Kun je je nog een leven voorstellen zonder Facebook, Instagram of WhatsApp? Zo vroeg de NOS op haar nieuwssite eerder dit jaar. Ik kan me juist geen leven mét voorstellen. En als ik zie hoe buitensporig veel tijd mensen besteden aan alleen al Whatsapp berichten lezen en sturen, dan ben ik daar ook maar wat blij om. Zo kan ik nog lekker uit de trein kijken, en lees ’s avonds mooie boeken. Ik ben een principiële WhatsApp-weigeraar.
Maar dat heeft wel als onfortuinlijk gevolg dat ik word uitgesloten van allerlei groepen en activiteiten waaraan ik graag zou willen deelnemen. Bijvoorbeeld een cultureel en contemplatief centrum bij mij om de hoek, waar ik mij als vrijwilliger had aangemeld. Omdat de onderlinge communicatie hoofdzakelijk via WhatsApp verloopt, blijkt het in de praktijk niet werkbaar. Of de idealistische denktank die onder andere naar een beter onderwijssysteem streeft: er is op mijn verzoek nog even gepolst of men naar bijvoorbeeld de alternatieve, non-profit en open source berichtenapp Signal zou willen overstappen, maar nee. De vereniging van alumni van mijn eigen beroepsgroep draait op WhatsApp. Gelukkig heb ik nog geen melding hoeven te doen aan de Buurtwacht, want dat gaat ook via WhatsApp, en zelfs wanneer ik de gemeente wil contacteren wordt mij op de website gevraagd een WhatsApp-bericht te sturen.
Lees ook
Is er een alternatief voor WhatsApp?
Uiteraard krijg ik vaak te horen dat ik met mijn halsstarrige houding alleen maar mezelf benadeel. Maar als ook ik overstag ga, wie blijft er dan nog over om de wereld eraan te herinneren dat het gebruik van WhatsApp een persoonlijke keuze moet blijven, met belangrijke morele implicaties?
Koloniale onderneming
WhatsApp wordt nu gebruikt zoals de publieke communicatiedienst PTT. Maar Whatsapp is een commercieel onderdeel van het megabedrijf Meta, in handen van die vreselijke meneer Mark Zuckerberg. Ja, de app is gratis voor gebruikers, maar Zuckerberg heeft er toch zeker niet voor niks 19 miljard dollar voor neergeteld? Hoe Zuckerberg profiteert van het alomtegenwoordig gebruik van WhatsApp is niet van belang om te stellen dat iedereen die daar gebruik van maakt hem steunt en sterker maakt. Dus de vraag die elke gebruiker zich moet stellen is: wil ik dat?
Meta is echt niets anders dan een 21ste-eeuwse versie van een koloniale onderneming, met dit keer de persoonlijke leefwereld als het te veroveren en uit te buiten gebied, en de gebruikers als tot slaaf gemaakten. Met het stijgend aantal zelfdodingen onder jongeren en jongvolwassenen wordt inmiddels steeds duidelijker hoe Meta daarbij letterlijk over lijken gaat. Lotte Rubæk is een Deense psycholoog die Meta drie jaar lang als ethisch adviseur heeft gediend, maar onlangs ontslag heeft genomen omdat het bedrijf, zo zegt zij, niet zou geven om zijn gebruikers. In werkelijkheid gaat het er alleen maar om „hoe je de gebruikers geëngageerd kunt houden en geld aan ze kunt verdienen door ze stevig in de greep van het scherm te houden, data van hen te verzamelen, deze data door te verkopen, enzovoort”.
Ook Sean Parker, mede-oprichter van Facebook, heeft toegegeven dat Zuckerbergs eerste bedrijf er van meet af aan bewust op uit was om psychologische kwetsbaarheden aan te boren en uit te buiten. Tijdens een hoorzitting over de kwalijke gevolgen van sociale media in het Amerikaanse Senaat in januari van dit jaar voelde Zuckerberg zich gedwongen om publiekelijk zijn excuses aan te bieden aan alle ouders wier kinderen zich van het leven hebben beroofd, als gevolg van hun gebruik van (vooral) Instagram. Of, beter gezegd: als gevolg van hoe Instagram jongeren gebruikt.
Onbeschermd de haaienbak in
Gelukkig begint dat nu steeds meer door te dringen, dankzij bijvoorbeeld het recente boek van de psycholoog Jonathan Haidt, The Anxious Generation. Daarin werpt de auteur terecht de vraag op hoe het kan dat een bedrijfssector die welbewust erop uit is om vooral jonge mensen verslaafd te maken, en mentaal ziek en ongelukkig op de koop toe, geen strobreed in de weg wordt gelegd. En dat in een wereld waarin ouders hun kinderen zo bovenmatig willen beschermen dat alleen naar school toe lopen er nauwelijks meer in zit . Hij pleit er voor dat kinderen pas vanaf 14 jaar oud een mobiele telefoon zonder internet krijgen, en pas vanaf 16 jaar een socialemedia-account mogen openen. Zoals het nu is leveren we ze compleet onbeschermd uit aan wat je niet anders dan een haaienbak kunt noemen.
Lees ook
Lees hier een interview met Jonathan Haid
En ik op mijn beurt verwonder me over het feit dat praktisch iedereen zich compleet onbezorgd aan zo’n monster als Mark Zuckerberg verbindt, en dat in een wereld waarin artiesten en mediafiguren compleet worden gecanceld als ze iets doen wat ons moreel niet bevalt. Dus toe nou mensen, luister naar je hart en toon je tanden, en knikker als eerste WhatsApp eruit! En vervolgens natuurlijk ook Instagram en Facebook. Een betere wereld begint echt bij jou.
Klik op het vinkje naast ‘Ik ben geen robot’