties zien deze platformen vaak als oppervlakkig en tijdverspilling, wat leidt tot misverstanden.

Het wordt niet altijd begrepen dat sociale media voor ons niet alleen entertainment is, maar ook een manier om verbonden te blijven en onze stem te laten horen in een steeds digitale wordende wereld. Voor ons is een smartphone niet alleen een afleiding, maar juist ook een essentieel hulpmiddel voor school, sociale contacten en creativiteit.

Veeleisend en gepassioneerd

Ook wordt mijn generatie vaak bekritiseerd om onze uitgesproken standpunten over sociale en politieke kwesties. Met de snelheid waarop informatie ons bereikt en de kennis van nu, komen onze prioriteiten niet overeen met de generaties die ons voorgingen. Waar oudere generaties soms moeite hebben met de snelheid en intensiteit waarmee wij ons uitspreken over klimaatverandering, gendergelijkheid en racisme, zien wij het als onze plicht om deze problemen aan te pakken. Wij zijn immers opgegroeid met het besef dat deze problemen dringend aangepakt moeten worden.

Bovendien zijn wij de generatie die de gevolgen van jarenlang uitstel en nalatigheid zullen moeten dragen. Het is dan ook logisch dat wij veeleisend en gepassioneerd zijn over de toekomst van onze planeet en samenleving.

Het verschil in prioriteiten blijkt ook uit onze manier van leven en werken. Bij het idee alleen al, dat driekwart van onze samenleving vijf dagen in de week met de auto naar het werk rijdt, lopen de rillingen over mijn rug. Nee, wij hechten waarde aan flexibiliteit, balans tussen werk en privéleven, en betekenisvol werk. Dit betekent niet dat we lui of ongemotiveerd zijn, zoals vaak wordt gedacht. Integendeel, wij zijn bereid hard te werken, maar op een manier die past bij onze waarden en levensstijl.

Leren van elkaar

Dit is de kern van de kloof tussen de verschillende generaties: het wel of niet vasthouden aan oude systemen. Het goede nieuws is dat dialoog perspectief biedt. Laten we de kloof niet zien als een onoverkomelijk probleem, maar als een kans om van elkaar te leren. Het begint bij wederzijds begrip en respect. Laten we proberen de vooroordelen los te laten en elkaar écht te leren kennen. Stel vragen, wees nieuwsgierig en toon begrip voor elkaars perspectieven.

Wij, jongeren, hebben onuitputtelijke ervaring en wijsheden van de ouderen te leren, terwijl ouderen met onze frisse en innovatieve ideeën beter bestand kunnen zijn tegen de ongeregeldheden die komen kijken bij een snel veranderende wereld. Alleen zo kunnen we de kloof tussen de generaties dichten en samen bouwen aan een wereld waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt. En dat is anno 2024 dringend nodig.


Lees ook

Hoe onderscheidt Gen Z zich van de voorgaande generaties? Kwetsbaarder én mondiger, zelfbewuster én zwaarmoediger

Uit de serie 'Performing Adulthood' van fotograaf Robin Alysha Clemens (samenwerking met Noorderlicht en de Rijksuniversiteit Groningen)