Opinie | Farmaceuten moeten niet zo gefixeerd zijn op winsten

De onbetaalbaarheid van essentiële medicijnen voor arme landen en de gebrekkige reactie van de farmaceutische industrie daarop lijken misschien een ver-van-mijn-bed probleem. Maar het raakt iedereen, ook de Nederlandse bevolking.

In een tijd dat de klimaatcrisis de verspreiding van infectieziekten aanblaast en de kans op nieuwe pandemieën vergroot en antibioticaresistentie wereldwijd toeneemt en jaarlijks meer dan een miljoen doden veroorzaakt, is de kwestie urgenter dan ooit.

Het zijn bedreigingen die allemaal lak hebben aan internationale grenzen. De opwarming van de aarde stimuleert de verspreiding van infectieziekten die door muggen worden overgebracht zoals malaria en knokkelkoorts (dengue). Beide ziekten worden toenemend aangetroffen in Europa. Als gevolg van stormen en overstromingen stijgt het aantal infecties die door water worden overgebracht. Tegelijkertijd veroorzaken menselijke ingrepen in natuurlijke leefomgevingen het overspringen van gevaarlijke ziektekiemen van virale besmettingsbronnen in wilde dieren.

Nu de Wereldgezondheidsorganisatie klimaatverandering heeft aangewezen als de grootste bedreiging voor de volksgezondheid waarmee de mensheid te maken heeft, is het dringend noodzakelijk om medicijnen te ontwikkelen om deze golf aan ziekten te behandelen. Tegelijk moeten die medicijnen gegarandeerd gelijk toegankelijk zijn voor iedereen die ze nodig heeft.

Daarom is er meer publieke aandacht nodig voor het handelen van farmaceutische bedrijven zodat die niet alleen rendementen voor hun aandeelhouders leveren, maar ook aan het bredere maatschappelijk belang denken door te investeren in prioritaire ziekten en toegang tot hun producten te garanderen.

Infectieziekten

Uit data verzameld door ons, Access to Medicine Foundation , blijkt dat de grootste innovatieve farmaceutische bedrijven hun activiteiten op het gebied van onderzoek en ontwikkeling voor toekomstige pandemieën nog steeds niet intensiveren. Veel bedrijven beperken die juist. Het recente besluit van Johnson & Johnsons divisie Janssen om een groot deel van het onderzoek naar en de ontwikkeling van vaccins in Nederland te stoppen is onderdeel van een trend waarbinnen veel farmaceutische bedrijven de afgelopen jaren gestopt zijn met onderzoek naar infectieziekten.


Lees ook
Wat de coronavaccins ons leren over de markt voor geneesmiddelen

Wat de coronavaccins ons leren over de markt voor geneesmiddelen

Een hernieuwde focus van de industrie op chronische ziekten die vooral rijke landen treffen, zoals obesitas, dreigt de aanpak te frustreren van opduikende infecties die de volgende pandemie in gang zouden kunnen zetten. De wedloop naar het volgende kaskrakermedicijn voor markten in de rijke landen leidt de aandacht van de industrie onvermijdelijk weg van het aanpakken van de problemen van mensen in lage- en middeninkomenslanden.

We zitten daardoor opgesloten in een systeem dat een beperkte hoeveelheid dure innovaties produceert die voor grote delen van de wereld onbereikbaar blijven. En wat we nodig hebben is een farmaceutische marktplaats die zorgt voor wereldwijde hoog volume productie zodat iedereen tegen betaalbare prijzen toegang heeft tot noodzakelijke medicijnen.

Als farmaceuten alleen rijke landen en welvarende patiëntengroepen prioriteit geven, dan zullen we daarvan allemaal de prijs betalen, waar we ook wonen. Immers, honderden miljoenen mensen blijven dan verstoken van de medische zorg die de wereldwijde verspreiding van verlammende ziekten kan intomen.

Zoals altijd worden economisch kwetsbaren het hardst geraakt en maar al te vaak vrouwen en meisjes nog het meest. De toegankelijkheid van medicijnen, producten en diensten voor seksuele en voortplantingszorg schiet veelvuldig tekort. R&D op het gebied van de vrouwengeneeskunde vertoont grote hiaten. Deze situatie bruuskeert onze visie van gelijke rechten voor vrouwen en mannen.

Zoals altijd worden economisch kwetsbaren het hardst geraakt

De publieke opinie in landen als Nederland kan en moet meer doen om de huidige status quo op dit gebied te veranderen. Niet alleen omwille van meer gelijkheid in de wereld, maar ook uit eigen belang. Burgers in welvarende landen betalen twee keer voor medische innovaties: via onderzoek subsidies betaald uit belastinggeld die bij farmaceutische bedrijven belanden en via de hoge prijzen van nieuwe geneesmiddelen.


Lees ook
Arme landen verstoken van vaccins

<strong>Een Covid-patiënt</strong> in een ziekenhuis in de Senegalese hoofdstad Dakar.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/10/opinie-farmaceuten-moeten-niet-zo-gefixeerd-zijn-op-winsten-1.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Die kunnen zo duur worden, omdat wij als we belastinggeld geven voor biomedisch onderzoek Jayasree Lyer nalaten om vooraf afspraken te maken over de toegankelijkheid van nieuwe middelen. In sommige gevallen leidt dit ertoe dat baanbrekende medicijnen niet vergoed worden en daardoor zelfs niet beschikbaar komen in Nederland, het land met het vierde hoogste bruto binnenlands product binnen de Europese Unie.</p>
<h2 class=Vaccinrace

Het goede nieuws is dat de geschiedenis leert dat systemen veranderd kunnen worden. Twintig jaar geleden sloeg de wereld de handen ineen om antiretrovirale therapie wereldwijd toegankelijk te maken waardoor de vloedgolf aan HIV/AIDS-infecties werd gekeerd en miljoenen levens gered werden.

Steeds meer investeerders beseffen dat toegankelijkheid van medicijnen zowel belangrijk is voor de reputatie van de farmaceutische bedrijven als voor de lange termijn rendementen van investeerders.

De vaccinrace tijdens de coronapandemie legt bloot dat de behoefte aan nieuwe, betere manieren om medische innovaties te delen nooit groter is geweest. Het nieuwe Nederlandse Global Health Pact, dat alle steun krijgt van de Nederlandse regering, komt dus op een belangrijk moment. Het prioriteert toegankelijkheid van medicijnen en gezondheidszorg en beoogt de weg te wijzen naar een eerlijker wereldwijde gezondheidszorg. Nu gaat het erom die visie in werkelijkheid om te zetten.

Als burgers kunnen we allemaal meehelpen door farmaceutische bedrijven, beleidsmakers en de fondsbeheerders die ons spaargeld beleggen op te roepen zich verantwoordelijk te gedragen. Het is van het grootste belang dat iedereen meer aandacht geeft aan toegankelijkheid van medicijnen en gezondheidszorg. Het gaat om leven en dood.