Opinie | Export van gevangenen of de enkelband zijn geen oplossing

Door een structureel personeelstekort en een toenemend aantal gedetineerden lopen er momenteel meer dan 3.445 veroordeelde criminelen vrij rond. Dit zijn voornamelijk zelfmelders, die zich moeten melden bij de gevangenis zodra er plek beschikbaar is. Het uitstellen van hun opsluiting roept belangrijke vragen op over de rechtvaardigheid en de functie van het strafrecht.

Vanuit het oogpunt van vergelding is het niet opsluiten van zelfmelders onacceptabel. Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid, PVV) verwoordt het treffend: „Het is voor mij onacceptabel dat straffen niet snel worden uitgevoerd. Het tast het rechtvaardigheidsgevoel van slachtoffers aan en het is niet uitlegbaar aan de samenleving dat criminelen vrij rondlopen.” Zij reisde vorige week naar Estland om te onderzoeken of Nederland daar gevangenen zou kunnen opsluiten.

Inkeer

Maar het toevoegen van leed aan de veroordeelde is niet het enige doel van straf. Sinds het begin van de twintigste eeuw is de gedachte dat veroordeelden in de gevangenis tot inkeer kunnen komen. Men zou er kunnen werken aan terugkeer in de samenleving. Ook in Nederland wordt resocialisatie gezien als een belangrijk strafrechtelijk beginsel. Eenzame opsluiting draagt echter niet bij aan deze resocialisatie, dat is welbekend. Gevangenisstraf plaatst mensen buiten de samenleving en versterkt in veel gevallen bestaande problemen, zoals kansenongelijkheid.

Dit inzicht leidde in eerste instantie niet tot andere straffen maar wel tot een andere wijze van tenuitvoerlegging, met meer aandacht voor psychische problematiek, verslaving, en het gebrek aan scholing en werkervaring.


Lees ook

Gevangenen naar Estland sturen lost niets op

Gevangenis in Krimpen aan den IJssel.

Gezien de ongewenste neveneffecten van de gevangenisstraf worden tegenwoordig ook steeds meer alternatieven geboden vanuit het resocialisatiebeginsel. Het voorstel van NSC en D66 om elektronische enkelbanden in combinatie met huisarrest te gebruiken is daar een voorbeeld van. In plaats van een korte detentie van zes maanden zou een enkelband opgelegd kunnen worden. Het achterliggende idee is dat korte gevangenisstraffen niet de kans geven om te resocialiseren, maar lang genoeg zijn om ervoor te zorgen dat mensen door de gevangenisstraf hun huis of werk verliezen. Dat vergroot niet alleen de kans op recidive maar is ook schadelijk voor de personen in kwestie.

Men kan zich afvragen of de enkelband werkelijk de gewenste resocialiserende effecten heeft. De enkelband wordt vaak gezien als een manier om veroordeelden in de samenleving te houden en door sommigen wordt de enkelband zelfs afgedaan als te ‘soft’. De realiteit is echter dat de enkelband aanzienlijke beperkingen met zich meebrengt. Die band veroorzaakt problemen op het werk, sociale uitsluiting en stigmatisering. Met als gevolg dat men niet volledig deel kan nemen aan de samenleving. Dit heb ik exprisonment genoemd, een verwijzing naar het Engelse woord voor gevangenschap (imprisonment).

Als resocialisatie het primaire doel is, is het de vraag of de enkelband wel de oplossing is

Als resocialisatie het primaire doel is, is het de vraag of de enkelband wel de oplossing is. Het gevaar dreigt van een herhaling van zetten in discours als over de gevangenisstraf. Net zoals gestraften geen beter mens worden door het uitzitten van een gevangenisstraf, is het de vraag of het dragen van een enkelband daadwerkelijk bijdraagt aan resocialisatie. Wanneer de banden met de samenleving verbroken worden, wordt het steeds moeilijker voor ex-veroordeelden om deel te nemen aan die samenleving.

Uitsluiting

Bovendien moet nagedacht worden over de vraag of het resocialisatiebeginsel wel de juiste koers bepaalt. Het huidige gevangenissysteem wordt geconfronteerd met het probleem dat het voornamelijk gericht lijkt op arme mensen en etnische minderheden . Dit leidt tot uitsluiting en verergert de situatie van deze groepen.

Het zou daarom beter zijn dat niet alleen wordt gekeken naar hoe mensen terug kunnen keren naar de samenleving, maar ook over de oorzaken van hun situatie en hoe zij kunnen functioneren in een samenleving waar ze nooit volledig deel van hebben uitgemaakt. Het is essentieel dat de gevangenisstraf en de alternatieven worden heroverwogen, waarbij de nadruk komt te liggen op het onrecht dat de maatschappij veroorzaakt, in plaats van op vergelding en resocialisatie. Alleen op die manier kan justitie toewerken naar een rechtvaardige en effectieve benadering van criminaliteit en straf.


Klik op het vinkje naast ‘Ik ben geen robot’