Opinie | Geef ze hun jeugd terug: normeer de schermtijd van kinderen

In de wachtkamer van onze praktijk zit Luca, een jongetje van twee, in zijn buggy. In zijn kleine handjes  houdt hij de telefoon van zijn moeder vast. Zijn ogen zijn gefixeerd op het fel verlichte scherm.  Zachtjes klinkt een schel muziekje: Cocomelon. Zijn moeder glimlacht verontschuldigend. „Hij werd wat ongeduldig, en zo heeft niemand last van hem.”

In onze spreekkamer is schermgebruik inmiddels een vast gespreksonderwerp. De afgelopen maanden hebben we meerdere jongeren gezien met onbegrepen hoofdpijnklachten of slaapproblemen. Naast het intensieve laptopgebruik voor school, brachten ze vaak meer dan vijf uur per dag door op hun telefoon. Dit blijkt geen uitzondering: bij kinderen tot zes jaar is in 10 jaar de schermtijd verdubbeld. Tieners tussen de 15 en 18 jaar zitten gemiddeld 5,4 uur per dag achter  een scherm. Meer dan de helft van de kinderen van 9 tot 13 jaar noemt zich zelfs verslaafd aan  hun telefoon.

Big Tech heeft de telefoon en sociale media zo ontworpen dat gebruikers zo lang mogelijk blijven  scrollen, klikken en kijken. Hoe langer iemand aan een scherm gekluisterd zit, hoe hoger de  advertentie-inkomsten. De beloofde voordelen van meer verbinding en interactie blijven uit. Jongeren zijn juist eenzamer, onzekerder en ongelukkiger geworden. Overmatig schermgebruik  leidt immers tot slechtere concentratie, kortere nachten, minder beweging en minder sociale verbinding. Gevolg is een alarmerende verslechtering van de mentale gezondheid van jongeren.

Publieke gezondheidsorganisaties blijven zeggen dat het vooral gaat om wát je kijkt en niet hoeveel je kijkt

Bij het tegengaan van tabaksverslaving heeft het decennia geduurd; van de eerste berichten over de  schadelijke effecten van roken naar effectief ontmoedigingsbeleid. De tabaksindustrie weet hoe gevoelig het puberbrein is voor verslaving. Tabaksmarketing  wordt bewust ingezet op jongeren. Bij schermgebruik is dat patroon ook zichtbaar. Cocomelon is een  voorbeeld van een YouTube-kanaal dat helemaal doorontwikkeld is om zo lang mogelijk de aandacht te trekken.

Overal in het land ontstaan nu ouderinitiatieven die oproepen om actie te ondernemen. Ouders maken zich zorgen over het schermgebruik, maar worstelen ook met waar ze goed aan doen. Een derde van de ouders zou achteraf liever hebben gewacht met het geven van een mobiele telefoon aan hun kinderen. Ouders hebben vragen over hoeveel schermtijd verantwoord is. En vanaf welke leeftijd is een smartphone geschikt?  Bij het beantwoorden van deze vragen zoeken opvoeders naar richtlijnen.

Er zijn wél tijdsnormen

Publieke gezondheidsorganisaties zoals Trimbos, Nationaal Jeugdinstituut en Bureau Jeugd&Media  proberen de discussie over gezondheidsrisico’s van schermtijd wetenschappelijk te nuanceren. Tegelijk stapelt het bewijs over het verband tussen schermtijd en gezondheidsklachten zich op. Ouders hebben behoefte aan duidelijke normen. Publieke gezondheidsorganisaties blijven op de lijn  zitten dat het vooral gaat om wát je kijkt en niet hoeveel je kijkt.

Tegelijkertijd stellen wetenschappelijke organisaties in het buitenland wél duidelijke tijdsnormen. De WHO adviseert kinderen onder de twee jaar helemaal geen schermtijd te geven, terwijl het Nederlands Jeugdinstituut adviseert bij kinderen tot twee jaar de schermtijd te „beperken tot maximaal 1 uur”. In Scandinavische  landen, Frankrijk en Australië zijn er nu duidelijke leeftijdsgrenzen voor schermtijd en/of sociale media. 

Leeftijdsgrenzen zijn misschien niet zaligmakend en natuurlijk is er ook leerzame schermtijd. Maar hoe dan ook is elk uur achter een scherm een uur minder buiten spelen, minder sociale interactie en minder gezonde verveling. Ouders zijn gebaat bij heldere informatie om zelf de afweging te maken wat passend is.  Een duidelijke norm (zoals de NIX18-campagne) helpt ouders grenzen te stellen.

Publieke instituten moeten een duidelijk norm stellen voor gezond schermgebruik onder kinderen en jongeren. Geef opvoeders duidelijkheid en geef kinderen hun jeugd terug. 


Lees ook

Eigenlijk is het verdacht dat een peuter wél 20 minuten rustig naar de tv kan kijken

 Filmstills uit de animatieserie Cocomelon van Netflix.